Mi köze a dollárnak Karlovy Varyhoz?
2013. július 08. írta: Curiocity

Mi köze a dollárnak Karlovy Varyhoz?

Nem csak annyi, hogy aki díjat nyer az itt rendezett filmfesztiválon, az tömérdek zöldhasúhoz juthat. Bármily hihetetlen, az itt megbújó kisvárosból indult világhódító útjára a gazdagság és az Excel cella rögzítésének egyetemes szimbóluma: a dollár. De nem csak ezt köszönheti a világ a cseh régiónak!

jachimov.jpeg

Karlovy Vary régióban (melynek központja Karlovy Vary), a Szent Joachim völgyében található a festői szépségű fürdővároska, Jáchymov. Az egykori Habsburg birodalom részeként Joachimsthal-nak nevezett település (mely szó szerint Joachim völgyet jelent) a XVI. században még ezüstbányászatáról volt híres. Az itteni pénzverdében állították elő azt az ezüstpénzt, amely később Európa szerte használt fizetőeszközzé vált.

Az itt vert pénzérméket a város nevéből adódóan eleinte Joachimsthalernek, majd rövidített formájában Thaler-nek nevezték, mely név változatos formákban jelent meg a különböző nyelveken. A magyar nyelvben tallérnak, a cseheknél tolarnak, míg a hollandoknál leewendaaldernek (oroszlán tallérnak, a rajta megjelenő holland címerállat, a két lábon álló oroszlán után), rövidítve daaldernek nevezték.

Miután a hollandok, a brit Henry Hudsonnak köszönhetően eljutottak a mai Manhattan területére és ott megalapították Új Hollandiát, saját fizetőeszközüket is magukkal vitték. Bár az angolok a második angol-holland háborút követően végül elfoglalták a várost, az első 13 államban továbbra is közkedvelt fizetőeszköz maradt az oroszlán tallér, amit „dollar”-nak neveztek el, és kiejtése a dupla „l”-lel lágyítva, a mai napig kísértetiesen hasonlít a daalder korabeli holland kiejtéséhez.

A dollár szó annyira megtetszett az amerikaiaknak, hogy a később szintén népszerűvé váló spanyol pezót is spanyol dollárra keresztelték. Az 1792-es Pénzverési Törvény értelmében pedig ez a pénz vált az Amerikai Egyesült Államok hivatalos fizetőeszközévé (a törvény a spanyol dollár ezüst és arany összetétele alapján határozta meg a fizetőeszköz összetételét és egyszerűen "csak" dollárnak nevezte el).

A Karlovy Vary-ban található Jáchymov azonban nem csak a dollár nevével ajándékozta  meg a világot. Marie Curie a szintén itt bányászott uránércnek köszönhetően fedezte fel a rádiumot, mely új lendületet adott a radioaktivitás kutatásának és közvetetten bár, de egyaránt hozzájárult a nukleáris energia békés és háborús célú felhasználásához.

Jáchymovban azonban nem készítenek atombombát, és atomreaktort sem üzemeltetnek. Ehelyett radioaktív gyógyfürdők és radioaktív terápiák csalogatják ide a gyógyulni vágyókat. Akik közül néhányan bizonyára dollárral fizetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr275396168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása