Valóban az anyatejjel szívjuk magunkba a tudást?
2013. június 10. írta: Curiocity

Valóban az anyatejjel szívjuk magunkba a tudást?

Az anyatejjel táplálás előnyeiről könyvtárnyi irodalmat és több ezer linket találunk, melyek kiválóan alkalmasak arra, hogy az újdonsült anyukák sok más mellett még amiatt is pánikolhassanak: mi lesz, ha nem tudják szopiztatni babájukat? Mint nemrég kiderült, nem is teljes mértékben alaptalanul.

bf.jpg

Fotó: www.peterboroughandstamford.nhs.uk

A viselkedés pszichológiában jártasak már eddig is kaphattak adalékokat az aggódáshoz. Számos teszt bizonyította, hogy az anyatejjel táplált csecsemők felnőtt korukban jobb kognitív teljesítményt mutatnak, mint tápszerekkel táplált társaik. Most pedig itt egy újabb kutatási eredmény, amely már mágneses rezonancia vizsgálattal is alátámasztja, hogy az anyatejjel táplált csecsemők agya jobban fejlődik.

Sean Deoni, a Brown Egyetem Csecsemő Képalkotási Laboratóriumának vezetője és kutató csapata, úgynevezett „csendes” MRI vizsgálatokkal 133 baba agyáról készített felvételeket, akiknek életkora tíz hónapostól a négyévesig terjedt. A babák kiválasztásakor ügyeltek rá, hogy valamennyien normál terhességi időben, hasonló társadalmi-gazdasági hátterű családokba szülessenek, kiküszöbölve az eltérő háttérből adódó esetleges torzító hatásokat. A babákat három csoportra osztották csecsemőkori táplálásuk alapján: a legalább három hónapig csak anyatejjel, a vegyesen tápszerrel és anyatejjel, illetve a csak tápszerrel tápláltakra.

A kutatás a babák agyának fehér állományára irányult. A fehér állomány idegrostjai felelősek az agy és a test különböző területei közötti kommunikációért. Az idegrostokon nagyon gyenge elektromos jelek futnak keresztül. Az áramlás megfelelő sebességét egy fehér, zsírszerű szigetelőanyag, a myelin biztosítja. A myelin vastagsága meghatározza, milyen hatékonyan képes az agy az elektromos jeleket továbbítani (minél vastagabb, annál hatékonyabban). A kutatók pedig azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan fejlődik ez a „szigetelőréteg” a különböző módokon táplált babák esetén.

A kutatók nem kis meglepetésére, kétéves korra körülbelül 20-30%-os különbség mutatkozott a kizárólag anyatejjel táplált és a csak tápszerrel táplált babák fehérállománya között (a vegyes táplálású babák a kettő között helyezkedtek el). Az idősebb babákon végzett pszichológiai tesztek ezt a különbséget jobb nyelvi készségek, látással összefüggő észlelés és motoros mozgások tekintetében egyaránt alátámasztották.

Még szerencse, hogy a kutatás során négy évesnél idősebb gyerekeket nem vizsgáltak. Így azok, akik velem együtt nem részesültek anyatejes táplálásban – nem beszélve az aggódó anyukákról –, azzal biztathatják magukat, hogy agyunk fehér állománya később bizonyára behozza a lemaradást.

Ha azonban egy következő kutatásból kiderülne, hogy mégsem, a kizárólag anyatejjel táplált babák se bízzák el magukat ideje korán! A korai agyfejlődésben ily módon megszerzett előny csupán lehetőség. Élni is tudni kell vele!

További részletek: http://news.brown.edu/pressreleases/2013/06/breastfeeding

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr195354841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása