Hogyan lett E.T. az Alienből?
2014. február 22. írta: Curiocity

Hogyan lett E.T. az Alienből?

A mémgyárosok egyik kedvenc témája, az imádni való földönkívüli, Steven Spielberg boszorkánykonyhájában eredetileg még horrorfilmnek készült. Még szerencse, hogy jött Indiana Jones, és megmentett minket ettől.

et_virag.jpg

A hollywoodi kasszasikerek mágusa, Steven Spielperg a 70-es évek végén egy sci-fi horrorfilmet készített elő Night Skies (Éjszakai égbolt) címmel, melyben rusnya földönkívüli lények támadnak meg egy békés, Kentucky-ban élő családot. A filmet a Columbia filmstúdióval közösen a nagy sikerű Harmadik Típusú Találkozások folytatásának szánták. Spielberg ugyan akkoriban ódzkodott a folytatásos mozifilmektől, mert ócska pénzszerzési trükknek tartotta, ám azt sem szerette volna, ha filmje a Cápa sorsára jut, amelynek második epizódját épp a Harmadik Típusú Találkozások miatt nem tudta saját maga elkészíteni és amellyel finoman szólva sem volt megelégedve.

Mivel az előkészületek idején már belekezdett egy másik produkcióba, az Elveszett Frigyláda Fosztogatóiba (amely hogy hogy nem, később egy Spielberg sorozat első epizódjává nőtte ki magát, Indiana Jones címmel), csak a produceri munkákat vállalta magára, a rendezést másnak szánta. Miközben a Frigyládát forgatta Londonban, John Sayles (a Piranha, majd később, sok más mellett az Apollo 13 forgatókönyvírója) már el is készítette a forgatókönyv tervezetet, Rick Baker (többek között a Man in Black széria szörnyeinek alkotója) pedig a földönkívüliek első mozgatható makettjeit.

Spielberg azonban a Frigyláda forgatása alatt belefáradt a nácik üldözésébe és a véget nem érő akciójelenetekbe, ezért meggondolta magát és sci-fi horror helyett valami nyugtatóbb, a Harmadik Típusú Találkozásokhoz hasonló lelkizős filmre vágyott.

Ezért belekapaszkodott a Night Skies forgatókönyvének egyik jelenetébe, amelyben a gonosz földönkívüliek egyike, Buddy barátságba keveredik a család autista gyerekével. Eszébe jutottak szülei válásának keserű emlékei és ennek okán kialakult gyerekkori álmai, amelyben egy földönkívülivel barátkozott, aki bátyja helyett bátyja, apja helyett apja volt.

Elmesélte forgatókönyvíró barátjának, Melissa Mathisonnak (később Harrison Ford felesége, manapság pedig Tibet felszabadításának egyik legfőbb szószólója), aki nyolc hét alatt össze is dobta az E.T. (Extra-Terrestre, azaz földönkívüli – a szerk.) forgatókönyvét. A legenda szerint Melissa Mathison csak azért ment Spielberg házába, hogy összefuthasson Harrison Forddal, akire már korábban szemet vetett, ehelyett Spielberg megríkatta az E.T. alapsztorijával, aminek nem tudott ellenállni (később persze Harrison Fordnak sem, aki 1983-ban az oltár elé vezette).

A Columbia vezetősége egyáltalán nem volt elragadtatva az E.T.forgatókönyvétől, nyamvadt Disney családi mozinak tartotta a filmet, ezért inkább túladtak rajta. Így aztán Spielberg ismét a Universal Studios-nál kötött ki, akik nem kevesebb, mint 1 millió dollárért és a nettó profit 5%-áért vásárolták meg a film jogait, illetve a Night Skies-hoz készült díszleteket és maketteket, amikből szinte semmit sem tudtak felhasználni. Spielberg össze is veszett Rick Bakerrel, ezért E.T. figuráját már Carlo Rimbaldi (akinek az Alien fejmozgását is köszönhetjük) tervezte meg.

Tartva attól, hogy valaki plagizálja a forgatókönyvet, a forgatás teljes titokban zajlott a semmitmondó „Egy fiú élete” munkacím alatt. A film bemutatása után azonban a híres indiai-bengáli filmes Satyajit Ray pont Spielberget vádolta meg plagizálással, mivel a film alapötlete kísértetiesen hasonlított az általa 1967-ben írt sci-fi történethez, az Alienhez (az Idegen, amelynek semmi köze a Ridley Scott féle azonos című Alienhez - a szerk.), amely egész véletlenül a Columbia Pictures forgatókönyvraktárában lapult. Bár Spielberg abszurdnak tartotta a feltételezést, több ismert filmes (pl. Martin Scorsese) is komoly párhuzamot látott Ray forgatókönyve és az E.T. között.

A bemutató (1982) után viszont már senkit sem érdekelt, honnan merítette Spielberg az ötletet. Sokkal jobban foglalkoztatott mindenkit, hogy vajon ki játssza a csúnyácska földönkívülit, akit Spielberg szerint is csak az édesanyja találhatott szépnek. Az alkotók csak évekkel később, a DVD kiadáson fedték fel E.T. titkait, aki valójában négy különböző arckifejezéssel készült bábfejből és a hozzá tartozó mozgató mechanikából (animatronic) állt. A teste egyszerű jelmez volt, ami a fejet hordozók testét takarta, a kezeit pedig kitömött művégtagokkal oldották meg. A fejeket jelenettől függően két törpe, név szerint Tamara De Treaux és Pat Bilon, illetve a láb nélkül született Matthew DeMeritt hordozta. Utóbbi kézen állva járkált, valahányszor E.T. deformálódott lábait és ügyetlen járását kellett mutatni a vásznon. Ő szerepelt abban az emlékezetes jelenetben is, amiben E.T. részegen bukdácsol, lelki társa Eliot pedig az iskolapadból dől ki ájultan.

Ha nem emlékeznétek rá, vagy kimaradt volna az életetekből, íme, az ominózus jelenet. Szombati bulizás után kifejezetten üdítő látvány.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr615827461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2014.02.23. 17:01:48

alapfilm. Mai gyerekeknek is elferne a csepelos filmek mellett.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.02.23. 17:19:51

az a baj hogy nem elég pörrrgős és csavar sincs benne

theus 2014.02.23. 17:37:04

A youtube videóban mikor iszik az már ha jól láttom CG E.T. nem a felújított verzióból, nem az eredeti báb. De annyira nem ismerem a filmet, hogy ezt biztosan állítsam.

theus 2014.02.23. 17:38:07

@endike: a biciklis üldözés azért elég pörgős és csavar is van, mikor E.T. holtából életre kel.
süti beállítások módosítása