Mivel játsszon, ha nem lehet kimozdulni? 5 tipp ovis gyerekeknek
2020. március 18. írta: Curiocity

Mivel játsszon, ha nem lehet kimozdulni? 5 tipp ovis gyerekeknek

Bezárt az ovi, neked pedig otthonról kell dolgoznod? Összegyűjtöttünk 5 remek ötletet játék szakértőinkkel, amivel nem csak lefoglalhatod gyermeked, de remek készségfejlesztők is.

_0002_csipeszes_jatek.jpg

Az óvoda és iskolabezárások, illetve a kényszerű távmunka mindenki számára új kihívást jelentenek. Korábbi cikkeinkben már igyekeztünk tippeket adni ovis és iskolás szülők gyermekeinek egyaránt, hogyan vészelhetik át minél könnyebben az előttünk álló időszakot, és hogyan hozhatják ki a legtöbbet magukból és gyerekeikből.

Miközben a pedagógusok áldozatos munkájának és kreativitásának köszönhetően az iskolásokat egyre inkább le fogja kötni a tanulás, a kisebb gyerekekkel otthon maradók számára nem áll rendelkezésre on-line óvónéni, hinta, homokozó, mászóka és minden olyan dolog, ami képes a fölös energiákat lekötni. Nem beszélve arról, hogy kint közben tavaszodik és természetes igény lenne a szabadban történő játékra, kirándulásra.

Készségfejlesztő játékokkal foglalkozó tapasztalt szakértőkként hoztunk néhány egyszerű ötletet, amellyel könnyebbé és élvezhetővé tehetitek az elkövetkező heteket, hónapokat. Nem kell hozzá feltétlenül a pénztárcádért nyúlni. Elég csak körbenézni a polcokon, szekrényekben, fiókokban:)

1. Homokozó a nappaliban

_0004_kinetikus_homok.jpg

Aki az elmúlt években már találkozott a kinetikus homokkal és betárazott belőle, most örülhet, mert mivel sosem szárad ki,  egyszerűen csak elő kell venni. De még most sem késő beszerezni (2-3 kilónál kevesebbel azért nem érdemes kísérletezni - a szerk.).

Ez a homok pontosan úgy viselkedik, mint a nedves homok, kiválóan formázható, pedig teljesen száraz, anti-allergén és anti-bakteriális. Persze, kivált kisebb gyerek esetén, érdemes magas falú tálcában tartani, vagy leteríteni egy nagyobb fóliát a szobában. Amellett, hogy órákra lekötheted vele gyermeked, kiválóan fejleszti a finommotorikát és a szenzoros funkciókat, relaxál. De azért légy körültekintő, mert az utóbbi években számos hamisítvány látott napvilágot homokgyurma címén, amelyeknek többsége nemhogy homokot nem látott, de semmiben sem tudja azt, mint a svéd gyártmányú eredeti.

2. Gyurmázás

_0003_gyurma_legozas.jpg

A már kreatív alkotásra vágyó gyerekeket általában jobban lekötik a különféle gyurmák, melyeket akár saját magunk is elkészíthetünk (az interneten is számos recept elérhető), de van kifejezetten lakásbarát (semmibe sem ragadó, nem morzsolódó), soha ki nem száradó változata is, sőt olyan is, amivel akár legózhatsz is.

A gyurmázás nem csak relaxál és fejleszti a kreativitást, de a vele való térbeli alkotások, építmények elkészítése kiválóan fejleszti a téri-vizuális orientációt, ami a gondolkodás fejlesztésében különösen fontos.

3. Szortírozós játékok

_0001_szortirozos_jatek.jpg

A későbbi matematika tanuláshoz elengedhetetlen számfogalom kialakulásához nagy mértékben járulnak hozzá az úgynevezett szortírozós játékok. Mivel ez agyfejlődésünk része, a gyerekek természetes módon saját maguktól is rengeteg időt képesek eltölteni vele (akárcsak korábban a különféle tárgyak földre dobálásával).

A jó hír, hogy szortírozni bármit lehet. Zoknit, ruhát, gyümölcsöket, zöldségeket, színes lapokat vagy éppen építőkockákat. Kisebb gyerekek összepárosíthatják az azonos színű zoknikat, elkülöníthetik a mintásakat a simáktól. Nagyobb gyerekek megszámolhatják a különböző színű, méretű építőkockákat. Végtelen a lehetőség.

Miért hasznos mindez? Azért megtanulják, hogy a dolgoknak vannak azonos tulajdonságai, és azt, hogy a három az mindig 3, a négy mindig 4, függetlenül attól, hogy narancssárgáról vagy kockás zokniról, vagy éppen az ujjainkról van szó. Ez a számfogalom kialakulásának alapja.

A készségfejlesztő játékok között rengeteg kiváló minőségű szortírozós játékot is találunk, bennük sok-sok egyénileg játszható ötlettel.

4. Csipeszes játékok

csipesz.jpg

A finommotorika elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermekünk képes legyen bármilyen kézimunkára, ideértve az ollóval való vágást, a rajzolást, később pedig megtanuljon írni. Manapság lényegesen kevesebb olyan dolog veszi körül gyermekeinket, ami ösztönösen fejlesztette a finommotorikát (pl. cipőfűző kötés, szappannal kézmosás). A legtöbb óvodában szerencsére odafigyelnek arra a pedagógusok, hogy a gyerekeknek finommotorika fejlesztő elfoglaltságokat adjanak, most azonban neked kell erre jobban figyelni.

A finommotorika fejlesztés egyik legszórakoztatóbb módja a különféle csipeszes játékok. Megoldható kisebb-nagyobb ruhacsipesszel is, de léteznek kifejezetten gyerekeknek készült játékcsipeszek is. A szivacslabdák, rongydarabok csipesszel történő megfogása után lehet próbálkozni nehezebben megfogható tárgyakkal, mint amilyen egy borsószem, vagy kisebb legó kocka.

5. Papírhajtogatás

_0000_origami.jpg

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi mindent képes fejleszteni ez az ősi foglalatosság. A már korábban taglaltakon túl többek között a szem-kéz koordinációt, a koncentrációt, türelmet, gondolkodást, memóriát és a sorrendiség felismerését ill. alkalmazását, nem beszélve a geometriai alapismeretekről. Külön előnye, hogy ha gyermeked megtanul egy hajtogatási módot, azt számtalanszor képes újra meg újra (és egyre jobban) megcsinálni különböző színű, mintájú papírokból.

Ha nincs időd gyermeked életkorának megfelelő hajtogatási útmutatók felkutatására és profi hajtogató papírok beszerzésére, ezen a téren is gyönyörű és kedvező árfekvésű készletek állnak rendelkezésre 1-2 ezer forintért.

Ha tetszett cikkünk, oszd meg és lájkold, hogy a többi szülőnek is segíthessünk. Lájkold Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le további ötleteinkről se!

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr2615533990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása