Mióta ünnepeljük, hogy megint egy évvel öregebbek lettünk?
2020. június 30. írta: Curiocity

Mióta ünnepeljük, hogy megint egy évvel öregebbek lettünk?

Születésnapja mindenkinek van, de minél idősebbek vagyunk annál kevésbé örülünk a következőnek, és állandó fejtörést okoz, mivel lepjük meg azt, aki éppen ünnepli. Ez a probléma azonban nem is olyan régen él velünk, mint gondolnánk.

birthday_candle.jpgA gyerekek éppúgy várják és készülnek rá, akár a Mikulásra vagy a karácsonyra. Van, aki gyerekzsúrt, van, aki házibulit szervez, hogy méltón megünnepelje. Szülinapi torta, szülinapi gyertyafújás, szülinapi dal éneklése és megannyi rituálé, mely mind-mind ahhoz kapcsolódik, hogy valaki pontosan egy évvel öregebb lett. De a szülinapnak korántsem volt mindig ekkora jelentősége, sőt, évezredekig az emberek azt se tudták, hogy eszik-e vagy isszák. Már csak azért se, mert amíg az emberiség nem találta fel az időszámítást, senki se tudta pontosan, hogy mikor született.

Már megint az egyiptomiak?

Bár történészek szerint már az őskőkorban, nagyjából 6000 éve jelentek meg az első emlékek a holdhónapokon alapuló naptárakról, melyek segítségével években is mérhetővé vált az idő múlása, a ma ismert naptárak, illetve a pontos időszámítás kialakulása azonban még sok ezer évet vett igénybe (nem beszélve olyan hajtűkanyarokról, amikor Albert Einstein kitalálja, hogy az idő máshogy múlik különböző sebességgel közlekedő, különböző magasságokban élő embereknek – a szerk.).

Az első említések, mely a születésnapot ünnepként említi az Egyiptomiaknál jelennek meg i.e. 3000 környékén. Igaz, ők nem a fáraó fizikai születését, hanem „istenként” történő születését, azaz koronázását ünnepelték.

Az ókori görögök Artemiszt, a Hold és a vadászat istennőjét ünnepelték gyertyagyújtással és kör (azazhogy hold) alakú mézes süteménnyel, amiből többek szerint a mai születésnapi torta és a gyertyagyújtás hagyománya eredeztethető. A görögök rendszeresen (egyes források szerint havonta) ünnepelték isteneik születésnapját, akiket ajándékokkal és zajkeltéssel igyekeztek védeni a gonosz szellemektől.

A hétköznapi emberek születésnapi ünneplését már a rómaiaknak köszönhetjük. A római polgárok rendszeresen ünnepelték születésnapjukat családjuk, barátaik körében. Igaz az ünneplés csak a férfiaknak szólt. A nők születésnapját nagyjából a XII. századig nem tartották fontosnak megünnepelni (ma már csak 40 éves kor felett nem ünnepeljük:)- a szerk.)

Ördögtől való mégis ünneplik?

A kereszténység első évszázadaiban a születésnapot pogány és ördögi szokásnak tartották, ezért nem is ünnepelték. Még Jézus születését is csak az IV. századtól kezdték ünnepelni, elsősorban azért, hogy a pogányok között népszerűbbé tegyék a vallást és megengedők legyenek a szaturnália ünnepek irányába, melyek december 17-25 között zajlottak az ókori Rómában. A ma ismert születésnapi ünneplések azonban már a XVIII. századi Németországban jelentek meg, ahol elsősorban a gyerekek születésnapját köszöntötték tortával és az életkornak megfelelő számú gyertya gyújtásával, illetve elfújásával. Az ünneplés, kivált az akkoriban még jelentős gyermekhalálozás miatt egyrészt annak szólt, hogy a gyermek megérte az adott életkort, másrészt annak reményét is kifejezte, hogy újabb év áll előtte.

A XIX. század második fele aztán elhozta a születésnapi ünneplések hétköznapivá válását. A tömegtermékké váló édességek egyre kevésbé számítottak luxusnak és komplett iparágak épültek az ajándékötletek sorozatgyártására, az innováció pedig megállíthatatlan ezen a téren ma is. Ettől függetlenül csak rajtunk múlik, hogyan ünnepeljük a számunkra fontos emberek születésnapját: személyhez szóló, egyedi ajándékkal, hatalmas ünnepléssel, meglepetés partival, vagy éppen egy viccesnek szánt gif animációval letudva.  

Mióta énekeljük a Happy Birthday-t?

Bár a magyar gyerekek inkább Halász Judit vagy az Alma együttes születésnapi köszöntőjét éneklik, a nemzetközi szülinapi dalt, a Happy Birthday-t is alig száz éve éneklik csupán. A dalt eredetileg Patty Hill és Mildred J. Hill írta még 1893-ban Good morning to all (Jó reggelt mindenkinek - a szerk.) címmel, amit a tanulók iskolakezdéskor énekeltek. Robert Coleman csak 1924-ben daloskönyvében írta át a dalszöveget a ma ismert változatra, ami feledésbe is merítette az egykori reggeli köszöntőt.

Néhány éve azonban a kiváló magyar zeneszerző és karmester, Fischer Iván kezdeményezte a dal megreformálását. Az alábbi videón meg is hallgatható, mennyivel énekelhetőbb az ő általa javasolt változat.

 

Ha tetszett és szeretnél még hasonló érdekességekről olvasni, lájkold és oszd meg ismerőseiddel!

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr4815974986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása