Mit szólnál egy kinetikus földrajzórához?
2018. április 25. írta: Curiocity

Mit szólnál egy kinetikus földrajzórához?

A tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeumban megelevenedik a földrajz tankönyv, évmilliók peregnek le szemed előtt a terepasztalon, akár a homokszemek, és te magad lehetsz a felszínt formáló külső és belső erő egyszerre.

A földrajzórákról sokunknak csak a vaktérkép, a lánchegységek és röghegységek megkülönböztetése és a különböző országok fővárosai jutnak eszébe, no meg, hogy melyik ország milyen ásványkincsekben gazdag. Mennyivel izgalmasabb lenne, ha saját szemünkkel látnánk, sőt, ki is próbálhatnánk, miként formálják bolygónkat, a domborzati viszonyokat a belső erők, mint a kőzetlemezek mozgása, gyűrődése, vetődése, és a külső erők, mint a jég, víz, szél és a hőmérséklet.

Rejtett kincsek a Tisza partján

tiszazug.jpgAlig másfél órás autózás Budapestről, és a Tisza partján fekvő kisvárosban, Tiszaföldváron évmilliókat utazhatunk vissza az időben a Dr. Varga Lajos által 1956-ban alapított Tiszazugi Földrajzi Múzeumban. Kevesen tudják, de Magyarország első földrajzi múzeumában található az ország harmadik legnagyobb őslénytani gyűjteménye. Testközelből láthatjuk olyan jégkorszaki nagygerincesek maradványait, mint a gyapjasmamut, őstulok, ősbölény, gyapjasorrszarvú vagy óriásszarvas több száz megkövült lelet kíséretében. Számtalan interaktív eszköz teszi lehetővé az idelátogatóknak, hogy megértsék Földünk működését, a környék földrajzi viszonyainak és élővilágának kialakulásától a földtörténet hosszabb léptékű folyamatait. A gyerekek kipróbálhatják azt is, milyen régésznek, kutatónak lenni. A környék életét és múltját bemutató néprajzi gyűjtemény, izgalmas időszaki kiállítások, valódi napóra és múzeumpedagógiai programok széles tárháza várja az ide látogatókat.

Milyen a kinetikus földrajzi terepasztal?

A Tiszazugi Földrajzi Múzeumban található Magyarország első és ez ideáig egyetlen kinetikus földrajzi terepasztala, melyben kiválóan talált egymásra az elmúlt évtized egyik legeredetibb formázó anyaga, a Kinetic Sand örökmozgó homok és a modern technológia, az augmented reality. A két négyzetméteres terepasztalon nem kevesebb mint 175 kg kinetikus homok terül el, melyet a gyerekek és felnőttek kedvükre túrhatnak, matathatnak, anélkül, hogy rátapadna kezükre, vagy szanaszét szóródna a múzeumban. A terepasztal felett elhelyezkedő projektor pedig a külön erre a célra fejlesztett szoftver segítségével terepmintát vetít rá, mely a kiemelkedéseket dombokká és hegyekké, a mélyedéseket folyómedrekké és tavakká varázsolja. Ennek köszönhetően pillanatok alatt tetszőleges domborzati viszonyokat hozhatunk létre, akár kedvünkre, akár térkép alapján és saját szemünkkel láthatjuk miként alakul át a felszínformáló erők hatására. Bármely tankönyvnél könnyebben megérthetjük miként működik az erózió és miként alakulnak ki a folyómedrek, miként önti el az alacsonyabban fekvő területeket az árvíz.

Bár hasonló terepasztal már működik hazánkban, általában modellező homokot használnak hozzá, melyet állandóan nedvesíteni kell, a homok könnyen rátapad a kézre és szétszóródhat. A Kinetic Sand ezzel szemben önmagában is úgy viselkedik, mintha nedves lenne, de különleges viselkedése, az ellazított állapotban lassított filmszerűen szétfolyó jellege miatt kiválóan alkalmas a domborzati viszonyok átalakulásának szemléltetésére.

Ha szeretnél ízelítőt kapni róla, milyen élmény lehet részt venni egy ilyen interaktív földrajzórán, nézd meg a helyszínen készített rövid videónkat. Ha pedig kedvet kaptál hozzá, hogy személyesen is kipróbáld, kerekedj fel, vagy ajánld osztálykirándulásnak!

Nem minden Kinetic Sand, ami annak látszik!

Ha szeretnél otthon is a Kinetic Sand-del játszani, alkotni, vagy óvodába, iskolába, múzeumba, egyéb célra szeretnéd használni, ügyelj rá, hogy csak az eredeti svéd gyártmányú Kinetic Sand-et válaszd csalódást keltő utánzatok helyett. A Kinetic Sand 98%-ban valódi homokból készült, a folyadék viselkedését imitáló speciális szilárd kötőanyaga és az egyedülálló gyártástechnológiának köszönhetően nyeri el utánozhatatlan tulajdonságait. 100%-ban antiallergén, semmilyen káros összetevőt nem tartalmaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr7813869184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása