Gondtalan pillanatot ajándékba
2013. december 14. írta: Curiocity

Gondtalan pillanatot ajándékba

A karácsonyi bevásárlási roham hajrájában hajlamosak vagyunk végképp elfeledkezni róla, miről is szól az ünnep valójában. A csodához pedig sokszor nem ajándékhalmokra, csupán egy varázslatos pillanatra van szükség. Kivált, ha gyógyíthatatlan betegségben szenvedőkről van szó.

 

A karácsony előtti hetekben mindannyian a boltokat járjuk ötletek után kutatva. Találgatjuk, mi is hiányzik szerettünknek, próbáljuk felidézni az utóbbi hetek-hónapok elejtett mondatait, minthogy olyan vásott már ez a táska, vagy nézd csak, milyen jól néz ki az a telefon, vagy már a Petiéknek is van PS3-ja, csak nekem nincs. De mit ajándékozhatunk olyasvalakinek, aki súlyos daganatos betegségben szenved és legfőbb gondja, hogy megéri-e egyáltalán a következő karácsonyt.

A belga Mimi Foundation pontosan erre a feladatra vállalkozott. A „Ha csak egy pillanatra is” elnevezésű akciójukat egyik páciensük elejtett mondata inspirálta: "az hiányzik a legjobban az életemből, hogy legalább egy pillanatra gondtalannak érezhessem magamat".

Ezért arra szánták el magukat, hogy 20 daganatos betegségben szenvedő életébe varázsolnak egy-egy gondtalan pillanatot.

A Mimi Foundation daganatos betegeket ellátó kórházakban működtet jóléti központokat Belgiumban, Franciaországban és Svájcban. Az évente 15,000 embert segítő teljesen ingyenesen igénybe vehető központok csodagyógymódok helyett arra vállalkoznak, hogy elviselhetővé tegyék a betegséggel és a kezeléssel járó szenvedéseket és elkerülhetetlen változásokat. A jóléti központokat úgy alakítják ki, hogy azok feledtetni tudják a kórházak rideg, steril környezetét. Pszichológus segítségével igyekeznek lelki támogatást nyújtani a betegség leküzdéséhez, vagy legalábbis elfogadásához, illetve a megváltozott életkörülmények megpróbáltatásaihoz. Emellett arra is törekednek, hogy szépségápolási szakemberek segítségével helyreállítsák a kezelések által tönkretett külsőt (kivált nők esetében), ami az élet folytatásához új erőt és magabiztosságot adhat.

A szóban forgó akció során szakembereik közreműködésével minden kiválasztott betegüknek az egyéniségéhez leginkább illő külsőt varázsoltak. Mindezt úgy tették azonban, hogy az alanyok nem láthatták az előkészületek folyamatát, csupán a végeredménnyel szembesülhettek egy tükör előtt.

A Leo Burnett reklámügynökség jóvoltából Vincent Dixon fotóművész és Coban Beutelstetter rendező pedig a félig áteresztő tükör mögött állva megörökítették azt a bizonyos pillanatot, amikor a betegek meglátták "kicserélt" önmagukat és valóban gondtalannak érezhették magukat. A fotókból kiállítást rendeztek, a belőlük összeállított albumból befolyt bevételeket pedig az alapítvány működtetésére fordítják.

Az eredmény fordítás nélkül is magáért beszél:

Ha már kellőképpen belefáradtunk az ajándékok utáni hajszába, és leülünk néhány percre, töprengjünk el egy kicsit, vajon mi is tudnánk-e szeretteinknek egy-egy valóban ritka és örömteli pillanatot szerezni. Rá fogunk döbbenni, hogy az ötletek tárháza kiapadhatatlan, ellentétben a boltok polcaival.

A Mimi Foundationről bővebben >>

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr905692673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása