Milyen a művészi alkoholfogyasztás?
2014. február 05. írta: Curiocity

Milyen a művészi alkoholfogyasztás?

Van, aki vedeli, van, aki csak nyalogatja. Van, aki nagyon bírja és van, aki egy kortytól is fejre áll tőle. És van, aki képzőművészeti alkotás céljából „fogyasztja”. Nem is akárhogyan!

Bloody Mary mikroszkóp alatt. További képek itt >>>

 

A Floridai Egyetem tudományos munkatársa, Michael W. Davidson, aki fél életét mikroszkópok fölött görnyedve töltötte, azon kapta magát, hogy ecset és vászon helyett képzőművész hajlamait is a nagyítólencsék által feltárt világban éli ki. Vírusok és baktériumok tanulmányozása közben pihenésképpen teljesen hétköznapi anyagok mikroszkópos fényképezésével múlatta idejét (mikroprocesszor, sajtburger), amikor rádöbbent, hogy némely anyag mikroszkopikus képe felülmúlja sok képzőművész legelvadultabb alkotását is. Hát még, ha mindehhez alkoholt is mixel!

Igaz, a dolog azért nem megy olyan könnyedén, hogy fog az ember néhány csepp tequila sunrise-t majd rácsepegteti a tárgylencsére, betolja a mikroszkóp alá és okostelefonnal lefotózza. A műalkotáshoz számos "trükk" alkalmazása és legfőképpen mérhetetlen türelem szükséges.

Az alkoholos italokat először kristályosítani kell, ami önmagában sem egyszerű feladat. Bizonyára sokan emlékeznek a kémia órák demo verziójából a timsó kristályosítására (rutinosabbak megfejelték egy kis kálium-permanganáttal, amitől az oktaéder kristályok sejtelmes lila árnyalatot kaptak). Ehhez elég volt a megfelelő töménységű timsó oldatot előállítani, majd néhány hét múltán lehetett gyönyörködni a képződött kristályokban. Na de olyan italok kristályosításához, mint amilyen a Vodka vagy Tequila, bizony még folyékony nitrogént is be kell vetni a siker érdekében, mások esetében pedig több hónap türelem szükségeltetik a megfelelő, legalább mikroszkóp alatt fényképezhető kristályok előállításához.

Mindezek után további napok, hetek munkájával azt is ki kell kísérletezni, milyen fényforrással és pontosan milyen módon kell megvilágítani a kristályokat ahhoz, hogy a kívánt színpompás alkotásokat lehessen lencsevégre kapni.

A macera azonban felettébb kifizetődő. A mikroszkóp alatt fényképezett alkoholos koktélok mintázatával ellátott nyakkendőkből W. Davidson a 90-es évek második felében több millió dollárt keresett laboratóriumának (National High Magnetic Field Laboratory – Nemzeti Erős Mágneses Tér Laboratórium), néhány éve pedig a képeit vászonra nyomtatva árusítja a lepárolt művészetet (distilled art -  a szerk.) felkaroló BevShots nevű oldal.

Persze lehet, hogy néhány kör vodka, tequila, whisky vagy pálinka (és még sorolhatnánk) után bármelyikünk láthat ilyen kaleidoszkópszerű képeket maga előtt. Az viszont biztos: W. Davidson képei után garantáltan nem leszünk másnaposak!

Bővebben a mikroszkópos fényképezés rejtelmeiről >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr675799387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása