Miért nem kell fogorvos az aligátornak?
2013. május 15. írta: Curiocity

Miért nem kell fogorvos az aligátornak?

Láttatok már valaha szuvas, törött vagy hiányos fogazatú aligátort? Aligha. Pedig sosem mos fogat és a PH értékét sem csökkenti rágógumival. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatóinak Cheng-Ming Chuong professzor vezetésével sikerült magyarázatot találnia.

aligator1_.jpg

Fotó: Joe Jones

Az aligátor legfőbb munkaeszköze, méretes álkapcsa és a benne rejlő 80 fog. Mivel köztudottan ormótlan és ügyetlen mellső lábai vannak, bajosan tudná használni még a legmodernebb elektromos fogkefét is, ezért a természetnek más megoldást kellett találnia fogazatának megóvása érdekében.

Mint a Dél-Kaliforniai Egyetem Egészségtudományi karának kutatása kiderítette, az aligátor álkapcsában olyan őssejtek rejtőznek, amelyek képesek mind a 80 fogat évente újranöveszteni. Az aligátor állkapcsába ugyanis nem fogak, hanem fogkészletek ágyazódtak. Ezekben megtalálható a még működő fog, egy fogcsíra, és a fogléc, amely a rendkívül gyors fogváltást lehetővé tevő őssejteket tartalmazza. Amikor egy fog megérett a cserére, a foghártya működésbe lép és új fogat növeszt az aligátornak. Minden évben egyet.

Mi emberek azonban nem vagyunk ilyen szerencsések. Nekünk mindössze két szett fogazattal ajándékozott meg a természet, amelyből az elsőt ráadásul már a gyermekkor végére el is használjuk. Nem csoda, ha a felfedezés hírére a tudósok mellett sokan felvillanyozódnak. Elvégre, ha sikerülne ezt az őssejtet munkára bírni és az emberi fogazat is egyszerűen újra növeszthető lenne, akkor nem kéne többet rettegni a fogfúrástól vagy a foghúzástól.

Egyelőre azonban jobban járunk, ha rendszeresen ápoljuk fogainkat, és legalább évente egyszer felkeressük fogorvosunkat. Mielőtt a fogléc őssejtjei helyett a fogtechnikus pótolná elvesztett fogainkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr215302101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása