Strandolnál-e malacokkal?
2014. március 30. írta: Curiocity

Strandolnál-e malacokkal?

A saját piszkában fetrengő, elhízott, moslékot evő, igénytelen állattal? Még mit nem! Ne olvasd tovább, ha ezek után is jóízűen szeretnéd elfogyasztani a húsvéti sonkát, meg a bacon szalonnát!

malac_strandol.jpg

 

Ha nem a „Babe”, vagy a „Malac a pácban” című filmeket nézzük éppen, a sertésekre ritkán gondolunk, mint intelligens lényekre.

A teljesség igénye nélkül ezért mi összeválogattunk néhány érdekességet a konnektor orrúakról. Bár tudományos berkekben inkább sertésként foglalkoznak velük, mi inkább maradunk a sokkal bájosabb malacnál, ezzel is hozzájárulva a róluk kialakult kép javításához.

Miért visít, mint a szopós malac?

Annak dacára, hogy az emlősök között is az egyik legfejlettebb újszülöttek, közvetlenül születésük után már látnak, hallanak, néhány perc múltán pedig járni is tudnak, 14-17 hétig szopiznak. Feltéve, hogy nem választják el őket anyjuktól.

Anyjukat már az első percektől kezdve megismerik és ragaszkodnak hozzá. Ha az anyakoca élelemszerző körútra indul és rövid időre magukra hagyja őket, a kismalacok speciális hangtónussal kommunikálnak vele (visítanak – a szerk.), mire a koca azonnal reagál. Az anyakoca különös törődést mutat az érzékenyebb lelkű, általában hangosabban visító malacok iránt, akik nehezebben viselik anyjuk rövid távollétét is.

Összebújnak, mint a szegény ember malacai

Közösségi életük rendkívül fejlett. 20 különféle hanggal képesek kommunikálni egymással. A testvérek között szoros érzelmi kötelék alakul ki, de néhány héttel születésük után már szívesen játszanak más alomból származó malacokkal is. A közösségbe tartozó anyakocák szívesen gondoskodnak egymás kölykeiről, ami nem csak abban merül ki, hogy élelemszerző körutak idején vigyáznak rájuk, hanem az esetleg elpusztult anyakoca kölykeit is készek „örökbe fogadni”.

A vágóhíddal nincsen malacuk

Bár e sorok szerzője sem veti meg a sonkát és a szalonnát, elgondolkodtató, hogy a természetes körülmények között 11-25 évig élő malacok többsége még a kamaszkort sem éli meg.

A gyakran embertelen körülmények azonban még rövidre szabott életüket is megkeserítik. Fájdalomérzetük sokkal fejlettebb az emberénél, ehhez képest sok helyen ma is érzéstelenítés nélkül kasztrálják őket és szedik ki szemfogaikat.

Legtöbbször már két hét után elválasztják őket anyjuktól, amely a legújabb kutatások szerint komoly érzelmi traumát okoz a malacoknak. Az ilyen malacok olyan stresszes állapotba kerülnek az anya elvesztése miatt, hogy problémamegoldó képességük meg sem közelíti anyjuk mellett felnövő társaikét.

"Okosabbak egy hároméves gyereknél"

Pedig a malacok problémamegoldó képessége legendásan fejlett, melyre kutatások tucatjai mutattak rá.

Akár egyedül, akár csoportban, képesek kiszabadítani magukat és társaikat bezárt óljaikból, amely tudás birtokában később is bármikor ki tudnak szabadulni (Ken Kephartnak, a Pennsylvania Egyetem viselkedéskutatójának tanulmányai alapján).

A malacok, a fejlett intelligenciájú állatokhoz (főemlősök, delfinek, elefánt) hasonlóan képesek észlelni és megtanulni a tükörképet (tükörteszt), azaz a tükörben látható eledel képét némi tanulás után nem a tükör mögött keresik, hanem hátat fordítva annak megtalálják annak valódi helyén (Donald M. Broom, a Cambridge Egyetem Állatorvosi Karának professzorának kutatásai alapján, akitől a híres „gyerekes” idézet is származik).

Ormányuk segítségével éppúgy képesek videó játékokat irányítani egy joystickkal, mint a főemlősök többsége és jobban teljesítenek, akár első számú házi kedvenceink, a kutyák (Stanley Curtis, a Pennsylvania professzorának kísérletei alapján).

Rövid és hosszútávú emlékezetük egyaránt fejlett, nem csupán saját életük emlékeit képesek felidézni, de társaik viselkedését is megjegyzik és hosszú távon képesek azt visszaidézni. A megtanított szavakat akár három év elteltével is felismerik.

Érzékenyek más egyedek lelkiállapotára, empátiát és rajongást egyaránt ki tudnak fejezni. Érzelmi intelligenciájuk olyan fejlettségen áll, hogy a kutatók újabban általuk modellezik az emberi viselkedés szélsőségeit.

Egyáltalán nem lusta disznók

A malacok kíváncsi természetűek, minden érdekli őket, igazi felfedező típusok (amellyel persze sok kárt okozhatnak az embernek). Ha pedig lehetőségük van rá, szívesen játszanak akár órákon át (pl. labdával) és még a zenehallgatást is élvezik.

Nem izzadnak, mint a disznók

A malacoknak nincs izzadságmirigyük, ezért ha akarnának, se tudnának izzadni. Kénytelenek fürdeni, vagy jobb híján a sárban fetrengeni, hogy lehűtsék magukat.

Sir Winston Churchill a malacbarát

A brit miniszterelnök, és híres állatbarát, aki házi kedvenceit még a Downing Street 10-be is magával vitte, már akkor nagyra becsülte a malacokat, amikor a tudomány még rájuk sem hederített.

„A kutya felnéz ránk, a macska lenéz minket. Adjanak inkább egy malacot! Ők egyenesen a szemünkbe néznek, mint akik egyenrangúak velünk.” –mondta.

Koszos malacból válik a jó disznó?

A malacnak nem lételeme saját piszkában henteregni. Ha életkörülményei lehetővé teszik, alvó és táplálkozási helyétől távol piszkít és szívesen fürdik is. A sárban fetrengés szervezetének hűtésén kívül megvédi a bogaraktól és a nap káros sugaraitól is.

De ha van a közelben tengerpart, akkor szívesen úszkál a tenger habjaiban is, ahogyan a Bahama szigeteken teszik szerencsés egyedeik.

 

 

Arra azért kíváncsi lennék, hogy hányan mennének be a vízbe, ha valamelyik Balaton parti strandon malac kondák lubickolnának a vízben.

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr395885796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JungForever 2014.03.31. 11:39:36

Na, megint egy ne-vágjuk-le-szegény-malacokat fohász az állatvédőktől! A patkány is nagyon intelligens, azzal miért nem akartok fürdeni?

toroloco 2014.03.31. 15:10:39

@JungForever: légy szives linkeld már azt a cikket amiből a "ne-vágjuk-le-szegény-malacokat fohászt" olvastad ki.

JungForever 2014.03.31. 18:19:57

@toroloco: Ott van mindjárt a "A vágóhíddal nincsen malacuk" bekezdés. Persze ne szó szerint keresd benne, csak szólok:)
Én mindenesetre nem akarok 20 éves disznóból pörköltöt enni.

objekt678 2014.04.01. 17:57:05

Nekünk volt egy házőrző disznónk is. Egy rotweilerrel együtt védte a területet. Olyan 180 körüli koca volt, nagy volt a respektje, senki nem jött a kerítés mellé:))
Imádta a kakaót és a csokit.
Végül belőle is kolbász lett, mert a kertben viszont nagy kárt csinált.
Valamelyik híres rock együttes vezetője mondta: Imádom a disznót mert okos, intelligens...és finom a sonkája.
süti beállítások módosítása