Tudnak-e a zsiráfok műugrani?
2013. július 01. írta: Curiocity

Tudnak-e a zsiráfok műugrani?

Néhány éve még abban sem értettek egyet a természettudósok, hogy tudnak-e a zsiráfok úszni. Ma már az sem elképzelhetetlen, hogy az állatolimpián akár a műugrásra is benevezhetnének.

giraffe_swim2.jpgForrás: www.scienceblog.com

Tudományos körökben sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a zsiráfok nem tudnak úszni. Mivel soha senki sem látta még ezt a négy lábon járó toronydarut úszni, a feltételezést a legelszántabb kétkedők se merték megkérdőjelezni. Az interneten keringett ugyan néhány kósza filmrészlet, amin zsiráfok gázolnak át áradó folyókon, a felvételekből azonban nehéz volt minden kétséget kizáróan eldönteni, hogy a zsiráfok valóban úsznak, vagy csak a sodrással dacolva lépkednek a folyómederben.

Darren Naish and Donald Henderson, két nyughatatlan  paleontológus azonban nem hagyta ennyiben. Miután belefáradtak a dinoszauruszok tanulmányozásába, merő szórakozásból arra szánták el magukat, hogy számítógépes animáció segítségével bebizonyítsák: a zsiráfok mégis tudnak úszni (bővebben: itt). Mint kutatásukban megállapították, lombrágó kedvenceink alkatuknál fogva meglehetősen ügyetlenek és esetlenek a vízben, ezért kerülnek is minden olyan helyzetet, amikor úszótudásukat kamatoztatni kellene, de ettől még tudnak úszni.

Persze az ilyen jellegű tudományos fejtegetéseknek az adja az igazi báját, hogy legalább olyan nehéz őket cáfolni, mint a kiinduló feltételezést, miszerint a zsiráfok nem tudnak úszni. Mert ugyan ki fogna meg egy zsiráfot, Naish és Henderson urak munkájának empirikus cáfolata céljából, és hajítana a Tanganyika-tó kellős közepébe, hogy megnézze vajon fennmarad-e a vízen vagy elsüllyed, mint egy darab kő? Senki.

Így azonban megnyílik az út a fantázia szabad szárnyalása előtt. Mert, ha valaki már egyszer bebizonyította, hogy a zsiráfok tudnak úszni, miért ne lehetnének más attrakciókra is képesek. A francia illetőségű Cube-Creative számítógépes animációja egyenesen odáig merészkedik, hogy a zsiráfokkal műugró mutatványokat mutasson be.

Vajon ez a számítógépes animáció tudományos erejű bizonyítékot jelent arra nézve, hogy a zsiráfok valóban képesek lennének-e műugró mutatványokra, ha ehhez megfelelő helyet és kellően elszánt edzőt találnának?

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr515385919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virt02 2013.07.02. 14:00:59

Én úgy tudom, hogy szinte minden emlősállat tud úszni. Még azok is, amelyekről úgy tudjuk, hogy rühellik a vizet, pl. a macskák.

Egy vagy két majomfaj van (úgy tudom), amelyek kifejezetten nem tudnak úszni, talán a gibbonok, akiket pl elég vizesárokkal körbevenni (amelyet nem bírnak átugorni se), és akkor ott tökéletesen be vannak zárva...

Anselmo 2013.07.02. 14:15:33

Jó, hogy ilyen gondjaik vannak. Ne rendezzünk erről a kérdésről nemzetközi konferenciát?
süti beállítások módosítása