Kit érdekel az intelligencia?
2015. január 11. írta: Curiocity

Kit érdekel az intelligencia?

Marilyn Monroe-é állítólag nagyobb volt, mint Einsteiné. Mégsem előbbi dolgozta ki a modern kori fizika legnagyobb jelentőségű felfedezését, hanem utóbbi. Most meg kiderül, hogy a tanulmányi előmenetel sikeressége mégsem (csak) az intelligencián múlik. Akkor min?

e_m.jpg

A vizsgaidőszak végeztével, a félévi bizonyítvány osztás környékén nyilván sokakat foglalkoztat a kérdés, vajon az iskolai teljesítmény mennyiben eleve elrendeltetett, örökletes tulajdonságoknak és mennyiben más, a szülők és a környezet által alakítható tényezőkön múlik. Leegyszerűsítve: csak a magas intelligenciájú ("okos") gyerekek éhetnek el tanulmányi sikereket, vagy a töb biek előtt is nyitott a pálya.

Mostanság bárki könnyedén készíthet IQ tesztet, az interneten se szeri, se száma az on-line teszteknek. Akinek jól sikerül, iskolai végzettségétől függetlenül, azonnal büszkélkedni kezd vele, akinek nem, az jobb esetben elkönyveli, biztosan a teszt volt a hibás, rosszabb esetben szégyenkezik miatta, és mélyen hallgat az elért eredményről, kivált, ha három-négy diplomával rendelkezik. (ha esetleg lemaradtatok volna, Facebook oldalunkon mi is közzétetünk egy mini tesztet:).

Bár a szakemberek régóta felhívják a figyelmet arra, hogy az intelligencia hányados csak egyetlen (nem is a legjobb) indikátor képességeink vizsgálatában, miként az aktuális egészségi állapotunkat sem fejezi ki önmagában a vérnyomásunk.

Az intelligencia teszteket az ismert matematikus-fizikus, Stephen Hawking sem értékeli nagyra. Egyszer egy interjúban megkérdezték tőle, mekkora az intelligencia hányadosa, mire azt válaszolta:

 

„Lövésem sincs róla. Egyébként is csak a lúzerek dicsekszenek az IQ hányadosukkal.”

 

Valószínű persze, hogy az elegáns kitérő válasz ellenére, Hawking IQ hányadosa magasan átlag feletti, de az is biztos, hogy pusztán szellemi képességei kevesek lettek volna mindahhoz, amit életében elért.

Ebben nincs semmi újdonság, mondhatja bárki, elvégre mindannyian láttunk már elkallódó tehetségeket, mindannyiunknak voltak nagyon jó képességű, ámde lusta osztálytársai, akik messze lemaradtak a szerényebb képességű „stréberek” mögött. Az ausztrál Griffith Egyetem kutatói Arthur E. Poropat vezetésével azonban tudományos módon is szerették vilna kideríteni az intelligencia szerepét az egyetemi tanulmányi eredményekben.

A legtöbb hasonló témájú kutatással szemben azonban nem csak egyéni IQ és személyiség tesztekkel vetették össze a tanulók egyetemi teljesítmény mutatóit, hanem megkérték a hallgatókat, hogy jellemezzék diáktársaikat a legfőbb személyiségjegyek tekintetében. Azaz minden hallgató esetében felmérték az ún. öt faktoros modell személyiségfaktorait:

• az extroverziót (magabiztosság, dominancia, társaságkedvelés),

• a barátságosságot (szeretre méltóság, szolgálatkészség együttműködés),

 lelkiismeretességet (megfontoltság, felelősségteljesség, szorgalom),

• az érzelmességet (szorongás, izgulás, feszültség);

• és az élmények iránti nyitottság (kíváncsiság, új tapasztalatok és ismeretek megszerzése iránti nyitottság, intellektus).

A hétköznapi tapasztalatok könnyen beigazolódtak, amikor kiderült, hogy a hallgatók által önmagukról kitöltött személyiségtesztek hasonló erősséggel magyarázták a tanulmányi eredményeket, mint az IQ tesztek. Az azonban a kutatókat is meglepte, hogy a társak személyiségről alkotott véleménye ennél négyszer pontosabb indikátornak bizonyultak azt illetően, hogy kinek jobbak illetve rosszabbak a tanulmányi eredményei.

A vizsgált faktorok közül a lelkiismeretesség vot az, amely minden esetben magyarázó tényezőként igazolódott. A kreatív teljesítményt pedig leginkább a nyitottság faktor magyarázta. Ez utóbbi azért különösen érdekes, mert miközben az intelligencia mérésénél használt eredeti gondolkodás része a faktornak, alapvető attitűdbeli tényezők is fontos szerepet játszanak az eredményekben. Azaz nem elég az eredeti gondolkodás képessége, fontos, hogy az egyén kellő nyitottsággal rendelkezzen ahhoz, hogy újabb és újabb dolgok megismerésére legyen „éhes”.

Mindebből a kutatók arra következtettek, hogy az intelligencia, vagy tágabb értelemben véve a szellemi képességek túlértékelése helyett a pedagógusoknak sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a személyiség fejlesztésére (mely a szakemberek szerint sokkal jobban fejleszthető, mint az intelligencia), ezen belül is az intellektuális érdeklődés illetve a szorgalom, munkamorál terén. Másrészről a jó szellemi képességű diákok esetén is fontos az esetlegesen hátrányos személyiségjegyek fejlesztése, hogy képességeiknek megfelelő eredményeket érhessenek el.

Újjáéledő blogunkkal, környező világunk, a múlt és jelen megannyi érdekességének feltárásával igyekszünk a magunk módján mi is életben tartani látogatóink kíváncsiságát, fennköltebben szólva: intellektuális érdeklődését. 

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr747061595

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így készül a muszlim és a keresztény viccesen 2015.01.12. 12:16:15

Hogyan készül a keresztény?; 1.Távolítsd el agy agya 90%-át!  2.Töltsd az üregbe a bibliát! 3.Keverj még hozzá egy kis tudatlanságot és félelmet! 4.Ereszd ki a tömegbe, tv elé és iskolákba erkölcstan tanítani!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PeterSpam 2015.01.11. 21:36:38

Megint rittyentett valaki egy posztot, hogy a hülyék is jobban érezzék magukat.

JungForever 2015.01.11. 21:46:35

@PeterSpam: Te már jobban érzed magad?

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2015.01.12. 08:54:31

Így készül a muszlim és a keresztény viccesen;
Hogyan készül a keresztény?; 1.Távolítsd el agy agya 90%-át! 2.Töltsd az üregbe a bibliát! 3.Keverj még hozzá egy kis tudatlanságot és félelmet! 4.Ereszd ki a tömegbe, tv elé és iskolákba erkölcstan tanítani!
erkolcstan.blog.hu/2015/01/12/igy_keszul_a_muszlim_es_a_kereszteny_viccesen

Anselmo 2015.01.12. 08:57:03

Pedig a lelkiismeretesség egyáltalán nincs hájpolva a társadalmunkban. Persze lehetne érvelni azzal, hogy az iskolában elért jó jegyeknek vajon mennyi köze van a sikerességhez a "való világban"?

bölcsbagoly 2015.01.12. 09:29:43

Az IQ csak a problémamegoldás sebességét méri. Ha valaki gyakorolja az eféle tesztek megoldását felturbózhatja , de ettől meg cseppet sem lesz okosabb s főleg sikeresek. A gondolkodás sebessége attól függ, hogy valaki mennyivel rövidebb (kevesebb szinapszisos) idegpályán jut el a megoldáshoz. Ez pár szakmában fontos (pl. repülésirányitás, menedzserség, ralizás, stb ), de a lényeg általában nem a sebességen, hanem a megoldás helyességén alapszik. A butának tekintett tanulók sem biztos hogy buták, csak lassabban gondolkodnak.

Oregon (TM) 2015.01.12. 09:31:39

Ha már IQ teszt, akkor legyen olyan ami nemzetközi és valóban hiteles:
mensa.hu/tesztiras/online-iq-probateszt
...ne pedig az képes óvodás amit az FB oldalatokra kiraktatok.

Oregon (TM) 2015.01.12. 09:33:40

@bölcsbagoly: Ez rész igazság. A Mensás IQ tesztben van olyan kérdés amire, ha nem tudod a választ, akkor nézheted az ábrákat életed végéig, akkor sem fogod tudni.

lófüle elemér 2015.01.12. 09:33:54

A 150-es fideSS IQ minek számít? Zseni? (Ha eltekintünk attól az apróságtól, hogy a teljes fidnyik birkanyáj szummája ennyi.)

Szelid sunmalac 2015.01.12. 09:35:16

Kedves posztolo, dolgoztal te mar 90 alatti IQ-s emberekkel? LEhet akarmennyire lelkiismeretes, ha egyszer nem fogja fel, mit csinal. Legfeljebb lekiismeretesen bassza el.
Legfeljebb a hulyek ertelmezik ezeket az osszefuggeseket ugy, ahogy le van irva. Sokkal inkabb az IQ az alap, a felsoroltak meg ahhoz kellenek, hogy azt kihasznalja.
Az IQ is egy szimpla tehetseg, amivel vagy el valaki, vagy nem. Peldaul lehet, hogy valaki baromi tehetseg zongorista, csak epp sosem zongorazott. Akkor a legkevesbe tehetseges, de szorgalamas gyakorlo masik is siman veri zongoraban. De ha ezt tenyleg magyarazni kell, akkor inkabb ne tolts ki IQ tesztet.

Yoss 2015.01.12. 09:42:13

A mensás tesztben az a fura, magasabb eredményt adott, mint előtte pár évvel két másik, noname teszt.

Mérnork 2015.01.12. 09:47:43

Sajnos az emberi civilizáció jelenlegi formájában az aggresszív, gátlátalan hülyék jobban érvényesülnek, elég megnézni a politikusokat vagy a céges főnököket. (Tisztelet a sajnos elég kevés kivételnek.)

Muad\\\'Dib 2015.01.12. 09:52:08

@Mérnork:
Ez a vélemény abból a közkedvelt tévedésből fakad, hogy sokak szerint, aki agresszív és gátlástalan, az hülye is. Valójában az extrém magas IQ-val rendelkező ember is lehet agresszív és gátlástalan, sőt még műveletlen is.

bölcsbagoly 2015.01.12. 09:54:10

@Oregon (TM): ergo nem az intelligenciától, hanem az előzetes tapasztalattól függ! Nem más mint műveltségi kérdés.

Oregon (TM) 2015.01.12. 09:59:53

@bölcsbagoly: Tévedsz. Sima ábra, nem kell hozzá semmi csak jó agy. Menj el Mensa tesztre és meglátod. 2000 Ft a honlapjukon tudsz rá jelentkezni.

aleb19 2015.01.12. 10:00:00

es majd eljon a tokeletes szep uj vilag mikor a szingli ,bolcsesz-bufeszakos ,szorgalmas es gondolkozni keptelen konzumidiotake lesz a vilagmindenseg

bölcsbagoly 2015.01.12. 10:00:37

@Muad\\\'Dib: ha igaz lenne, akkor a szélhámosoknak nem lehetne sikere! Ők ugyanis eléggé rámenősek és gátlástalanok, mert másképpen nem tudnának érvényesülni. A magas IQ =/= az okossággal, mert ahogy a zongorázásról írt példában, csak egy lehetőség, hogy bizonyos helyzetekben sikeresebb lehess másoknál (pl. brókerként, ahol gyorsan és jól kell dönts, de egy könyvelőnél, adminisztrátornál, raktárosnál ez nem feltétele a sikeres munkának, ha nem csinál amúgy hülyeségeket ).

bölcsbagoly 2015.01.12. 10:04:21

@Oregon (TM): Probléma megoldó képesség kell s jó ha az már készségé van fejlesztve! DE ez még nem okvetlenül = az intelligenciával. Része annak, nem de nem helyettesítheti. Bárki ki tud találni olyan rejtvényt aminek csak ő ismeri a megoldását, ettől okosabb mindenkinél? A titkosirások is ezen alapszanak.

randomuser1 2015.01.12. 10:05:22

biztos valami alternativ oktatási intézmény szórólapjáról van a cikk, azok szokták kreatív és fejlett személyiségnek hívni az alapvető problémamegoldó képesség és tárgyi tudás hiányával küzdő kis porontyaikat

Oregon (TM) 2015.01.12. 10:07:41

@bölcsbagoly: Az IQ erről szól. Magasabb hányados = jobb problémamegoldó képesség. Úgy látom szeretnél mást hinni, én nem akarlak meggyőzni, ha neked ez a gondolat kellemesebb, akkor legyen.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 10:11:33

Ez így igaz. Nekem pl. olyan magas az IQ-m, hogy az gyakorlatilag mérhetetlen. Viszont ez soha semmi hasznos tevékenységben sem segített az életben. Mert az mondjuk nem nevezném hasznosnak, hogy elsőként tudok megoldani egy felesleges rejtvényt.

Oké, lehet az embernek sikerélménye ezzel, de semmi egyéb. Pl. hoznak a munkahelyre egy rejtvény feladatot, melyet állítólag senki sem tud megoldani. A többség meg se próbálja. Néhányan rosszul kezdenek hozzá. 10 % meg megoldja, én elsőként. De ennek semmi gyakorlati haszna nincs.

Az életbeli sikerhez az IQ egyáltalán nem szükséges elem.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 10:15:01

@Oregon (TM):

Ez fordítva is igaz: lehet valaki nagyon intelligens, de ha egy bizonyos típusú feladványt sosem látott még, akkor időt fog veszteni a feladat logikájának megértésére.

Ez a gond a legtöbb IQ-teszttel. Én úgy csinálnám: a nem nyilvánvaló kérdésekhez tennék egy mintát. Így kiegyenlítődik az esély a gyakorlott és a gyakorlatlan rejtvényfejtő között.

Oregon (TM) 2015.01.12. 10:19:15

@maxval bircaman szerkesztő: Mit is jelent a mérhetetlen? Konkrétan mennyinél több? Milyen teszten?

zdanee 2015.01.12. 10:19:39

No, ezért kell Skyrimben az INT melett a WISDOM-ra is fejleszteni, több mana, gyorsabb regenerálódás!

bölcsbagoly 2015.01.12. 10:20:13

@Oregon (TM): nem akarok mást hinni, de a problémamegoldó képesség nem azonos az intelligenciával. csak a része. Nem kell fétisizálni. Ugyanis az IQ -ról sikerült elterjeszteni és belevinni a köztuidatba, hogy az azonos lenne az okossággal. Az állatok is rendelkeznek probléma megoldó képességgel, ahogy egy teljesen műveletlen ember is. De ez a teszt megoldásán kívül semmire sem elég.
A mensa meg a többi teszt megoldását reklámozók viszont az szeretnék elhitetni a próbálkozókkal, hogy a megoldás milyen okosságot jelent önmagában is. Minek a LEXIKÁLIS ISMERETEK! Nem ism,erős a szöveg? A libsi oktatási szemlélet alapja a készségek és a tudás szembeállitása, a képességek és a tudás szükségességének a tagadása. (bárkiből bármi lehet alapon! Naná süketből világhirű zongorista nemde, csak mert megtanult kottából játszani).

randomuser1 2015.01.12. 10:21:15

@maxval bircaman szerkesztő: az íkóteszt kuttúrafüggő, te menzaszökevény, és aki a saját megszokott környezetében nem találkozott egy bizonyos feladattípussal, az méltán alacsonyabb inteligenciahányatósnak vehető ezen oknál fogva, lévén az IQ bizonyos előzetes tudást is feltételez.
értem?

randomuser1 2015.01.12. 10:25:58

amúgy egyetemi pszihomokia alapozó kurzus:
-mit mér az IQ?
-önmagát, mert ez egy viszonyító rendszer, nem objektív értékmérő.
suliba kellett volna járni, pöcsök, akkor okosabban trollkodnátok!

bölcsbagoly 2015.01.12. 10:28:27

@Emmanuel Goldstein: nem kellene általánositani, az IQ teszt(e)k nagyrésze semmiféle előzetes kulturális színvonalat nem tételez fel. paraszti logikára épül. Egy amazoniai bennszülött - aki még fehér embert is alig látott - is megtudja oldani egyrészűket.

randomuser1 2015.01.12. 10:29:31

@Oregon (TM): a menza hungariKa az a gittegylet, ahova azok a sikertelen arcok járnak egymás sérült egóját fényezni, akiket még a szalszklubokból is kinéznek, ugye-e?

bölcsbagoly 2015.01.12. 10:30:19

@Oregon (TM): minden cigány a maga lovát dicséri! Idegélettannal és humánetológiával is foglalkozom.

bölcsbagoly 2015.01.12. 10:32:33

@Emmanuel Goldstein: ezzel egyetértek, viszont tudni kell , hogy a pszichomókusok eléggé vitában állnak a humánetológia tételeivel, tanaival.

randomuser1 2015.01.12. 10:32:41

@bölcsbagoly: példát, pls..
még a videologákának nevezett baromságaik is européer kultúrkörben szerzett alapszintű geometriai tudást feltételeznek, de erre akérdéskörre is van egy rakat kutatás, amire hál. istennek nem emléxem már, mert rég jártam pszichóra és különben is, azóta rendes ember lettem :)

Muad\\\'Dib 2015.01.12. 10:34:55

@Emmanuel Goldstein:
Az attól függ melyik IQ faktorról beszélsz. Lévén a fluid intelligenciát mérő teszteknek pont az lenne a lényege, hogy új információkat és eljárásokat, hogy képes megoldani az illető.

Oregon (TM) 2015.01.12. 10:35:56

@Emmanuel Goldstein: Tag vagy? Honnan ilyen belső infó?

randomuser1 2015.01.12. 10:36:59

@bölcsbagoly: lévén a pszihomókia egy marhafiatal határtudomány, a humánetológia meg még annál is marginálisabb és még annál is kérdésesebb alapokon áll mind módszertanilag, mind tételeiben?

Szelid sunmalac 2015.01.12. 10:37:20

@bölcsbagoly: Te?! Humanetologiaval?! Es mondd csak, hogy ereztek magukat a zsidok, mikor pakoltad fel oket a vagonokra :D

randomuser1 2015.01.12. 10:39:47

@Oregon (TM): megnéztem a képgallériátokat, pulykatojás:)

bölcsbagoly 2015.01.12. 10:43:44

@Emmanuel Goldstein: no nem, a humánetológia az evolúció, a genetika és a neurofiziológia alapjain áll és fejlődik, mig a modern pszichológia = pavlovizmus nyakon öntve freudista szósszal. Tagadva a veleszületett hajlamokat, képességeket. Módszertanilag a pszichomókusok a (laboratóriumi) kisérletet, az etológusok a megfigyelést tartják célravezetőnek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 10:46:12

@Oregon (TM):

12 éves koromban, hatodikosként már 122 volt. Én lettem az első az iskolában, azaz legyőztem minden hetedikest és nyolcadikost is.

Ez 1978-ban volt, amikor az iskolánk részt vett egy kísérleti felmérésen.

Aztán a 90-es években mértem 156-ot. Most biztosan kevesebb persze, hiszen életkorral csökken.

bölcsbagoly 2015.01.12. 10:46:20

@Szelid sunmalac: szerinted száz éves körül lehetek? S honnan a téveszméd, hogy akkoriban csak zsidókat pakoltak fel/hajtottak mindenféle táborokba? nem vagy megint egy kissé kirekesztő?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 10:47:51

@Emmanuel Goldstein:

Nem. Ha igazad lenne, akkor az a teszt már nem intelligenciát mér, hanem rutint.

randomuser1 2015.01.12. 10:57:02

@bölcsbagoly: szerintem nemtom mit akarsz ezzel, az etológia kizárólag empírikus megfigyelésre alapoz? az elég cink lenne :)

Oregon (TM) 2015.01.12. 11:00:05

@maxval bircaman szerkesztő: Ha ez így van, akkor te most is menzás lennél. Szerintem a 156 akkor 24-es szóráson ment ami a jelenlegi 15-ös szóráson 130 felett van. Életkorral kapsz pont kedvezményt a Mensa teszten, így most is hasonló eredménynek kellene kijönnie. Ha érdekel, akkor javaslom töltsd ki a Mensa online tesztjét.

Oregon (TM) 2015.01.12. 11:01:19

@bölcsbagoly: Logikád szerint viszont extra hülye lehet az aki nem tud rutint szerezni. :)

randomuser1 2015.01.12. 11:04:06

@maxval bircaman szerkesztő: próbáld ki.. tölts ki egy hazait, aztán egy amerikait, egy bulgárt, oszt csodálkozz...

Mérnork 2015.01.12. 11:04:11

@Muad\\\'Dib:
Tény, hogy van közöttük aki az agresszív gátlástalansága mellett intelligens is, azokat sokkal jobban szeretem, mert meg lehet velük beszélni egy problémát pont az intelligenciájuk miatt. De fenntartom, hogy többségben van közöttük aki agresszív hülye (vagy inkább átlagos képességű, aki az agresszivitása és törtetése nélkül max. jobb képességű melós lehetne), na ezekkel megbeszélni egy műszaki problémát az eléggé kemény küldetés tud lenni időnként. ;-)

Morrancs 2015.01.12. 11:29:13

@Szelid sunmalac: A posztot olvasva valami ilyesmit akartam én is válaszolni, csak nem 90-nél húztam volna meg a határt, hanem feljebb.

@Mérnork: Ez is eszembe jutott a poszt olvasása közben. A társadalmi érvényesülés kulcsa az erőszakosság.
A helyzet az, hogy minél gátlástalanabb valaki, annál több és változatosabb eszköz áll a rendelkezésére céljai eléréséhez (a tisztességtelen eszközöket is használni fogja). Nyilván nem hátrány ekkor sem, ha melléje még intelligens is, de nem alapfeltétel.

Ami meg a lelkiismeretesség pozitív megítélését illeti: az emberek szeretik (kihasználni) azokat, akikről megbízhatóan sok bőrt lehet lehúzni, mert mindig odateszik magukat. Nyilván pozitívan gondolkodnak róluk, mert hasznot húznak belőlük. De ez soha nem fog senkit a csúcsra juttatni, csak odáig emeli, ameddig valaki van felette, aki kiszipolyozhatja.

Mellesleg jelenleg a társadalom IQ szempontból sok tekintetben kontraszelektált. Vegyük csak azt az esetet, ha a főnök nem túl intelligens, de rosszindulatú. Nem fog magánál intelligensebb beosztottat felvenni, aki esetleg riválisa lehet. De ha a főnökkel nincs is gond, ott vannak a kollégák, akik féltik a pozíciójukat. Ergo aki egy munkahelyen az IQ-jával kiemelkedik, azt kitúrják, vagy megpróbálják mindenképpen. De nem csak munkahelyi viszonylatban gond ez.

bölcsbagoly 2015.01.12. 11:30:01

@Emmanuel Goldstein: ki mondta hogy arra, de azon alapul s nem a pavlovi reflexelmélet mechanikus értelmezésén.
@Oregon (TM): Ilyen rutint mindenki szerezhet, de azzal legfeljebb rejtvény versenyt nyerhetsz.

bölcsbagoly 2015.01.12. 11:38:30

@Morrancs: na igen, de a társadalomnak csak bizonyos területeken van szüksége szuper intelligens emberekre. S nincs túl sok ilyen terület, a többihez elegendő az átlagos szintű is, sőt még annyi sem kell. S mi legyen akkor a felesleggel, aki nem találja a helyét? tele vagyunk olyan diplomásokkal akik csak valamilyen jól fizető vezető pozicióban /funkcióban tudják elképzelni magukat s mivel alacsonyabbra nem alázzák magukat, a köldöküket nézve siránkoznak és ülnek anyuka szoknyája szélén.
Nem kevesen pont azért mert egyszer sikeresen megfejtettek egy mensa vagy más IQ tesztet és baromi jó eredményt kaptak! S elhitték magukról, hogy ők többet érdemelnek a sorstól. Persze, depresszióból is...

randomuser1 2015.01.12. 11:44:16

@bölcsbagoly: miért, a pavlovi munka nem eléggé etologikus és empírikus?
lol :)

Morrancs 2015.01.12. 11:51:55

@bölcsbagoly:
"S nincs túl sok ilyen terület, a többihez elegendő az átlagos szintű is, sőt még annyi sem kell."

Tudod, rengeteg olyan embert látok magam körül (tanárokat, egészségügyiseket, egyéb tisztviselőket, de akár szakmunkásokat is (szerelőket, stb.)), akik azért nem tudják ellátni a munkájukat, mert egyszerűen túl hülyék hozzá.
Egyszerű folyamatokat nem tudnak elvégezni hibátlanul.
Pl. egy nővér képtelen megjegyezni az infúziócsere folyamatát, és hogy mi kell hozzá. Az alsós tanárnénit a logikai készségeket igénylő társasjátékban megverik a tanítványai (nem részletezném, milyen hatékonysággal tanít a illető). A villanyszerelő biztosítékcserénél kivette a régit, és letette az új mellé, majd fél perc múlva döbbenten állapította meg, hogy akkor most nem tudja megmondani, melyiket vette ki, és melyiket kéne berakni. Csak pár kiragadott példa abból, hogy egyszerűen vannak, akik még azt sem tudták megtanulni rendesen, ami az évek óta végzett munkájukhoz apavetően szükséges lenne. Egyszerűen nem érik fel ésszel.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 11:56:18

@Emmanuel Goldstein:

Igen, ez jó ötlet. Majd ha lesz felesleges időm, megcsinálom.

randomuser1 2015.01.12. 11:58:51

@Morrancs: attól még ők is lehetnek menzatagok, ha jól töltik ki az IQ tesztet!

randomuser1 2015.01.12. 12:01:19

@maxval bircaman szerkesztő: de ha nem jut rá időd a sok vebkettes trollkodás közepette, akkor elég ha elolvasod az atkins féle pszichotankönyv idevonatkozó részét :)

Morrancs 2015.01.12. 12:03:37

@Emmanuel Goldstein: Nem tudom, nem ismerem a MENSA-t. Ebbe a vitába nem szállok be. :)
Egyszerűen csak a poszthoz írtam kiegészítéseket, mert a kutatás egy dolog, de megint csak egy szűk szeletet vizsgáltak egy jelenségen belül, és a vizsgált területnél sokkal messzebbre mutató következtetéseket vontak le belőle.

bölcsbagoly 2015.01.12. 12:05:15

@Emmanuel Goldstein: nem bizony, mert mechanikusan értelmezi az idegélettant.

bölcsbagoly 2015.01.12. 12:08:33

@Emmanuel Goldstein: nem lehet csak a kisérleti állatok reakciói alapján megitélni az emberi viselkedést, magatartást. Sokkal bonyolultabb a dolog, ráadásul nagyon sok a veleszületett jelleg, tényező, amit a pszichomókusok rendszerint tagadnak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 12:09:12

@Emmanuel Goldstein:

Mostanában más területek foglalnak le, azaz ezt biztosan nem fogom elolvasni 5 éven belül.

randomuser1 2015.01.12. 12:14:54

@Morrancs: sztem itt a trollkodás táptalaját az adja, hogy az intelligencia nincs konkrétan definiálva a szakirodalmoban se (már, ahány diszciplína és irányzat, annyi megfogalmazás), se az, hogy az IQ valójában mit mér.. mert amúgy igen kellemes dolog egy felületre vonni a kettőt, éppcsak ez nem szül eredményt.
Hogy valaki a maga munkájában mennyire teljesít jól, az megint más dolog.. ugynaz a pedák lehet, remek nővér lenne, a villanyszerelő meg tanár.. de az élet, a társadalom, a szerencse, a karmája úgy hozta, az adott ember azon a területen kell teljesítsen jól-rosszul, de ha leülteted három rajzocska mellé, simán kiválasztja a helyest közülük..

randomuser1 2015.01.12. 12:17:12

@bölcsbagoly: nem tagadnak semmit, ki állította, hogy az ember tabula rasa?
ja, tom, arisztotelész:)

randomuser1 2015.01.12. 12:20:17

@maxval bircaman szerkesztő: akkor mit trollkocc itt alapvető ismeret nélkül, he?

bölcsbagoly 2015.01.12. 12:25:03

@Emmanuel Goldstein: dehogynem! pl. azt is, hogy az agresszivitás, az irigység, szadizmus, stb. veleszületett személyiségi jegyek! talán a bölcsődés vagy ovis gyereknek ezt külön tanították otthon? mert már ebben a korban vannak ilyen megnyilvánulások. Kik tartják azt, hogy bárkiből lehet bármi, akár veleszületett képességek nélkül is, csupán szorgalmas tanulás révén? Kik keresik mindig csak a külső körülményekben az okot s azt megszüntetve már megoldották a problémát? No persze, hiszen ezért fizet a jónép mindenféle szeansokért.

Morrancs 2015.01.12. 12:27:50

@Emmanuel Goldstein:
Nézd, egy bizonyos IQ felett egyszerű (hét nyolc komponensből álló) cselekvéssorokat azért az ember képes megtanulni akkor is, ha az adott területhez nincsen tehetsége (főleg, ha már 5-6 éve ugyanazt csinálja).
Pl. az infúziócserét, amikor benn voltam a fiammal a kórházban kb. háromszor láttam (ebből kétszer hibásan kivitelezve), és utána már meg tudtam volna csinálni rendesen. Mi több, mivel kicsit elgondolkodtam rajta, előzetes információk és tudás nélkül is rájöttem, hogy a három különböző variációból melyik volt a helyes, és a két másik nővér mit rontott el. Ők viszont ott dolgoznak évek óta, és naponta X-szer cserélnek, de még mindig nem megy.
Ez nem tehetség, vagy érdeklődési terület kérdése, hanem azé a bizonyos roppantul meg nem határozható, mégis igen fontos IQ-é.

Az IQ az a képesség, ami8 miatt nem csak megtanultad és bemagoltad, hanem érted is a világnak azon részét, ami logikára és törvényszerűségekre alapul. Ez az, ami miatt néha akkor is tudod, mi kell tenned, ha nem tanultad a művelethez szükséges ismereteket, vagy ha tanultad, de a memóriád cserbenhagy, és nem emlékszel a konkrét ismeretanyagra.
Ezzel szemben aki jó jegyekkel, de magilással szerzett jó jegyekkel megy végig az iskolán, és nem rendelkezik ezzel a bizonyos magas IQ-val, a gyakorlati helyzetek egy igen jelentős hányadában nem ér semmit.
Az ilyen magolós tudású emberek csak addig működnek jól, amíg a szituáció pontosan olyan, amilyennek megtanulták. Ha már van egy kis változás, ami miatt át kellene gondolniuk a reakcióikat, akkor befuccsolnak.

Morrancs 2015.01.12. 12:32:52

@bölcsbagoly: Ezek egy része, illetve a hajlam születik a gyerekkel. De a veleszületett hajlamokat a körülmények felerősíthetik, vagy legyengíthetik.

Pl. A fiam most végezte el az általános iskolát. Négy évet járt az egyik, négyet egy másik iskolába. Az első iskolában az osztályában mindennaposak voltak a verekedések (ezért is vettük ki onnan), míg a másik osztályban a következő négy év alatt egyetlen verekedés sem volt. (A rasszistáknak megjegyezném, hogy a gyerekek származása hasonló volt, nem etnikai különbségekről beszélek most.)
Ha az agresszivitás csak a vele született hajlamokkal lenne magyarázható, akkor itt az az érdekes jelenség állna fenn, hogy véletlenül sikerült elsőben az egyik osztályba 25 agresszívnak született, a másikba meg 25 nem agresszívnak született gyereket felvenni. De egyszerűen csak a szülői és az iskolai háttér, a körülmények voltak mások.

randomuser1 2015.01.12. 12:40:25

@Morrancs: motiváció-
ki tom tölteni a menzás iq tesztet úgy, hogy gondolkozom rajt, amennyi az eszemből kifér, meg úgy is, hogy csak klikkelek, mint egyszeri nővér az infúziócserénél ..
az IQ egy mérőszám, ami az égegyadta világon semmi másra nem világít rá, mint az azonos metodikájú IQ tesztek megoldási hatékonyságára :)

bölcsbagoly 2015.01.12. 12:42:57

@Morrancs: nyilván, hiszen csak azt a drágakövet/kavicsot lehet csiszolni ami létezik!
A példád esetében nyilvánvaló, hogy az agressziv hajlamokat egyik osztályban sikerült kezelniük a tanároknak/szülőknek, míg a másikban szabadjára engedték őket. Minden emberben vannak gyarlóságok, de nem kötelező őket meg is valósitani! Arra való az önfegyelem, hogy ezt megakadályozza. Nem lopom el a más tulajdonát, még ha késztetésem is van rá, nem ütök meg valakit csak mer viszket a tenyerem, nem élek nemi életet egy kiskorúval, csak mert vágyok rá (s esetleg ős is akarná), stb, stb.
Az emberek többségének vannak ilyen kisértései s mégsem él vissza velük. mert rend/szokáskövetővé vált nevelés, önfegyelmezés révén. Aki meg nem, az garázdálkodik.

randomuser1 2015.01.12. 12:45:59

@bölcsbagoly: a jónép dolga, hogy fizessen, de ennek semmi köze a tudományokhoz, azért bezzeg nem fizetnek szart se :)

Morrancs 2015.01.12. 12:48:18

@Emmanuel Goldstein:
Nem, nem csak motiváció.
A saját kollégáimon is látom. Egyszerűen képtelenek felfogni dolgokat. Látszik rajtuk, amikor leereszkedik a sötétség, és bekövetkezik az agyhalál. :) Pedig itt olyan műveletekről lenne szó, ami szükséges a munkájukhoz. De nem megy. Nem látják át.
Egyeseken szinte látszik a kétségbeesés, amikor felmerül egy olyan helyzet, amiben gondolkodni is kéne. Szinte látom magam előtt, hogy nekik ez egy ingoványos talaj, tele csapdákkal, és legszívesebben visszamenekülnének a megszokott, bemagolt elemekből álló létezésbe.
Egyszerűen nem megy és kész. Pedig azt felfogják, hogy meg kéne érteni, de nem tudják.

s 2015.01.12. 12:53:32

@lófüle elemér: Nekik úgy tudom 66.666666666666% az IQ-juk. Azaz 2/3.

s 2015.01.12. 12:57:30

"vajon az iskolai teljesítmény mennyiben eleve elrendeltetett, örökletes tulajdonságoknak és mennyiben más, a szülők és a környezet által alakítható tényezőkön múlik. Leegyszerűsítve: csak a magas intelligenciájú ("okos") gyerekek éhetnek el tanulmányi sikereket, vagy a töb biek előtt is nyitott a pálya"

Ezt durván leegyszerűsítetted. Az intelligencia nem teljes mértékben örökletes, tehát nem eleve elrendeltetett tulajdonság.

s 2015.01.12. 12:59:27

@Oregon (TM): Én túl intelligens vagyok ahhoz, hogy ilyesmire költsek 2000 forintot. :-)

lófüle elemér 2015.01.12. 13:02:43

@maxval bircaman szerkesztő:

Neked jól lecsökkent. Bár ha belegondolunk, tökéletes példa vagy arra, hogy a magas IQ (amit idehazudsz) és az intelligencia bizony nem párosul egymással.

s 2015.01.12. 13:02:59

@maxval bircaman szerkesztő: "Pl. hoznak a munkahelyre egy rejtvény feladatot, melyet állítólag senki sem tud megoldani. A többség meg se próbálja. Néhányan rosszul kezdenek hozzá. 10 % meg megoldja, én elsőként."

Gyere el a tüzép telepről. A mekiben máris jobbak az arányok.

bigmax 2015.01.12. 13:04:36

@Morrancs: tetszettek a véleményeid de most már elárulhatnád ,hogy mi a te szakmád. :)

s 2015.01.12. 13:08:22

@maxval bircaman szerkesztő: "ha egy bizonyos típusú feladványt sosem látott még"

Az IQ lényege pont ez. Helyesen reagálni az ismeretlen helyzetekre. Nyilván a jó teszt nem kapcsolódik előzetes tudáshoz, és nem lehet (vagy csak nagyon nehezen) benne gyakorlottá válni. Ennek megfelelően kevés a jó teszt, mert nem könnyű ezen szempontok figyelembe vételével kialakítani.

s 2015.01.12. 13:11:58

@bölcsbagoly: "süketből világhirű zongorista nemde"

Ludwig van Beethoven

bigmax 2015.01.12. 13:15:12

@s: a süket beethovent nem ismeri ,mert nem gyurcsány kottájából játszik! :D

Morrancs 2015.01.12. 13:15:19

@s: Ő csak öreg korában süketült meg. Akkor már nem lépett fel.

Morrancs 2015.01.12. 13:16:42

@s: A jelenlegi iskolarendszerben nem a magas IQ-jú gyerekek érnek el jó eredményeket, hanem akik jól tudnak magolni.

s 2015.01.12. 13:20:18

@Morrancs: Sajnos igen. Ez az oktatás hibája.

Azonban én nem erre szerettem volna felhívni a figyelmet, hanem arra, hogy az IQ nem örökletes, amint azt a bejegyzés szerzője sugalmazza.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 13:22:22

@lófüle elemér:

Egyszerűen nem tudod az intelligencia szó jelentését. Bár ezzel nem vagy egyedül.

s 2015.01.12. 13:25:38

@Morrancs: Élete utolsó 8 évében volt teljesen süket, az Örörmódát (9. szimfónia) már teljesen süketen írta.

bölcsbagoly 2015.01.12. 13:26:32

@s: az iskolai teljesitmény több faktorból áll össze: motiváció, szorgalom, idegi fáradékonyság, felfogóképesség, memorizálási hatékonyság, stb. Mindez adott született intelligencia és idegrendszeri mobilitás keretében.
Van ami ebből fejleszthető, kialakitható, van ami nem. A fáradékonyság, a gyenge felfogóképesség és memória, a lassúság nemigen. Ezek szellemi fogyatékosságok. A lassú gondolkodás inkább csak a hatása miatt az, hiszen az ilyen gyerekket helytelen butáknak is tartják, pedig csak lassan jutnak el oda, ahova mások sokkal hamarabb. De rendszerint nincs rá idő vagy türelem, hogy bevárják őket is és így lassan rájuk ég a billog s jómaguk is lehiszik azt hogy ők buták.
S van még egy ok a siker/sikertelenség mögött, amitől a pszichomókusok és a "modern " pedagógia úgy ózkodik mint az ördög a tömjénfüsttől:
Az ÉRZÉKSZERVI BEÁLLÍTOTTSÁG!
Ugyanis a környezetünket az érzékszerveink alapján ismerjük meg és tapasztalatokat is így szerzünk róla. De nem mindenkiben egyformán éles minden érzékszerv s nyilván minden inger esetében az van előnyben,a kinek a pont arra való érzékszerve a jobban működő! (hangingerekre a hallás érzékszerve, vizuális ingerekre a látásé, szagokra a szagló, nyomásra-tapintásra a bőrérzékelés, stb).
Nos, az osztályban a tanuló mit is kap és milyen úton: leggyakrabban: hang és vizuális ingereket (beszéd, képek). Mindkettőnél vannak akik előnyösebb helyzetben vannak a többieknél, mások meg hátrányban. Ott ahol az órán a beszéd uralkodik, az audiális típusok élvezik, a többiek meg unatkoznak, s forditva ahol valamit szemléltetnek. No de a manuális típussal mi lesz? No ők a rossza gyerekek/tanulók, mert szinte folyton unatkoznak, hiszen sem a "duma", sem a mutogatás nem köti le a figyelmüket. A kkor mi? pl. ha szét kel szedni, össze kell rakni valamit. nem véletlen hogy belőlük gyakran nagyon ügyes szakik lesznek ha megfelelő mesterséget találnak maguknak.
Persze, minden gyerekben van mindhárom típusból, de nem mindegy, hogy milyen arányban és hogy melyik a domináns, ugyanis teljesitmény tekintetében az fizet a legjobban. No ennek a megoldása igen nehéz a mostani iskolai viszonyok között, pedig igencsak meghálálná az eredményekkel.

bölcsbagoly 2015.01.12. 13:30:02

@s: mikor is süketült meg? Amúgy, hallottál az u.n. belső hallásról? A zeneszerzők többségének nincs is szüksége valamilyen zeneszerszámra, ahhoz hogy felidézzenk zeneszámokat vagy éppen létrehozzanak. De ehhez, életükben hangokat kellett halljanak !,

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 13:32:25

@s: Ugye nem mondod ezt komolyan?

Egy időben sokat foglalkoztam unalmamban grafilogikai feladványokkal. Amikor belekeztem, egy-egy nehezebb feladbványhoz kellett 3-4 óra. Egy hónap múlva már csak 1-2 óra.

Azt akarod mondani, nőtt az intelligenciám ez alatt az 1 hónap alatt?

Szerintem csak a rutinom alakult ki.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 13:34:35

@s:

Beethoven nem volt sosem világhírű zongorista.

Szelid sunmalac 2015.01.12. 13:35:45

@bölcsbagoly: Onnan bazdmeg, hogy te irtad, hogy nezted, ahogy felpakoljak oket. Onnan, te hazug dog! Keressem elo? Elmentettem szebb idokre.

s 2015.01.12. 13:41:47

@bölcsbagoly: Az oktatásnak nem csak annyi a szerepe, hogy elkönyvelje, kiben milyen képesség lakozik, hanem az is a szerepe, hogy a kevéssé működőeket fejlessze. A legtöbb általad is említett képesség ugyanis fejleszthető célirányos feladatokkal.

bölcsbagoly 2015.01.12. 13:42:58

@Szelid sunmalac: látni láttam, és többeket bujtattunk is, te idióta! Érted biztosan nem kockáztattuk volna az életünket! Neked meg a hozzád hasonlóknak kár volt megszületni is. pofátlan mocsok társaság vagytok.

s 2015.01.12. 13:44:45

@bölcsbagoly: "mikor is süketült meg?" - Teljesen 1819-ben.

"Amúgy, hallottál az u.n. belső hallásról?" Igen. Egy belső hang suttogja néha. :-)

bölcsbagoly 2015.01.12. 13:45:56

@s: persze, ha van mit fejleszteni, s ha az illető közreműködik is. De nem mindegy a befektetett energia/eredményesség hatásfoka sem. A probléma pont ezekkel van.

bölcsbagoly 2015.01.12. 13:48:04

@s: bocsi, de a te belső hangod már pszichiátriai téma, én a valós belső hallásról beszélek, amikor például egy dallam az eszedbe jut, anélkül hogy valójában is hallanád.

Szelid sunmalac 2015.01.12. 13:49:40

@bölcsbagoly: Lofaszt bujtattal te ven komcsi. De terjunk csak vissza az elozo problemadra. Akkor most hany eves is vagy? Eltel akkor, vagy sem? Ha te bujtattal zsidokat (mint kemeny jobbos), akkor 43-44-ben joesetben is min. 10-15 evesnek kellett lenned, de inkabb tobbnek, kulonben teged kellett vonla bujtatni. Tehat kb. 85 eves lehetsz, ugye?

s 2015.01.12. 13:54:12

@maxval bircaman szerkesztő: Az emberek többsége nem tölt hosszú időt IQ tesztek feladatainak megoldásával - hacsak nem ez a foglalkozása. Ezért a tesztekben szereplő feladatok jó közelítéssel megfelelnek annak a kívánalomnak, hogy a mérni szándékozott személy nem találkozott vele túl gyakran, tehát nem szerzett rutint benne. Te nyilván kivétel vagy, erősen gyúrsz az ilyesmire, majd ha kapsz egy eltérő feladatot, akkor szembejön a kínai nagy fal. A többség nem így megy ennek neki, hanem megoldja lendületből. Ahogy az élet is feldobja a feladatokat. Van egy csomó rutin feladat ott is, - elmenni a bankba, pörölni a szolgáltatóval, stb . . . - de néha jön pár olyan is, ahol elválik a szar a lapáttól - ha szabad egy kicsit sarkosabban fogalmaznom. Arra hiába készültél. Ott az fog számítani, hogy mit találsz ki azonnal. Elvileg ezt kellene mérnie az IQ tesztnek. A váratlan és bizonytalan helyzetben adott megfelelő és gyors választ. Ugyanis ez az IQ.

s 2015.01.12. 13:55:35

@maxval bircaman szerkesztő: Te viszont világhírű birka vagy. Nem lehetünk telhetetlenek, kénytelenek leszünk ezzel beérni.

s 2015.01.12. 13:59:33

@bölcsbagoly: Nem fogjuk megbeszélni a jó tanár ismérveit. Legyen elég annyi, hogy ma sajnos kevés van belőlük, és még talán annyi, hogy a jó tanár többet hoz ki a diákjából, mint amit bárki is gondolt volna, hogy benne lehet.

s 2015.01.12. 14:00:58

@bölcsbagoly: Oké, főnök, de a smilet csak észrevetted. Ott volt, meg is néztem még egyszer.

randomuser1 2015.01.12. 14:02:36

@maxval bircaman szerkesztő: tul.képp vagyunk vele úgy hétmilliárdnyian...
de ha te tudod az igazi és abszolút definíciót, elő vele!

bölcsbagoly 2015.01.12. 14:03:38

@s: nem is azt mondtam, hogy te lennél a pszichiátriai téma, hanem a belső hang szokott az lenni!-:) Sok páciens ezzel fordul hozzájuk, s sok gyilkos is erre hivatkozik, nemde?

bigmax 2015.01.12. 14:06:05

Felesleges az IQ-ba kapaszkodni ,mert nincs akkora jelentősége mint az intuíciónak.A valódi zsenik fokmérője az intuíció !Egy átlagos képességű orvos,mérnök,tanár,stb lehet igazán jó ,sikeres a szakmájában úgyis ha sose tudott igazán kiemelkedőt alkotni.
Az emberek többsége a tapasztalataiból szerzett rutinból él és az ugye már nem a neocortex dolga hanem az egyéb agyi régióké.Mivel nem tanítják meg helyesen tanulni és gondolkodni az utódokat ezért kénytelenek úgy élni (vagy úgy se)mint az alkotóik.A szülők és a közösség felelőtlensége miatt a gyerekek a megszerezhető intelligánciájukat képtelenek be és felépíteni magukba.

bölcsbagoly 2015.01.12. 14:10:46

@s: persze, de a tanárok beállitottsága sem egyforma érzékszerv tekintetében! A biológia és földrajz, amelyeket évekig tanitottam egyaránt magyarázós és szemléletős tantárgyak s nem is különösen veszik igénybe a tanulók képességeit, de mégis minden osztályban voltak olyanok akik többé-kevésbé látványosan unatkoztak. Évek múlva megtudtam, hogy jórészükből ügyes iparos ember lett. pedig volt köztük bőven bukó és osztályismétlő is. Nem rájuk volt szabva az iskola. S ma sincs.

bölcsbagoly 2015.01.12. 14:13:52

@bigmax: az intuició nem elég, ha nem követi a kreativitás. Nem elég rájönni, hogy a kavics az valójában drágakő, meg is kell csiszolni és kihozni belőle a benne rejlő értéket! /szépséget.

lófüle elemér 2015.01.12. 14:17:59

@maxval bircaman szerkesztő:

Ja. Biztosan. Magyarázd már el, ó a zsenik zsenije, aki 6000000 ezer magyarral ellentétben kelet felé disszidált. Mesélj, ó hülyék hülyéje, mi az intelligencia szerinted, aki 6000000 magyarral ment szemben az autópályán, és a másik irányban kötött ki.
Nem kéne az IQ-val dicsekedned, láthatóan nem tudtad alkalmazni.

randomuser1 2015.01.12. 14:24:02

@bölcsbagoly: az iskola a középszerűre van szabva ezért van az, h az átlag alatti frusztrált és nem érti, az átlag feletti meg látványosan unja, az átlagnak pont komfotros lenne, de az meg csak egy statisztikai kategória, nem igazi gyerek :)

bigmax 2015.01.12. 14:26:47

@bölcsbagoly: akiben kialakul az intuíció az már eleve rendelkezik valamilyen szintű kreativitással is hisz kreatívnak lenni nem akkora nagy ördöngősség.A kreatívitást lehet úgy tekinteni mint az intuíció egyik szükséges tényezőjét.Ritka azaz intuitív ember aki egyben nem lenne kreatív is.Amúgy ha már az intuíció megvan ,onnantól már csak tisztességes szakipari munka a felfedezés vagy feltalálás.(A véleményem csak a fizikára és a matematikára vonatkozik.)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 14:32:17

@lófüle elemér:

A kitántorgók 90 %-a több pénzt akar, ezért ment el.

Ezek érthető módon a szerényen gazdag Mo-ról valamely nagyon gazdag országba mentek.

Én meg a 10 %-hoz tartozom, akiknél nem a pénz volt az ok.

bigmax 2015.01.12. 14:35:13

@maxval bircaman szerkesztő: kicsi része ment ki a több pénz miatt!A többség nem akart éhen dögleni azért ment ki!
Te meg tudjuk ,miért keletnek húztál el :cselből ,hogy a zsarukat megvezesd! :D

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.12. 14:46:15

@maxval bircaman szerkesztő:
Hát a te esetedben ezt is el tudom képzelni.
Azt az egyet nem, hogy az észbeli képességeidhez bármi köze lenne.
Te már egy 80-as IQ-júhoz mérve is túl hülye vagy.

De hogy a 165 a testmagasságod vagy a súlyod SI-mérékegységekben, az könnyen elképzelhető.

bölcsbagoly 2015.01.12. 14:52:25

@Emmanuel Goldstein: na ja, de ezért pont a tanárok feladata lenne, hogy differenciáltan foglalkozzanak egy-egy osztály tanulóival. csak piszok nehéz feladat és nem lehet csinálni max. 3-4 órán át naponta. Megfelelő felkészülés után.
Másik út a szegregálás, de ez ma pejorativ fogalom, sajna. Pedig az általam emlitett módszernél, pl. egy nagy iskolában ahol több párhuzamos osztályra való tanuló van, meg lehetne vizsgálni, hogy a tanulók milyen úton képesek legjobban felfogni a tananyagot és így képezni belőlük közösségeket s persze, a megfelelő hullámhosszon (módon) tanító tanárokat osztani be hozzájuk. Szerintem hasznosabb lenne, mint a ma szokásos tantárgyak alapján szétválasztó rendszer.

bölcsbagoly 2015.01.12. 14:55:18

@bigmax: az intuició=megsejtés, a kreativitás= létrehozás. Egy érem két oldala, egyik sem megy a másik nélkül. Vagyis, be kell ugorjon a szikra, amit fel kell tudni használni.

bigmax 2015.01.12. 15:04:57

@bölcsbagoly: a kreatívitás nem fizikai létrehozás hanem egy terv a megvalósításhoz.A fizikai megvalósítás az már egy másik terület.A kreatívitás szellemi tevékenység,ezért "része" az intuíciónak .Az intuíció több mint sejtés!A sejtésről nem tudja biztosan az ember ,hogy igaz-e csak úgy érzi és többnyire jól érzi ,hogy igaz.Az intuitív "megvilágosodás" estén biztosan tudja ,hogy igaz a sejtése és mindig bebizonyosodik ,hogy igaza volt.

nland 2015.01.12. 15:14:52

@bigmax: sry, de ez netto marhaság. MINDEN az IQ-ra épül, ugyanis a problémamegoldás során az ember korábbi, tanult, látott mintákat alkalmaz (gyakorlatilag minél gyorsabban annál magasabb az IQ értéke), az 'intuíció, sejtés' nem más mint egy új (nem látott és tanult) minta felismerése, a 'kreativitás' pedig egy probléma megoldásakor egy ÚJ mintájának a létrehozása...

ilyen szempontból MINDHÁROM az IQ-n alapszik...

magas IQ = magas kreativitás -> magas intuíciós készség (a gyors döntési képesség már csak ráadás ;)

bölcsbagoly 2015.01.12. 15:21:02

@bigmax: bocsi én nem fizikus/matematikus vagyok, hanem biológus!
Ha egy új fajt írok le, akkor a menet a következő:
- találok egy élőlényt/fossziliát;
- megsejtem, hogy ilyent nem ismer a tudomány;
- ellenőrzöm a sejtést;
- leírom (diagnózissal), dokumentálom (méretek, adatok, képanyag, stb) és elnevezem, közhírré teszem (publikálom).
Ebből az intuició, hogy rájöttem, hogy új valami, a többi meg a kreativitásom (bebizonyitom, hogy tényleg új).
Számos kiváló szakemberrel találkoztam már akik vagy az egyik, vagy a másik fázisra képtelenek voltak. Ha megsejtették, hogy újjal állnak szembe, nem merték leírni, vagy kiválóan le tudták írni, ha kiderült hogy az a valami új. De maguktól nem merték azt állitani.
Aki kreatív az képes végigvinni, aki csak produktív az meg nem.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.01.12. 15:44:02

@nland: Nem épül minden az intelligenciára, és annak egyik mérőszámára, az IQ-ra. Az IQ megállapítására szolgáló módszerek egy része sima bohóckodás, magazin-szintű okoskodás. Klasszikus Füles-rejtvényekkel nem lehet az általános intelligenciát megmérni. Aki ismeri az egyik minősített és kalibrált "orvosi" tesztet, a MAWI-t, az tudja, hogy az abban levő feladatok nagyon sokfélék, és egyáltalán nem nehezek. Nem fejtörők, csak próbák. Aminek a megoldása közben a pszichológus éles szemmel figyeli a páciens viselkedését is, és végül nem egy számot ír le a beszámolójába, hanem egy komplexebb jellemzést, amelynek részét képezi az IQ és a VQ is.

Ez az IQ-zás olyan szintig süllyedt, hogy olvastam már olyat is, hogy valaki nagyon IQ. Pompás.

Az intelligencia, az iskolázottság, a tanultság, a műveltség, az okosság, a tájékozottság, a leleményesség és az ún. éles ész nem azonosak, és közel sem egyformák. A fejlett intelligencia sokszor nem kapja meg azt a csiszolást, amitől fejlett elmévé formálódhatna. Fölösleges az átlagos európai életmódban élő emberek intelligenciáját és annak mérését a sivatagi bennszülöttekkel összehasonlítani, de a példa annyit megmutat, hogy a veleszületett intelligencia sokféle módon kaphat kifutási teret egészen a zsenialitásig. Nem is az európai kultúra jelenlegi formája az, amit objektív csúcsnak kell tekintenünk, és aki ezt nem hozza, az primitív. Ezt a primitívséget a régvolt misszionáriusok korában kell felejtenünk. Ráadásul az ember viselkedésének fontos része a közösségbe való beilleszkedés képessége, ami szintén tanult képesség, és ha a magas intelligencia szűk területen hasznosítva például extrém fokú matematikai készségeket eredményeznek, ugyanakkor az illető zavarba jön, ha csak köszönni kell valakinek, akkor nehéz eldönteni, hogy az illető emberként hogyan is teljesít.

Közeli ismerős kamaszgyerek kiskorában magas intelligenciát és a korához képest széles műveltséget, kitűnő tanulmányi eredményeket mutatott. Kamaszkorában érzelmi sérülések és családi problémák miatt az intelligenciája megmaradt, a műveltsége érdekes irányokban kiemelkedően gazdagodott, viszont a tanulmányi eredményei és a teljesítőképessége rohamosan leromlott. Felmérések alapján diszkalkuliásnak is minősítették. A MAWI teszt egyik felén alig érhet el pontot, a nagyobbik felén pedig maximálisat. Na, akkor most mit árul el róla egy szám?

Amit most nem tanul meg, azt tíz év múlva már nem fogja pótolni, ezért az iskolázottsága nagyon felemás marad, és aki beszélget vele, nem fogja tudni eldönteni, hogy műveletlen-e vagy nem. Ez nem lehet néhány számmal kifejezni.

bölcsbagoly 2015.01.12. 15:47:54

@nland: már többször leírtuk, hogy ez nem igaz! Olvasd végig a topicot. Mit ér az intelligencia (nem azonos az IQ-val,,mert az csak egy bizonyos teszttípus megoldásában elért eredményedet tükrözi) számos összetevő közös nevezője! Bármelyik is hiányzik, vagy gyengén fejlett, az jócskán csökkenti az értékét.

randomuser1 2015.01.12. 15:51:36

@Androsz: te itt ne okosíccsá, mert mi voltunk itt előbb, és az itteni többség simán OQOSABB a lakosság felénél de még én is IQ-sabb vok az emberek harmadánál, okés?
na, azért!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 15:59:21

@bigmax:

Mo-on senki sem éhezik, szóval ezt a kamuérvet felejtsd el.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 16:00:15

@Mr. Közbiztonság Szilárd:

Az IQ-t nem úgy kell kiszámolni, hogy a súlyodat átszámolod fontra???

Morrancs 2015.01.12. 16:14:16

Az intelligencia nem az egyetlen dolog, ami számít az iskolai előmenetelnél, sőt, egyes iskolarendszerekben (mint például a magyar) szinte egyáltalán nem lényeges. Ha megvan a minimális IQ-d, amivel bekerülsz az első osztályba, akkor általában elvégzed, és a kiemelkedően magas IQ nem előny, sőt, gyakran hátrány. Először is az okos gyerek unja az órát, amíg a többi szerencsétlennek a tanár elmagyarázza az anyagot, amit ő az első öt percben már megértett. Később, felsőben már rájön, hogy a tanár sem ismeri az adott tudományterületet, ha kicsit utánanéz dolgoknak, akkor messze túlszárnyalja. Ebből, az unatkozásból, meg a túlszárnyalásból jönnek a szakmai jegybe rakott magatartás egyesek, amikor "Zoli nem figyelt az órán, egyes", "Kati szemtelen volt velem, egyes". Innentől hiába írja meg Zoli és Kati az osztályban a legjobban a témazárót, akkor sem lesz jeles a tárgyból.
Aki ezeken nem vérzik el az általános iskolában, és bekerül egy szakmai középiskolába, az már ott valamivel jobb helyzetben van. Aki gimnáziumba megy, az tovább szenved még négy évet.
Aztán az felsőoktatásban már nagyobb eséllyel lehet olyan tanárokat kifogni, akik az észt részesítik előnyben, mivel már nekik is van.

A helyzet az az IQ-val, hogy akinek alacsony, annak egyszerűen nem fogod tudni elmagyarázni, vagy leírni, hogy milyen pluszokat ad a magas IQ. Egyszerűen azt sem fogja fel. Néha azt mondják, hogy a vaknak nehéz elmagyarázni a színeket. De ő legalább elhiszi, hogy van, és nem mondja rá azt, hogy hülyeség, mert az emberi világ színekre is épül, mivel a többség lát. Viszont mivel a többség IQ-ja nem magas, így a világ nem épülhet magas IQ-ra. Mi lenne, ha mondjuk csak akkor vehetnél meg valamit a boltban, ha adott időre megfejtenél mondjuk 10 olyan MENSA feladatot is a fizetés mellé? Attól tartok az emberiség nagy része éhen halna rövid időn belül.
Aki viszont magas IQ-val él, az élvezi ennek minden előnyét és hátrányát, és pontosan tudja, mit okoz a megléte vagy a hiánya. Nekik nem lehet bemesélni azt, hogy az IQ nem számít.

Morrancs 2015.01.12. 16:15:20

@maxval bircaman szerkesztő:
"Mo-on senki sem éhezik, szóval ezt a kamuérvet felejtsd el."
Ezt ugye csak ironikusan írtad? :D

bigmax 2015.01.12. 16:26:41

@maxval bircaman szerkesztő: húha ez már a fizetett trollkodásod!Ha lenne valamennyi intelligenciád akkor ilyet nem mernél kijelenteni több okból se.....na de ugye az neked nincs így pénzért bármire képes vagy.

randomuser1 2015.01.12. 16:32:38

@Morrancs: bár az IQ nem számít, kezdve azzal, h kultúra és skálafüggő és csak áttételesen korrelál bizonyos készségekkel és képességekkel, a teszt öszseállítóinak kedve szerinti arányban, de ha megnyugtat, elismerem, a menza tagsági díjad nem volt pénzkidobás, mert hasonlóan tanult, okos, sikeres és kedves emberek társaságát élvezheted péntekenként és nem kell a vebkettő osztanod az áltudományos hülyeséget :)

lófüle elemér 2015.01.12. 16:50:22

@Morrancs:

Ez a szerencsétlen a 156-os IQ-val ezt sajnos elhiszi. Most olvasod először a firkálmányait? Nála elvakultabb, butább orbánista nem nagyon van a neten.

bigmax 2015.01.12. 16:54:15

@maxval bircaman szerkesztő: neked tényleg 150 az IQ csak negatívban!Szánalmas vagy ezzel a nyomorúságoddal.

bölcsbagoly 2015.01.12. 16:54:26

@Morrancs: no nem éppen! Látogattál te már órát összevont osztályban? Ott biza több osztály tanulói egymás mellett tanulnak, és sorra foglalkozik velük a tanitó/tanár. Addig a többiek feladatokat végeznek, vagy figyelnek. A végzettek nem hogy gyengébbek de gyakran még jobban is felkészültek mint a külön osztályban járók.
Ami a "zseni" tanitványokat illeti, a francot tudnak ő többet, csak hát a tanár kb. a tizedét sem tanítja annak amit ténylegesen kell tudnia.
(ugyanis az átlag tudását kell alapnak vegye s nem az unatkozó "zseniét"!). Ez még az egyetemi oktatókra is érvényes, legfeljebb az arány változik.
Amúgy, azt hogy magyarázod, hogy pont az intelligensebbek tartott rétegben e legtöbb a depressziós és, frusztrált, mig a "bunkó parasztok" boldogok és vidámak, mint a leiki szegények?
No ez pont a saját képességeik túlértékeléséből, a vágyak és eredmények eltéréséből következik be. Jóval kevesebb köztük az elégedett ember, mint a többi kategóriában.

bölcsbagoly 2015.01.12. 16:57:26

@Morrancs: áh dehogy, szerintem a fogyókurásokon kivül a többi 9 mllió mind éhezik egész éjel és reggel éhesen ébred. majd utána eszik, ahogy az állitólagos éhezők is. Pár egyedül élő, beteg, idős emberen kivül senki sem éhezik igazából, aki igen, az azért mert a pénzét italra, cigire, drogra költötte.

empoftla 2015.01.12. 16:57:26

@maxval bircaman szerkesztő: "Mo-on senki sem éhezik"
Igen! Ezt a ballib média terjeszti csak (természetesen amerikai pénzből), pl.:
hvg.hu/gazdasag/20140602_A_magyar_csaladok_fele_ehezik
Ez a felmérés persze hamis, direkt torzító és a magyarországi többség (téged és engem is beleértve) ezt jól tudja. Kéne egy orosz (azaz független) pénzből készült felmérés is (de persze ezt a CIA megpróbálná megakadályozni).

bigmax 2015.01.12. 17:02:08

@bölcsbagoly: ha tájékozatlan vagy egy témában akkor inkább kussolj.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 17:05:36

@empoftla:

Ezen az alapon én is éhezem, mert nem jutok rendszeresen kaviárhoz és libamájhoz.

Mo-n a mélyszegények aránya 15 %, de még ők se éheznek.

bigmax 2015.01.12. 17:10:07

@bölcsbagoly: nem világos?Most utoljára felvilágosítlak:
engem mint magyart érzékenyen érint ,hogy a közösségemben vannak olyan magyarok akik nélkülöznek.Az aki ezt a sajnálatos tényt elhazudja vagy kétségbe vonja az egy alávaló szemét ember.Magyarnak semmiképpen nem nevezném.

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:13:33

@maxval bircaman szerkesztő: nem vetted észre, hogy naponta halnak meg tömegével a folyamatosan éhezők. Ugyanis a tudomány ma állása szerint az éhséget kb. 30 napig bírja az átlag halandó. mivel ez a 4 millió ember már 2010 óta éhezik, tiszta csoda, hogy élnek! Bezzeg 2010 előtt gurultak, olyan kövérek voltak, s reggeltől estig húst ettek hússal.

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:17:25

@bigmax: persze, csak előbb mondj egy olyan országot, ahol senki sem nélkülözik. de az sem mindegy, hogy miben nélkülözik. ha tényleg annyi éhező lenne, amennyit van pofátok összehazudni, akkor 9 millióan sem lennénk, annyian haltak volna már éhen. Még az ATV-n sem mutogatják az éhhalálban elpusztultak tömegeit.

bigmax 2015.01.12. 17:18:28

@bölcsbagoly: nyomorult senkiházi bunkó vagy!Nem mentesít ez alól sem a korod se a szakmád.Csak az okádék emberek figurázzák ki a szegényeket.Húzd le magad a wc-n!

bigmax 2015.01.12. 17:22:55

@bölcsbagoly: nekünk az fáj ha a magyar éhezik ,mert mi magyarok vagyunk!Ha te ennyire világpolgár vagy akkor menj innen és old meg a világ más országaiban az éhezők gondjait.Ja hogy te azokra is magasról szarsz.
Téged ki kellene rugdosni ebből az országból ha ennyire gátlástalanul utálod a nélkülöző magyarokat.

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:26:22

@bigmax: kit ajánljak neked, Kövért vagy Kunczefit?
nem a szegénységet figurázom ki - él megéltem, s túléltem - hanem azt szellemi és fizikai igénytelenséget amit konzerválni szeretnétek a védenceitek körében. ugyanis ha nincs "szegény" akkor a pártfogásukra alakult ál- alapitványok miből élnének meg pazarul? hogy fejnék a magyar államot vag a NA-ot?.

Morrancs 2015.01.12. 17:41:03

@bölcsbagoly: Aki okos, az éppen azért depressziós, mert látja, hogy hová tartunk, azaz az idióta többség merre tolja a szekeret.

Morrancs 2015.01.12. 17:42:23

@bölcsbagoly: 30 napig azt bírja, ha egyáltalán nem eszik. Az éhezés nem ott kezdődik, amikor semmit nem tudsz enni, hanem amikor nem tudod a napi kalóriaszükségletedet előteremteni, csak kevesebbet.

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:43:24

@bölcsbagoly: @Morrancs: ugyan, az okos nem jós! Azidióta többség meg arra tolja a szekeret , amerre az okosok irányítják. Minek ebbe is politikát keverni?

Morrancs 2015.01.12. 17:43:27

Na, ami itt most elkezdett folyni belőletek, attól viszont már undorodom. Ezt a maszlagot másnak nyomjátok, erre nem vagyok kíváncsi. Szégyellnétek magatokat ezért a demagóg szövegért...

bigmax 2015.01.12. 17:43:32

@bölcsbagoly: te azt se érted ami te magad írsz?Kifiguráztad a szegényeket!Nem érdekel ,hogy te mit éltél meg ,az a múlt!Most vannak szegény magyarok akiknek a magyarok segítenek ahogy tudnak.A te fajtád nem ,mert te lenézed őket.A te fajtád szerint az a sikeres aki minél többet tud lopni az adófizetőktől .Ne gyere itt oldalakkal hisz akinek egy csepp esze van tudja ,hogy közösen lopták és lopják szét amit csak lehet.Nekünk nincsenek védenceink csak magyarok vannak akiknek szükségük van a közösségünk segítségére.
Az egyéni adakozás a lényeg és nem az alapítványok.
Az ,hogy kik ,mit és hogyan lopnak ma Mo-on az egy más téma.

bigmax 2015.01.12. 17:45:56

@Morrancs: tudod az a szomorú ,hogy ezek iskolázott ,"értelmiségiek" de még sincs bennük empátia a nélkülöző magyarokkal szemben. :(

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:46:10

@Morrancs: na ja, csak hát az alultápláltság egy fokon eléri és túllépi a kritikus határt. Hol látsz idehaza olyan mozgó csontvázakat mint pl. Szomáliában, Etiópiában, Szudánban, stb.?

bigmax 2015.01.12. 17:46:54

@bölcsbagoly: okosok irányítják?Egy példát a cigány kormányából aki okos?

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:47:50

@bigmax: adakozz, ki a fene akadályoz meg benne? Én nem teszem, s ha igen közvetlenül, benneteket kikerülve. Heréket nem hizlalok.

bigmax 2015.01.12. 17:47:53

@bölcsbagoly: te szerencsétlen ez itt Európa!Minek jössz itt az afrikai éhezőkkel?

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:49:00

@bigmax: ne cigánykodj, még ha azzá is váltál.

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:51:34

@bigmax: az európaiak és afrikaiak kb. hasonló testtel rendelkeznek és az alultápláltság hasonlóan jelentkezik náluk is. Az ingyen kaja osztáskor a sorban állók jórésze túlsúlyos a sok éhezés következtében. Alig birják elvinni a kapott csomagokat az autójukig...

bigmax 2015.01.12. 17:54:20

@bölcsbagoly: Tudom ,hogy te nem adakozol ,te a lehető legtöbbet elveszed a közösségtől.Az adófizetőkön élősködsz évtizedek óta és te dumálsz itt hereségről ?! LOL

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:55:10

@bigmax: mitől van az, hogy az óvodai/iskolai menzákon az éhező gyerekek rendszerint otthagyják a kapott kaja felét/harmadát? ne gyere a minőségével, mert annak aki tényleg éhezik ez nem oszt/nem szoroz.

bigmax 2015.01.12. 17:57:04

@bölcsbagoly: ott álltál velük a sorban ?Kinézem belőled ,hogy a potya kajáért képes vagy bármire!

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:57:15

@bigmax: ismerjük talán egymást? honnan szedsz ilyen marhaságokat?
A topic témájában még normális voltál, mitől jött rád ez a roham?

bölcsbagoly 2015.01.12. 17:59:02

@bigmax: miért, arra járni se szabad már s közben be kellene csuknom a szemem?

bigmax 2015.01.12. 18:01:04

@bölcsbagoly: Összetéveszted az uri kölyköket a nélkülöző gyerekekkel!A te uri kölyköd biztos nem eszi meg a menzás kaját .Több tanító és tanár is mesélte ,hogy mennyire éhesen mennek iskolába a gyerekek.Nem a ballibsi tolvajok mesélték hanem azok akik az iskolában együtt vannak a gyerekekkel!

empoftla 2015.01.12. 18:06:32

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt mondom! Ez a felmérés direkt félreértelmezhető (úgy lett megrendelve), ami mögé fel lehet(ne) sorakoztatni a ballib-os tüntetőket (bár eddig nem túl sikeresen). Mert a többség tudja, igazából ezek az emberek csak fogyókúráznak.

Curiocity 2015.01.12. 18:11:59

Ha lehetne kérnem a tudós uraktól, maradjunk az eredeti témánál, a politikai töltető hsz-eket hagyjuk meg más blogoknak :)
Köszönöm az együttműködést (és természetesen az eddig hsz-eket)!

bigmax 2015.01.12. 18:13:15

@bölcsbagoly: mint írtam engem érzékenyen érint ha magyarok nélkülöznek.Számomra érthetetlen az ha egy emberben ,mint benned nincs egy szemernyi empátia sem .Az én felfogásom szerint egy ember empátia nélkül nem ember.Neked tudnod kellene ,hogy a fajunk fejlődésében mennyire fontos tényező volt a közösségi életforma.Ehhez viszont kialakulásunk óta hozzátartozik az empátia .Ha belőled hiányzik az empátia a nélkülöző magyarokkal szemben akkor te nem tartozol ehhez a közösséghez.

bölcsbagoly 2015.01.12. 18:16:27

@bigmax: az empátia vásáron már elfogyott az árú mire odaértem,, ti már mind felvásároltátok . sorry...

bölcsbagoly 2015.01.12. 18:17:10

@Curiocity: azt szeretném én is, de az olvtárs folyvást éhezni akar...

Curiocity 2015.01.12. 18:52:37

Tehát akkor ott tartottunk, hogy "bár az IQ nem számít, kezdve azzal, h kultúra és skálafüggő és csak áttételesen korrelál bizonyos készségekkel és képességekkel, a teszt öszseállítóinak kedve szerinti arányban, de ha megnyugtat, elismerem, a menza tagsági díjad nem volt pénzkidobás, mert hasonlóan tanult, okos, sikeres és kedves emberek társaságát élvezheted péntekenként és nem kell a vebkettő osztanod az áltudományos hülyeséget :)" Ha jól emlékszem itt tartottunk IQ témában:)

randomuser1 2015.01.12. 19:40:06

amúgy, ha már aktuálpolitika, úgy tudom, a hazai IQ értéke jelentően alulmarad a nyugateurópai és amerikai IQ sikerességi faktorához képest, ezért van az, hogy idehaza okos, intelligens, IQ-val bőven felvértezett, egyetemet végzett emberek angliába meg németbe mennek feketemosogatni és óperkedni ....

bölcsbagoly 2015.01.12. 19:51:01

@Emmanuel Goldstein: no azok nem, csak a büfészakosok, dehát ők pont a helyükre igyekeznek!-:) A valóban jól képzettek rendszerint doktorálnak vagy posztdoktori ösztöndijaik lehetőségét használják ki odakint (5 éven belül a doktori megszerzése után lehet ilyenekre pályázni). Aztán vagy hazajönnek, vagy továbbállnak. A rezidensek meg elsősorban már szakorvosként próbálnának szerencsét.

bölcsbagoly 2015.01.12. 20:00:21

@Curiocity: bocsi, földhözragadt természettudósként, nekem ez magas!-:))

randomuser1 2015.01.12. 20:21:55

@bölcsbagoly: erre sajnos nemtok reflektálni, mert klasszik büféegyetemen végeztem :)

randomuser1 2015.01.12. 20:28:45

@bölcsbagoly: igazán nincs miért, a mosogatás igen jellemépítő tevékenység és az IQ-t is javíccsa, föleg multinacionalista környezetben!
süti beállítások módosítása