Nem csak hizlal, az agyat is tompítja
2020. május 14. írta: Curiocity

Nem csak hizlal, az agyat is tompítja

Nagy árat fizethetsz, ha túl gyakran csábulsz el a jutalomfalatokért. Több kutatás is bizonyítja: a helytelen táplálkozás jelentősen kihat agyműködésünkre, és félre is vezeti. Így egyre többet akarsz enni abból, amiből kevesebbet kéne.

junk_fatty-food.jpg

Az utóbbi hónapokban sokan kényszerültek távmunkára, távtanulásra, ami nem csak azért kihívás, mert teljesen át kellett szervezni a napi rutint, null-huszonnégyben a négy fal közé szorult az egész család (ennek minden kellemetlen velejárójával és konfliktusával), hanem mert iszonyatosan nagy a csábítás a hűtőszekrény és az éléskamra állandó közelsége miatt. Ennek azonban nem csak az alakunkra lehet kihatása, hanem a koncentráló képességünkre is, ami nem éppen szerencsés, ha dolgoznunk kell vagy éppen on-line dolgozatot írunk. Nem beszélve arról, hogy táplálkozásunkat is agyunk szabályozza, amire szintén hatással van az, amit eszünk.

Zsíros ételek és a koncentráció

Az Ohio egyetem friss kutatásában arra volt kíváncsi, hogyan befolyásolja a koncentráló képességet, ezen keresztül pedig a szellemi teljesítményt a zsíros ételek fogyasztása. A kutatásban 51 nőt vizsgáltak, akiknek éhgyomorral és étkezés után is egy teljesítménytesztet kellett kitöltenie, majd a tesztet néhány héttel később megismételték. Az elfogyasztott étel mindkét esetben 930 kalóriás menü volt, melynek zsírtartalma 60 gramm volt. A két menü között viszont volt egy fontos különbség: az egyikhez telített zsírsavakban gazdag pálmazsírt, míg a másikhoz telítetlen zsírsavakban gazdag napraforgó olajat használtak. Megdöbbentő módon 11%-kal átlagosan rosszabb eredményt értek el saját magukhoz képest a koncentrációt, odafigyelést igénylő feladatoknál.

A memória és nassolás

A Sydney-i Macquarie Egyetem pszichológusainak szintén 2020-as kutatása azt vizsgálta, milyen hatással van az agyműködésre a nassolás. A 110 fővel végzett kutatás rámutatott, hogy a nassolni valók enyhén károsítják a memóriáért felelős hippokampuszt ezzel párhuzamosan szervezetünk éhséget szabályozó mechanizmusait.

Egészséges étrend esetén, ha jóllakunk, agyunk sokkal kevésbé idéz fel ételekkel kapcsolatos emlékeket (nem véletlen mondjuk egy-egy kiadósabb ebéd, vacsora után, hogy gondolni se bírok ételre), így sokkal könnyebben koncentrálunk más feladatokra. A nassolni valók (kivált édességek) azonban megzavarják a memóriát és az agy akkor is sokkal több ételekkel kapcsolatos emléket idéz fel, ha a tesztalanyok jóllakottak voltak, és olyan ingereket váltanak ki, amelyek további táplálkozásra buzdítanak. Ez hosszútávon ördögi kört indíthat el és teljesen felborítja szervezetünk táplálkozás szabályozását.

A lavina már az elhízás előtt indul

A Yale Egyetem neurológusainak ill. sejt- és molekuláris fiziológiával foglakozó kutatóinak tavalyi kutatása pedig azt vizsgálta, mi történik az agy hipotalamusznak nevezett részén, amely a vegetatív idegrendszerért és a táplálkozás irányításáért is felelős.

Nagy mennyiségű zsíros étel és szénhidrát fogyasztásakor a kutatók megfigyelték, hogy néhány nap alatt gyulladásos folyamatok indulnak a hipotalamuszban, amelyek egy olyan fehérjét juttatnak az agy energiaellátásért felelős sejtszervecskéibe, a mitokondriumokba, amitől az lényegesen kevesebb energiát használ fel, azt a téves üzenetet továbbítva az agynak, hogy még további energiára van szüksége. Azaz, ha túl sok zsíros ételt és szénhidrátot fogyasztunk, a ténylegesen bevitt kalóriához képest úgy érezzük, keveset ettünk, ezért folyamatos utánpótlásról gondoskodunk. A folyamat azonban jóval azelőtt kezdetét veszi, minthogy ennek jeleit testsúly gyarapodásban is látni vélnénk.

Ha tetszett és szeretnél még hasonló érdekességekről olvasni, lájkold és oszd meg ismerőseiddel!

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr3115693070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.05.15. 09:00:46

Szerintem ez valószínűleg kb. végtelen mennyiségű paramétertől függ, úgy mint kor, nem, hormonok, genetika. Nálam Pl. az édesség mindig is megdobta a koncentráció képességet, míg Pl. a fogyókúra vagy a fizikai aktivitás a béka segge alá vitte. De nyilván vannak akiknek kecske is volt az őseik között, és ők elvannak némi salátával. Illetve vannak akiknek semmiféle koncentrációt nem igényel a munkájuk, nekik pedig kb. mindegy.

s 2020.05.15. 13:05:32

Kicsit éhesebben jobban gondolkozol. Ez evoúciós kényszer. Akkor kell a leginkább hatékonyan táplálékot szerezz, tehát jobban figyelsz, jobban ítélsz meg kockázatokat, jobban tervezel. Ha viszont túlzottan éhes vagy, az agy a korlátozott erőforrások miatt kevésbé működik, miközben minden gondolatodat a zabálás köti le, tehát olyan veszélyes szituációkba is belemész, amikbe egyébként nem volna tanácsos. A mozgás pedig az élénkebb vérkeringés és ezáltal a jobb oxigén ellátás miatt javítja a kognitív funkciókat. A javaslat ezek alapján: sosem teljesen jóllakottan, legalább napi fél óra mozgás, és alacsony kalóriabevitel. Az ember erre lett optimalizálva a fejlődéstörténete alatt.

midnightcoder2 2020.05.15. 13:35:18

@s: Az alacsony kalóriabevitel szerintem eleve akadályozza a gondolkodást, mert hogy az agy egy elég energiaigényes szerkezet. Olyannyira, hogy drasztikus kalóriamegvonás esetén elég érdekes jelenségeket tud produkálni (hallucinációk például). Ha pedig a mozgás ennyire jó hatással lenne a kognitív funkciókra, akkor teli lennénk Nobel díjas "orrodat is tisztíccsa" sportolókkal.

s 2020.05.15. 13:58:28

@midnightcoder2: "Olyannyira, hogy drasztikus kalóriamegvonás"
Azonban én nem ezt írtam. A teljes jóllakottság az, ami tunyává tesz, mert van minden, kinyitod a hűtőt és zabálsz, amennyit csak akarsz. Leszoksz a gondolkodásról, mert már nincsen rá életbevágóan szükséged.

"Ha pedig a mozgás ennyire jó hatással lenne a kognitív funkciókra"
Jó hatással van. Te ott hibázol, hogy összetéveszted a szükséges feltételt az elegendő feltétellel. Tehát csak attól még nem leszel szellemileg jobb karban, hogy mozogsz. Viszont mozgás nélkül sem leszel abban.

Gerardus A. Lodewijk 2020.05.15. 17:26:31

@midnightcoder2: "Ha pedig a mozgás ennyire jó hatással lenne a kognitív funkciókra, akkor teli lennénk Nobel díjas "orrodat is tisztíccsa" sportolókkal."

Mondjuk olimpiai bajnok értelmiségiből - aki az olimpiai szereplései előtt és közben pl. sikeres építész, orvos vagy ügyvéd is volt - azért számon tart a krónika nem keveset. A soraik viszont valóban erősen megritkultak, amióta az IOC (szerintem helytelenül, de ez most nem annyira lényeges) elállt a profizmus tilalmától.
süti beállítások módosítása