Volt-e élet a Monty Python előtt?
2013. november 26. írta: Curiocity

Volt-e élet a Monty Python előtt?

Amikor még nem volt spam, se Spamelot, senki sem alkotta meg a világ leghumorosabb viccét, és a hülye járások minisztériumát sem állították fel, csak a kék norvég énekelt magányosan a kalitkájában...

monty_now.jpgA Monty Python ma (balról jobbra): Michael Palin, John Cleese, Terry Jones, Terry Gilliam és Eric Idle

A tegnapi nap első számú kulturális bulvárhíre volt, hogy 43 másodperc alatt az összes (20.000) belépőjegyet elkapkodták a Monty Python csoport még élő tagjainak jövő évi londoni fellépésére. A tagok a nagy sikerre való tekintettel további négy fellépést vállaltak az O2 Arénában, úgyhogy Monty Python rajongók figyelem, ideje tábort verni az on-line jegyáruház előtt, készenlétbe helyezni a hitelkártyákat, hogy amikor ismét megnyílnak a kasszák, ki ne fussatok a 43 másodpercből!

monty_past.jpgGalla Miklós és a Holló Színház színre lépéséig néhány szűk értelmiségi körön kívül kevesen tudták itthon, hogy a Monty Python-t eszik-e vagy isszák. A sokak által kedvelt Gyalog Galoppról (eredeti címe: Monty Python and the Holy Grail - a szerk.) pedig, hála a frappáns címfordításnak, senki sem sejtette, hogy a humor Beatleseinek alkotása.

Pedig a Monty Python csoport már jóval korábban, 1969 és 1974 között letette a névjegyét a BBC-n futó 45 részes,  műfajteremtő sorozatával, a Monty Python Repülő Cirkuszával. A műfajteremtést mi sem példázza jobban, minthogy az angol nyelvi lexikonban külön kifejezésként szerepel a pythonesque, azaz pythoni, mint a csoport munkásságára hasonlító humoros alkotás megnevezése. Terry Jones sajnálkozását is fejezte ki emiatt: „A Monty Pythonnal az volt az elsődleges célunk, hogy valami újat és bekategorizálhatatlant teremtsünk. A tény, hogy a pythonesque ma már szerepel az Oxford English Dictionary-ben, megmutatja mekkorát tévedtünk.”

De vajon honnan verbuválódott ez a különös társaság? Valami füstös londoni csehó eldugott sarkában jöttek össze a fiúk? Nem éppen.

A hat tag közül öten brit elit egyetemeken végeztek: Terry Jones és Michael Palin az Oxford Egyetemen, John Cleese, az egyetlen már nem élő tag Graham Chapman (a képen pipával látható) és Eric Idle Cambridge-ben. Az egyetlen amerikai, az animációkért felelős Terry Gilliam nem dicsekedhetett harvardi diplomával, neki csak az Occidental College művészeti főiskolára futotta.

A brit tagok már az egyetemi éveik alatt próbálgatták szárnyaikat az egyetemi színházi körökben, az Oxford Revue-ben, illetve a Cambridge Footlights-ban. John Cleese épp ez utóbbi turnéja kapcsán találkozott először Terry Gilliam-mel New York City-ben. Terry Gilliam később Angliába költözött, sőt a Bush adminisztráció idején lemondott amerikai állampolgárságáról is. Bár ez utóbbit rossz nyelvek csak egyszerű adóoptimalizálási lépésnek tartják.

Ahelyett, hogy az elit fiúk politikusként vagy nagyvállalati vezetőként folytatták volna pályafutásukat (John Cleese-nek például a Marks and Spencer egyik vezetői posztját szánta apja), inkább a BBC-nek kezdtek dolgozni valamennyien. Igaz, eleinte  még külön utakon. Számos televíziós és rádiós produkcióban való részvételt követően az eredetileg gyerekműsornak szánt Do not adjust your set (A hiba a közvetítő vonalban van - a szerk.) című műsor hozta össze a későbbi csapatból Jones-t, Palint, Idle-t és Gilliam-et. A brit kereskedelmi tévécsatorna, az ITV a műsor sikerére való tekintettel külön műsort ajánlott a négy humoristának, ezzel párhuzamosan egy két fős showt is ajánlattok a szintén népszerű John Cleese-nek és Graham Chapmannek.

John Cleese azonban a háta közepére sem kívánt volna egy kétszemélyes produkciót a szerinte "elviselhetetlen" alkotótárssal, ezért megpróbálta a csapatba invitálni a varázslatos személyiségű Michael Palint. Michael Palin azonban csak úgy volt hajlandó csatlakozni, ha hozhatja magával állandó szerzőtársát Jones-t, aki viszont Eric Idle-höz ragaszkodott, aki pedig elképzelhetetlennek tartotta volna a folytatást Terry Gilliam nélkül. Így esett, hogy az eredetileg négy fős produkció átgaloppozott a kétfőshöz, és megalkották a slusszpoénok nélküli jelenetek animációkkal átszőtt folyamát.

Mielőtt azonban betoppanna hozzánk Johann Gambolputty de von Ausfern- schplenden- schlitter- crasscrenbon- fried- digger- dingle- dangle- dongle- dungle- burstein- von- knacker- thrasher- apple- banger- horowitz- ticolensic- grander- knotty- spelltinkle- grandlich- grumblemeyer- spelterwasser- kurstlich- himbleeisen- bahnwagen- gutenabend- bitte- ein- nürnburger- bratwustle- gerspurten- mitz- weimache- luber- hundsfut- gumberaber- shönedanker- kalbsfleisch- mittler- aucher von Hautkopft Ulmból, és túlspirázná a szerepét, hogy végképp elhülyüljön a jelenet, következzék valami egészen más. Egy jelenet, amelyben mind a hat tag szerepel (Terry Gilliam ugyan csak mint páncélos lovag tűnik fel a jelenet végén néhány másodpercre).

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr655657178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ay Mama, Que paso 2013.11.26. 16:49:15

Hitem szerint ők hatan teremtették a világot. minden amit tudsz, tudunk az azért lett úgy, mert ők úgy teremtették
tehát az előttük lévő történelem puszta kitaláció, oly hatalmuk van, hogy régészeti leleteket stb, stb. tudtak kreálni, tehát mindenhatók
ha ez az elmélet -ami a enyém - hibás a másik lehetőség, hogy Frank Sinatra teremtette hasonlóképp a ma ismert világegyetemet

zsebatya 2013.11.26. 17:48:02

Vonjuk le a logikus következtetést. Ők mind egyéniségek.

zsebatya 2013.11.26. 17:58:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Viszont tudják, hogy a valódi hatalommal csakis a tömegek ruházhatnak bárkit is, és a Fekete Lovag mindig győz.

tavolirokon 2013.11.26. 18:07:16

Allitolag volt elet, legalabbis Lepsenynel meg megvolt.

Volt hofigeza, meg saskabare, meg galvolgyiso, meg parabola, meg radiokabare, meg defektduo, szoval amit csak Turt vagy Tamogatott (es nem Tiltott) Acel elvtars.
Volt valami vegtelnitett Antal Imre + Kudlik Julia kombo musor, kb annyira erdekes, mint az Ablak, csak be volt keverve nevetes is ala idonkent.

Ugyhogy inkabb olvastunk: Karinthy-t, Rath-Vegh-et, Moldovat, Rakosy Gergelyt, Parkinson-t, Shaw-t, amit talaltunk a padlason. Legjobban arra emlekszem, hogy nem volt szabad meselni ezeket a vicceket az iskolaban, csak ilyen morickasakat meg kuglofaz vagy mialofaszt, aztan egyszercsak mar igen, es az milyen jo volt :-)
Rendszervaltas bekaperspektivabol...

zsebatya 2013.11.26. 18:15:41

@tavolirokon: Igazad van, de jaj, ne méláskodj már, inkább vigyorogjunk egy jót azon, ami jó. Pl. Hofin is - nálam ő is etalon, még ha egészen mást jelentett természetesen, mint a Python. De jó volt. Sas nem jó. Monty jó. Röhögni jó.

Teshow 2013.11.26. 19:24:05

Bocs, de a bevezetőben nem a világ legHALÁLOSABB viccére akartál utalni?
Amúgy Monty forevör!

Thrasher 2013.11.26. 19:33:14

"beatles-einek"

gratulálok baszod

Curiocity 2013.11.26. 20:01:53

Az eredeti angolban funniest joke szerepel, és a Galla féle fordításban is leghumorosabbként szerepel.
www.youtube.com/watch?v=6Sc8ZgYe72Y

Az más kérdés, hogy egyébként a leghalálosabb is:)

2013.11.26. 20:08:06

@Curiocity: De jó, hogy eltűnt, amit írtam. :D

Curiocity 2013.11.26. 20:10:14

@Thrasher: Köszönöm az észrevételt, javítva. Ennél szebben is lehetett volna azért jelezni:)

Curiocity 2013.11.26. 20:11:35

@little troll: pedig nem moderáltam ki senkit... még:)

2013.11.26. 20:22:08

Szóval, az én édes Oxfordom meg Cambridge is mindig kitermeli, akit kell. Filozófust, tudóst, politikust, művészt. Humoristát, filozofikusat is. Aki ott tanul, az választhat, hogy mi akar lenni. Én arra várok, hogy a mi egyetemeink ezt mikor tudják teljesíteni. Mikor fognak elfogyni 43 másodperc alatt a mi egyetemeinken végzett humoristáknak a jegyei? :D

2013.11.26. 20:24:48

@Curiocity: Reméltem. Soha ne légy előítéletes. Meg lépj túl a mai kocsmán. :D

Valóraváltógép 2013.11.26. 20:48:33

Az van, hogy MP-éknak voltak igazán zseniális dobásai, ezekre kincsként emlékszünk mind. Mind a néhányra.

Ezen kívül volt sok közepes, vagy még az sem. Azokat a rajongók nem emlegetik, a többiek meg nem ismerik.
Ez a zsenialitás receptje. :)

@little troll: Ha ki tudod fizetni az ottani tandíjat, egyébként is az leszel, ami lenni akarsz. :)

Geréb gyíkká változtatott! 2013.11.26. 21:20:36

tagadhatatlan, hogy a tévedhetetlen tudományhoz jól értettek:

"vonjuk le a logikus következtetést:
ha ugyanannyi a súlya, mint egy kacsának, akkor boszorkány..."

hát... kb. az ősrobbanás elmélet is ugyanilyen "bizonyítékokon" alapszik

Valóraváltógép 2013.11.26. 21:21:42

@Geréb gyíkká változtatott!: Az például egy zseniális meglátásuk volt. :)
süti beállítások módosítása