Milyen lehet a fejszék iPhone-ja?
2014. szeptember 02. írta: Curiocity

Milyen lehet a fejszék iPhone-ja?

Miközben több millió Apple hívő várja olyan izgalommal szeptember 9-ét, mint ahogyan a Monty Python rajongók várták az O2 arénában zajlott búcsúkoncert mozipremierjét, szégyenszemre rá kell döbbennünk, hogy egyik legalapvetőbb használati tárgyunk a kőkorszak óta változatlan formában ragadt itt velünk. De az innováció előbb-utóbb mindenre lesújt.

leveraxe.jpg

Bár a favágást az egyik legmacsóbb dolognak tartják a világon, aki próbált már fát aprítani, az pontosan tudja, mennyire fárasztó sportág. A zabolátlan fejsze pedig még gyakorlott kezekben is rengeteg bosszúságot okoz, és könnyen gyarapítja a baleseti sebészek anekdotatárát. De ha igazán őszinték akarunk lenni, be kell látnunk, hogy a fejsze a legbutább szerszám, amely itt maradt az ősidők lenyomataként. Ha nem a megfelelő erővel csapunk vele oda, könnyen beleszorul a farönkbe. Ha nem sikerül precízen eltalálnunk a rönk közepét, a félresikló fejsze könnyen sérülést okozhat, vagy jobb esetben a betonra, kőbe vágódva kicsorbul az éle. Nincs hozzá giroszkóp, de még stabilizátor meg célzássegítő alkalmazásokat se lehet rátölteni.

Heikki Kärnä, a nyugdíjas finn légiforgalmi irányító is ezen bosszankodhatott, amikor nyugdíjas éveinek elején vásárolt egy telket a Sipoo-i erdőben, hogy ott házat építsen magának. Miután a terület megtisztítása közben tönkrement a motoros fűrésze, a tűzifa aprítás során pedig elhasznált pár gumicsizmát az elvétett fejszecsapásoknak köszönhetően, nekiállt ötletelni, hogyan lehetne felhasználóbarátabbá tenné legősibb szerszámaink egyikét, amihez nem kell se benzin, se áram, hogy meleget varázsoljunk a kandallóba.

Éveken át számos baltát és fejszét megvizsgált, tervezgetett, számolgatott, de a korszakalkotó ötlet csak akkor villant eszébe, amikor a kerti köveket igyekezett arrébb mozgatni egy emelőrúd segítségével. A korszakalkotó megoldás ugyanis nem más, mint a fejsze és az emelő mixelése, ami ma már Leveraxe (pajszerbalta) néven hódítja a világot, jutyúbsztárt kreálva a hosszas perceken keresztül fát aprító öregemberből.

Mi most ehelyett inkább egy slow motion videón mutatjuk be, hogyan működik a zseniális pajszerbalta.

 

 

A Leveraxe-szel nem kell díjbirkózónak lennünk ahhoz, hogy könnyedén szétaprítsuk a legádázabb farönköt (sőt, éppen elegendő, ha a fejsze saját súlyával csapunk oda). Nem tud félrecsúszni, bárhol is találjuk el a rönköt, és mindig biztonságosan megakad annak szélén. Így még akár a betonon vagy a kövön is apríthatjuk vele a fát. Heikki Kärnä emellett még arra is gondolt, hogy a fejsze könnyen eltűnik a farakásban, vagy a hóban, ezért a fejét piros színűre festette.

Egyetlen dologról feledkezett meg csupán. Mivel találmányának köszönhetően a szó szoros értelmében gyerekjátékká válik a favágás, oda a hölgyek élvezete, a faaprítástól dagadó izmú férfi felsőtestek szemet gyönyörködtető látványa.

Talán ez járhatott Michel Palin eszében is, amikor annak idején megírta a favágó dalt, a Monty Python csoport klasszikusát.

 (a videó megtekintését a benne szereplő kifejezések miatt 12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánljuk. Ez nem vonatkozik azokra, akik nem tudnak angolul vagy olvasni:)

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr266660285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mehemed 2014.09.03. 09:26:04

ha apple lenne akkor köbalta elnne és elmondanák neked ez azért jó mert oganikus és ezé 10x az ára.

Gera 2014.09.03. 11:22:30

Szerintem csontszáraz és görcsmentes fát egy akármilyen fejszével hasonlóan könnyedén lehet hasogatni.

A nép fia 2014.09.03. 12:00:46

A lézer még hiányzik róla. Simán rátennék egy irányzékot.

Hajdú Peter 2014.09.03. 12:06:51

De van hozza facebuk program ?

Szkotti 2014.09.03. 13:02:09

@Gera: Én is kipróbálnám egy jó csomós, "tegnap még madár fütyült rajta" akáckuglival...ott elválik a szar a májtól.

Phteven 2014.09.03. 14:06:15

Hát, vizes fával, jóféle vasúti talpfával én is megnézném, hogy hogy muzsikálna a szerkezet... :-D

efi 2014.09.03. 14:36:38

Az árából (300 dollár, valamint a a favágásra fordított saját munkaórák árából) inkább 20 évig felaprítva kérem azt a 200 m3 fát, amit eltüzelek.
Kedvenceim azok a harcosok, akik némi kedvezményért eleve erdei méterben vásárolják a fát, kivesznek egy hét szabit, amiből a szomszédok nagy megelégedésére 3 napig körfürésszel hangoskodnak egész álló nap, majd 2 napig behordják. Utána 3 napig jajgatnak a derekuk miatt, táposabbja betegszabira is megy.
süti beállítások módosítása