Hogyan pattints össze játékot öko-műanyagból?
2018. szeptember 09. írta: Curiocity

Hogyan pattints össze játékot öko-műanyagból?

Egyszerre kemény, rugalmas, elnyűhetetlen, mégis 100%-ban újrahasznosított alapanyagokból készül, a természetben gyorsan, maradéktalanul lebomlik, és ha játszani kezdesz vele, egyszerűen nem tudsz lekattanni róla.

binabo_arboblend.jpg

Mindannyian szörnyülködünk, ha műanyag hulladékban fulladozó fókát látunk, de sokkal nehezebb nap mint nap tenni azért, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Nem is gondolunk rá, de a PET palackok és egyéb műanyag csomagolóanyagok mellett a játékipar is több millió tonna nem lebomló műanyaggal "gazdagítja" a környezetet, révén, hogy a ma forgalomban lévő játékok 90%-a ebből készül. Arról nem beszélve, hogy az olcsó, megkérdőjelezhető minőségű távol-keleti tömegtermékek közül hányról derül ki, hogy súlyosan egészségkárosítóak is. Szerencsére egyre több innovatív játékgyártó fordul a technológiai fejlődés nyújtotta új anyagokhoz, melyek nem csak felülmúlják a hagyományos műanyagokat, de a környezetet sem károsítják.

Mi az az Arboblend?

A német Tecnaro cég által kifejlesztett Arboblend olyan öko polimer, mely 100%-ban újrahasznosított anyagokból készül, semmilyen egészségre káros összetevőt nem tartalmaz, használat közben elnyűhetetlen, ugyanakkor a természetbe visszakerülve maradéktalanul lebomlik.

Az újrahasznosított fa hulladékból és cellulóz tartalmú anyagokból készült Arboblend ugyanúgy formázható és alakítható, akár a hagyományos műanyag. Tetszőlegesen színezhető, festhető, sőt áttetsző nyersanyag is előállítható belőle. A használat céljától függően mikroorganizmusoknak ellenálló termékek (pl. ételtároló) is készíthetők belőle, ugyanakkor víz és anaerob körülmények között 100%-ban lebomlik.

Binabo: építőjáték cukorból és fából

A szintén német TicToys játékgyártó idén nyáron forradalmian új ökojátékkal lepte meg a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket. A Kickstarter német megfelelője, a StartNext közösségi finanszírozásában életre kelt Binabo építőjáték egymásba pattintható Arboblend elemekből készül és a labdától az ügyességi játékokon, állatfigurákon keresztül a praktikus használati tárgyakig (pl. kulacstartó, virágkaspó) bármit elkészíthetünk belőle. A Binabo építőelemek kellemes tapintásúak, rendkívül hajlékonyak, rugalmasak és több ezerszer össze-, illetve szétpattinthatjuk őket. És miként a műanyag buborfólia pattogtatását (ami ugye nem kicsit környezetkárosító), ezt se lehet megunni.

Kinek jut eszébe ilyen ötlet?

A TicToys története legalább olyan izgalmas, mint a játékaik. Tony Remenda, aki madridi egyetemista évei alatt egy rock zenekarban dobolt, a zenekar CD-jét egy ismeretlen, ámde annál érdekesebb ügyességi játékra cserélte. Később, visszatérve Németországba, megmutatta a játékot szobatársának, Matthias Meisternek, akivel rájöttek, hogy egy ősi latin-amerikai zsonglőr játékot tartanak kezükben, mellyel az inkák, a maják és az aztékok egyaránt szívesen játszottak, igaz ők fa helyett ellenségeik csontjait és koponyáját használták.

Bár a két fiatalember által Ticayo néven újraélesztett játék a selyemúton Japánba is eljutott, ahol a japán nők önvédelmi fegyverként használták, arról nem szólnak a krónikák, hogy XVI. században megjelent Kendemát vajon ez ihlette-e.

Tony és Matthias a Ticayo sikerén felbuzdulva megalkotta a világ első kreatív szobabumerángját és szobafrizbijét, a szintén részben Arboblendből készült Tualoopot, és a Brett-et, mely egyszerre ügyességi játék, fittnesz és rehabilitációs eszköz, hogy idén a Binabo-val lephessenek meg minket.

Nézd meg az alábbi videót, ismerd meg a Binabo-t és a TicToys környezetbarát játékait, melyek egyben remek készségfejlesztők is, legyen szó ügyességről, egyensúlyérzékről, finommotorikáról vagy kreativitásról!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr4414230993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JungForever 2018.09.10. 17:24:46

Mi az az anaerob körülmény?

Curiocity 2018.09.10. 17:40:51

Oxigéntől elzártan végbemenő biokémiai folyamatok.
süti beállítások módosítása