Akit még Van Gogh is megirigyelne
2013. október 30. írta: Curiocity

Akit még Van Gogh is megirigyelne

Virtuóz ecsetkezelését képtelenség lemásolni. Színei, formái utánozhatatlanok. Grandiózus munkái pedig még a művészetek iránt kevésbé fogékonyakat is lenyűgözik. De vajon ki ez az aggastyán művész, aki sosem járt neves festő iskolákba, és akinek alkotásai sosem kerülnek kalapács alá.

danxia.jpg

Amióta reneszánszát élik a kreatív alkotóműhelyek, önjelölt művészpalánták bukkannak fel minden bokorban: zenészek és filmrendezők a Youtube-on, tollforgatók és fotóművészek az ilyen és ehhez hasonló blogokon, vagy a lágy tojást is sous vide módra készítő Jamie Olivérek. Nem is beszélve a festőművészekről, akiknek újabban szűk már a műterem, ezért hol metrószerelvényekre, hol házfalakra pingálnak. Ám mindannyiukon túltesz az az idős, autodidakta festőművész, aki hegyoldalakat használ „festővászonnak”.

Igaz, lélegzetelállító alkotásai meglehetősen lassan, nem ritkán 20-24 millió év alatt készülnek el. Lélegzetelállító alkotásaihoz ráadásul nem használ festéket, hanem inkább vörös homokkövet, kavicskövet, illetve a mezozoikum és a kanozoikum korából származó kőzeteket. Ecset helyett pedig a földkéreg emelkedését és repedését, a víz- és széleróziót, no meg a tektonikus mozgásokat hívja segítségül.

Az 1920-as években, a geológusok külön nevet is adtak művészetének, mégpedig a danxia felszínformát, amely az egyik műalkotás helyszínéül szolgáló dél-kínai Guangdong tartomány hegységének, a Danxiashannak a nevéből ered. Bár danxia felszínformákkal a világ számos más helyén is kísérletezett, leghíresebbek mégis az azóta már a világörökség részének tekintett kínai hegységekben találhatóak: Langshan hegy és Wanfoshan hegy (Hunan tartomány), Taining és Guanzhoushan (Fujian tartomány), Longhushan hegy és Guifeng (Jiangxi tartomány), Chishui hegy (Guizhou tartomány), Fangyan és Jianglangshan hegy (Zhejiang tartomány).

Sajnos hozzánk, ide a Kárpát medencébe rendszerint pihenni érkezik csak a mester, a danxia művészetet pedig leginkább fényképekről csodálhatjuk meg. Persze ennek azért részben örülhetünk, mert ha a mester alkot, akkor bizony kő kövön nem marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr855607010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása