Sakkoztál már bűvös kockával?
2016. december 10. írta: Curiocity

Sakkoztál már bűvös kockával?

Végy egy hatszög alakú táblát, rajta 19 forgatható toronnyal, egy marék színes koronggal és kész a világ legeredetibb taktikai-logikai társasjátéka: a Vortex. Idei last minute karácsonyi meglepetés ötletünk mindazoknak, akik imádják próbára tenni agytekervényeiket.

chess_cubik_vortex.jpg

A társasjátékok szerte a világon reneszánszukat élik. A nagy játékgyártók éppen ezért komplett kreatív csapatokat alkalmaznak, hogy évről évre újabb és újabb játékokkal örvendeztessék meg az ügyességi, a stratégiai vagy éppen logikai játékokra vágyó nagyközönséget. A feltalálók azonban sokszor olyannyira rágörcsölnek a feladatra, hogy a túlbonyolított játékoknak még a szabályait is órákba telik felfogni, nemhogy rutint szerezni és élvezetet lelni bennük.

Meglehet, hogy az idei év egyik leginnovatívabb társasjáték újdonsága, a Vortex éppen attól lett olyan magával ragadóan egyszerű, mert holland feltalálójának, Hans Beeftinknek semmi köze nem volt a játékiparhoz, hanem építész, aki történetesen imád játszani.

Kelj át a kavargó örvényeken és úszd meg szárazon!

A Vortex (örvény) játékban minden játékosnak 6-6 színes korongot kell eljuttatni az átellenes oldalra a kavargó örvényeken keresztül, amelyeket a forgatható tornyok szimbolizálnak. Mindössze két kötöttség van:

• egyazon körben minden játékos 4 pozíciót mozgathat

• csak azt a tornyot lehet elforgatni, amelyben nem vagy kisebbségi pozícióban, azaz amely torony körött legalább annyi koronggal rendelkezel, mint bármely más játékos

Mitől lesz ebből izgalmas játék?

Az egyes tornyok valójában koncentrikus köröket írnak le, így minden torony forgatása a szomszédos tornyok körött elhelyezkedő korongok helyzetét is megváltoztatja, éppen úgy, ahogyan a bűvös kocka egyik oldalának elforgatása a többi oldalt. Ami az egyik játékosnak előny, az a másiknak hátrány és fordítva.

Akár a sakk esetében, az tud a legelőnyösebb helyzetbe kerülni, aki oly módon manőverezik korongjaival, hogy a többi játékos forgatása is őt juttassa előre célja felé. A sakkal ellentétben azonban ezt a játékot nem csak ketten, hanem akár hatan is játszhatják egyidejűleg. Ráadásul minél többen játszanak, annál összetettebb feladat úgy forgatni a tornyokat, hogy saját korongjaink egyre közelebb kerüljenek a céltoronyhoz, miközben az ellenfelek előrejutását gátoljuk.

Bár különböző figurák helyett a Vortexben mindenkinek csak színes, háromszög alakú korongok állnak rendelkezésére, a változatosságot, és a komolyabb stratégia kihívásokat kedvelők a játék izgalmait számtalan módon fokozhatják.

A korongok kiinduló és végpozíciója például megegyezéses alapon változtatható. Hat helyett hét, vagy két játékos esetén akár nyolc korong is játékba hozható (pl. a korongokat a tábla egyik szélétől a másikig kell juttatni, nem pedig az átellenes torony köré). A játékhoz tartozó kis gombokkal egy-egy pozícióval történő forgatást is „vásárolhatunk” magunknak azon tornyok esetén, ahol kisebbségbe kerültünk.

De felhasználhatjuk a gombokat arra is (a nehezített átkelés esetén), hogy elfoglaljuk azokat a tornyokat, ahol többségi pozícióba kerültek korongjaink, így megakadályozva, hogy ellenfelünk elforgassa azt, és idejekorán beérjen a célba.

Kíváncsi vagy, hogy néz ki a játék élőben? Nézd meg az alábbi bemutató videót a játékról!

Utálsz játékszabályokat olvasni?

Jó hír azoknak, akik hozzánk hasonlóan hideglelést kapnak attól, ha a játék kibontása után még órákon át kell böngészni a használati utasítást, és  több körben el is kell magyarázni a játékosoknak. A Vortex játék megalkotói nem csak a külcsínre gondoltak, hanem arra is, hogy a játékot a kibontás után gyakorlatilag azonnal élvezhessük. Minden játékváltozathoz magyar nyelven is elérhető videós játékszabályokat készítettek, amit akár mobileszközünkön is bárhonnan megtekinthetünk, és mindenki azonnal élvezheti a játékot.

Szereted a rejtvényeket?

Ha kedvet szeretnél kapni a Vortexhez, íme, néhány feladvány. Mindegyikhez az itt látható állás a kiindulópont, és teoretikusan mindegyik feladványban csak az egyik szín lép.

vortex_puzzle.jpg1. feladat: Legkevesebb hány pozíció forgatásával tudnál legalább egy darab piros színű korongot a piros gombbal jelölt torony köré juttatni (figyelembe véve, hogy csak azokat a tornyokat forgathatja el, amelyek körül nincs kisebbségi pozícióban)?

2. feladat: Sárga következik. Négy pozíció elforgatásával tud-e bármelyik torony körül többségi pozícióba kerülni úgy, hogy megakadályozza az ellenfél bármely korongjának elforgatását. Ha igen melyik színű ellenfélét?

3. feladat: Kék 3 korongot szeretne az átellenes (kék gombbal jelölt) toronyba juttatni. Hány pozíciót kellene összesen forgatnia ehhez, szintén figyelembe véve a kisebbségi pozíció szabályt? 

Tudod a megoldást? Írd meg a megfejtést kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr3612023503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása