Mitől fáj a fejünk?
2013. július 29. írta: Curiocity

Mitől fáj a fejünk?

Legtöbbünknek a mindennapok gondjaitól. Van, akinek az időváltozástól. És van, akinek az éktelen gyerekzsivajtól. De mint az kiderült, a fejfájás legalattomosabb fajtájának ennél sokkal mélyebben gyökerező, anatómiai okai is lehetnek.

constant-headaches.jpg

Sokak életét keseríti meg a hasító, nyílaló fájdalom, melyet gyakran látászavarok kísérnek, állandó bevételi forrást jelentve a különféle fájdalomcsillapító szereknek, természetgyógyász terápiáknak, vajákosoknak és kuruzslóknak egyaránt.

Azok pedig, akik nem szenvednek tőle, könnyen legyintenek, jobb esetben megjátszásnak tartják, rosszabb esetben közhelyesen megállapítják, hogy „mindenkinek az fáj, ami a leggyengébb”.

A kutatók sokáig azt gondolták, hogy a migrén legfőbb oka az agyban található véredények tágulásának köszönhető. Újabban az idegpályák rendellenes jeltovábbítása is felmerült bűnbakként, ám a Pennsylvania Egyetem Orvosi Karának friss kutatása rávilágított a migrén kialakulásának lehetséges anatómiai okaira, hogy a korszellemnek megfelelően megint génjeinket okolhassuk valamiért.

Összesen 170 fő mágneses rezonancia vizsgálata (MRI) alapján kiderítették, hogy az erős migréntől, kivált migrénaurától szenvedő páciensek esetén lényegesen nagyobb arányban található veleszületett eltérés az ún. Willis körben, migréntől sosem szenvedő embertársaikhoz képest. A Willis kör (melyet nem Bruce Willisről, hanem felfedezőjéről, egy XVII. században élt angol orvosról neveztek el) az agy vérellátását biztosító érhálózat kapcsolódási pontjain található és célja az agyi véráramlás egyenletességének biztosítása.

A baloldali képen a szabályos Willis kör, míg a jobboldalin egy migréntől súlyosan szenvedő páciensé látható. A vörös nyilak jelzik a hiányzó elülső és a két hátsó vértovábbító artériát, amelyek az agyi véráramlás egyenetlenségéhez vezetnek. Ezek az eltérések ráadásul leggyakrabban a hátsó agylebenyen jelennek meg, éppen ott, ahol a látóközpont is elhelyezkedik. Mindez segít megmagyarázni, miért panaszkodnak a migrénes páciensek gyakran látászavarokra.

willis.jpg

Mielőtt azonban bárki elkeseredne amiatt, hogy elviselhetetlen fejfájását a genetika átka mérte rá, sietve jelezzük, hogy a Willis kör eltérése még nem jelenti azt, hogy szükségszerűen migréntől kell szenvednünk. A kutatás során vizsgált azon személyek felénél (51%-ánál) ugyanis, akik sosem panaszkodtak migrénre, szintén szabálytalan Willis köröket találtak, míg a migréntől szenvedő páciensek negyedénél (27%) szabályosak voltak a Willis körök.

Hacsak nem szenvedünk tehát súlyos migréntől, amelynek alaposabb orvosi kivizsgálása amúgy is szükséges, és amelyhez segítséget jelent az új felfedezés, a fejfájást továbbra is foghatjuk az időváltozásra vagy a gyerekzsivajra.

Bővebben: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr575432255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.30. 08:23:26

ahh...
a szent és tévedhetetlen tudomány ismét megmondja a nagy semmit poszt, újra index címlapon

baliquez 2013.07.30. 09:23:58

@wmiki: persze ráfoghatod Isten akaratára is hogy egyes felebarátainknak átokként ül az életén a hasogató fejfájás oszt jónapot, majd a Mennyek országában jobb lesz, gondolom erre akartál kilyukadni.

Ha a jövőben sikerülne magnetizálható nanorészecskékkel megfogni és normális formába cibálni azokat az artériákat akkor javulhatna a betegek életminősége. Erre a problémára a ráolvasás és az ima kevés. Ahogy az űrsiklót sem a "szent" könyvek meséi röpítették a kozmoszba, ezt sem a vallás fogja megoldani.

Bízom benne hogy a vallásos bigottságra is talál a tudomány majd egyszer terápiát, bizonyosan boldogabb lesz a világ.

2013.07.30. 09:43:08

@wmiki: és még az evolúciót sem keverték bele. Ez már a vég.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.30. 09:54:19

@baliquez: nem ez a willis kör akarata, ez mindjárt teljesen más **

@trev: semmi baj, lesz még a színes rajzokkal "bizonyított" evolúciót ajnározó poszt index címlapon
...persze ha befér a napi 30 orbán, és magyarfikázó, meg 2 dopemant dícsérő poszt közé

rooter 2013.07.30. 11:28:54

@wmiki: Vicces vagy. Nem a tudomány szent és sérthetetlen. Nem a tudósok mondják, hogy "mert csak", ne gondolkodj, csak higgy! Az evolúcióról meg szerintem lövésed sincs.

a_tom 2013.07.30. 17:44:35

@wmiki:
A számítástechnika, az internet is tudományos eredményeken alapul, ami szerinted rossz. Ne használd, szerintem az Isten se nézi ezt jó szemmel!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.30. 17:57:24

@a_tom: ti valami hittérítők vagytok?
honnan tudjátok isten mit néz jó szemmel?
süti beállítások módosítása