Mikor ad már kávét a smart TV?
2013. december 01. írta: Curiocity

Mikor ad már kávét a smart TV?

Mit szólnánk hozzá, ha kinyúlna egy kéz a tévéképernyőnkből és odaadná nekünk a kávénkat, miközben a kávéreklámot bámuljuk? Vagy befarolna elénk a legújabb Audi modell?

Fotó: MIT Media Lab Tangible Media Group (lejjebb van videó is:)

Nap nap után arra ébredünk, hogy a technológia sorra valósítja meg a néhány évvel, évtizeddel ezelőtt csak sci-fikben látott lélegzetelállító találmányokat. Az interaktív tévé, vagy a 3D nyomtató hallatán már fel sem kapjuk a fejünket. A Massachusetts Institute of Technology Építészeti és Tervező szakán megalkotott interaktív 3D-s megjelenítő láttán azonban még nekünk is elállt a szavunk.

Az inFORM névre keresztelt eszköz olyan finomsággal képezi le a háromdimenziós mozgásokat, amilyenre eddig csak az emberi kéz volt képes. A korábbi 3D-s megjelenítő eszközök elsősorban a megjelenítés élethűségére, nem pedig annak dinamizmusára koncentráltak, így nem lehetett a velük megfelelő részletességgel mozgásokat leképezni.

Az inFORM ezzel szemben bármilyen 3D-s mozgást képes azonnal (szakzsargon imádók kedvéért real time / valós időben – a szerk.) megjeleníteni, legyen az egy zseblámpát forgató kéz, kiemelkedő hegyvonulat vagy éppen folyómeder. A mozgás érzékelő szenzorok és a megjelenítő3D-képpontjait megtestesítő 30 x 30 polisztirén rudacska segítségével a szó szoros értelmében kinyúlhat kezünk a képernyőből és akár egy golyót is egyensúlyozhatunk tenyerünkön.

Mire jó mindez?

Nem kérdés, mennyire feldobná a földrajz, fizika vagy éppen matek órát egy ilyen eszköz. De a technológiára épített részletesebb felbontású megjelenítő bármilyen szakterület számára (pl. orvosi, mérnöki alkalmazás) lehetővé tehetné a vizsgált tárgy fizikai viselkedésének beható tanulmányozását.

Sajnos az inFORM egyelőre térbeli objektumok megjelenítésére alkalmas, így a kávéfőzéshez kénytelenek vagyunk továbbra is kivonszolni magunkat a konyhába. A csészénket azonban már az inFORM is könnyedén kiborítja.

Bővebben az inFORM-ról >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr375669952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása