Mit ne csináljunk újévkor?
2013. december 31. írta: Curiocity

Mit ne csináljunk újévkor?

Minden tudományos megalapozottságot nélkülöző, hagyományoktól és ősi népszokásoktól garantáltan mentes jó tanácsaink az újesztendő első napjára.

ujevCC.jpg

A karácsonyi hízókúrától eltunyulva azon töprengtünk, vajon mivel lephetnénk meg olvasóinkat az óesztendő utolsó napján. Feltúrtuk a világi és egyházi történelemkönyveket, hogy utánanézzünk Szent Szilveszter pápa tetteinek, a hozzá és Nagy Konstantin császárhoz kapcsolódó legendák eredetének. Néprajzi és kultúrantropológiai tanulmányokat böngésztünk lázasan, hogy a szilveszterhez és az újév napjához kötődő népszokásokról autentikus összegzést nyújthassunk olvasóinknak. Ám mire nagy nehezen összekalapáltuk évzáró posztunkat, rájöttünk, hogy mégsem sokkolhatjuk olvasóinkat egy efféle ünneprontó irománnyal.

Azzal vegyük el mindenki kedvét az ünnepléstől, hogy szembesítjük a ténnyel, valójában csak 1691. óta, XII. Ince pápa döntésének köszönhetően ünnepeljük január elsején az újesztendőt? Azzal idegesítsük fel a bulira készülőket, hogy a 335-ben éppen december 31-én elhunyt Szent Szilveszter pápának annyi köze van a szilveszteri eszem-iszom dínom-dánomhoz, tűzijáték, petárda és pezsgődurranáshoz, mint a nándorfehérvári csatának a déli harangszóhoz?

Ehelyett, közszolgálati jelleggel inkább csokorba gyűjtjük újévi jó tanácsainkat, hogy a holnaptól leszokom a dohányzásról, rendszeresen sportolni fogok, és minden nap megeszek legalább egy almát típusú fogadalmak mellett mi is hozzájáruljunk a sikeres évkezdethez.

Újév napján:

  1. Ne lőjünk tűzijáték rakétával verébre! Az állatvilágnak e nélkül is elég kárt okozunk az éktelen durrogtatással.
  2. Ne aludjunk sokáig! Ki korán kel, aranyat lel, tartja a mondás. Hát még újév napján!
  3. Ne keljünk fel bal lábbal! Más napokon sem előnyös, ámha ezt pont újév napján tesszük, egész évben bal lábbal kelhetünk fel.
  4. Ne kavarjuk meg a kávénkat! A végén még egész évben bekavarnak nekünk. Ráadásul sokkal finomabb a tömény keserűség után kikanalazni a zamatos kávé ízű olvadt cukrot a csésze aljáról. A kávét cukor nélkül fogyasztók ezt a pontot átugorhatják.
  5. Ne nézzünk, ne hallgassunk, ne olvassunk híreket! Csodabogyók és pszichiáter közreműködése nélkül is egész évben könnyedén javíthatunk közérzetünkön, ha megfogadjuk e tanácsot, de újév napján mindenképpen kerüljük annak kockázatát, hogy egy esetleges rossz hírrel indítsuk az évet.
  6. Ne dobjuk ki a szilveszteri buliból megmaradt kenyeret! Ha újév napján van mit a tejbe aprítanunk, egész évben így lesz.
  7. Ne induljunk útnak behúzott kézifékkel! Túl azon, hogy tönkretesszük az autónkat, mi magunk leszünk száguldani vágyó sikereink legfőbb gátjai.
  8. Ne kössünk semmit a mások orrára! Más se hiányzik, minthogy az év során bárki megorroljon ránk miatta.
  9. Ne engedjük, hogy más hordja a nadrágunkat! Legalább újév napján higgyük azt, hogy mi magunk vagyunk saját szerencsénk kovácsai.
  10. Végül, a legfontosabb: ne bánkódjunk, ha újév napján minden jó szándékunk ellenére bármi is balul sikerülne! Van még pontosan 364 napunk, hogy helyrehozzuk. Ráadásul legkésőbb egy év múlva úgyis minden újraindul.

A legutóbbi pont szellemében kívánunk minden kedves olvasónknak boldog újévet!

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr345719014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2014.01.01. 11:39:55

a MÁSNAPOSOKNAK üzenem: állapotukra a legjobb fél lityi hideg tejet inni !
A TEJZSÍR UGYANIS VÉKONY BEVONATOT KÉPEZ AZ ALKOHOLTÓL KIMART GYOMOR FALÁN ÉS MEGNYUGTATJA A HÁBORGÓ GYOMROT, ELŰZI A ROHADT MÁSNAPOSSÁGI TÜNETEKET !

BOLDOG ÚJÉVET ! :)
süti beállítások módosítása