Hogyan csináljunk rizsföldből turistaparadicsomot?
2013. július 16. írta: Curiocity

Hogyan csináljunk rizsföldből turistaparadicsomot?

A recept igazán egyszerű: végy pár ezer szorgalmas kezet, futballpálya méretű rizsföldet, kodaimai és tsugaru rizspalántákat, és alkoss valami lenyűgözőt.

7csoda.jpg

Bármerre is járunk a nagyvilágban, feledhetetlennek és lélegzetelállítónak ígért turista attrakciók csalogatnak minket, akár virágszirmok a méheket. A világ hét csodájából azonban nem jut mindenhová, ezért kreatív teamek százai dolgoznak lázasan, hogy a semmiből is turista látványosságot varázsoljanak.

Skóciában, a messze földön híres fukarság jegyében különösebb befektetésre sem volt szükség mindehhez. Egyszerűen elterjesztették, hogy a Loch Ness-i tóban (ami ráadásul nem is a legnagyobb skóciai tó) egy szörny rejtőzik. Némi középkori legenda, egy-két hőstörténet és néha napján egy szemtanú bemutatása a BBC-ben bőven elég turisták ezreinek odacsalogatásához.

Prágában, az Óváros téren legalább már egy óratorony építéséhez vették a fáradságot. Igaz, a különböző óraműszerkezetek csodája helyett csupán az óránként körbejáró 12 apostol, és a csengőjét rázogató csontváz vonzza ide a turistákat két sörözés között.

Japánban ehhez képest igencsak munkaigényes módját választották  a turistacsalogatásnak. A sziget északi csücskében található aomori prefektúrában, Inakadate-ban egyenesen egy új művészeti ágat teremtettek erre a célra: a Tanbo-t.

A 8,000 fős lélekszámú, elöregedő kisvárossal kapcsolatban hosszas kutakodás után is csak annyi érdekességet sikerült előbányászni, hogy több, mint kétezer évvel ezelőtt itt kezdtek először rizst termeszteni Japánban. Szegény ember rizzsel gőz alapon arra gondoltak, hogy ennek tiszteletére rizsföldet hoznak létre a városháza mögötti területen. Igen ám, csakhogy egy zöldellő rizsföld látványáért a kutya sem utazott volna Inakadate-ba. Szerencsére a turista látványosság kitalálásával megbízott köztisztviselő, Koichi Hanada meglátta, amint iskolás gyerekek kétféle színű rizspalántákat ültetnek és megfogant fejében a korszakalkotó ötlet: rajzoljanak mintákat a rizsföldbe a különböző színű rizspalántákkal.

tanbo1.jpg

tanbo3.jpg

tanbo2.jpg

Azóta minden évben, aprólékos tervezéssel, mintegy 1200 ember közreműködésével lenyűgöző képeket varázsolnak a rizsföldekre, amivel turisták százezreit vonzzák a faluba. Még egy 22 méter magas tornyot is építettek az idelátogatók számára, hogy megfelelő rálátást biztosítsanak a műalkotásoknak. És ami a legmegdöbbentőbb: mindezért még pénzt sem kérnek az idelátogatóktól, mondván, nekik az is elegendő, ha az emberek megcsodálják művüket!

A Tanbo (rizsföld festészet) művészet  azóta Japán más helyein is felütötte fejét, ám olyan aprólékos műgonddal készített képeket sehol sem készítenek, mint Inakadate-ban. Aki pedig még mindig kételkedne benne, hogy a képek nem photoshoppal készültek, és nincs lehetősége személyesen is ellátogatni Inakadate.ba, íme a bizonyíték:

tanbo4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr275406555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása