Milyen homokkal gyurmázz, ha nem akarsz csalódni?
2017. december 10. írta: Curiocity

Milyen homokkal gyurmázz, ha nem akarsz csalódni?

A te boldogságodhoz is már csak az hiányzik, hogy gyerkőcöd télvíz idején a lakásban homokozzon? Elbizonytalanodtál a reklámokból, közösségi médiából, vagy a boltok polcairól rád zúduló átláthatatlan választéktól? Kísérletezés és csalódás helyett elmondjuk, mit válassz és miért.

beachchristmaspicture.jpg

Először is fontos tisztázni: a benti homokozás utánozhatatlan élményét a svéd gyártmányú Kinetic Sand szabadította a világra. Ez a 2013-ban megjelent szabadalom 98%-ban valódi homokból készül és úgy viselkedik, akár a nedves homok, azzal a különbséggel, hogy sosem szárad ki, sehol nem hagy nyomot és nem ragad bele semmibe. Arra találták ki, hogy akkor is tudjatok a lakásban homokozni, ha éppen nem lehet kimozdulni. A tapintása ellenállhatatlan, az ujjaid közt lágyan átfolyik, de kiválóan felvesz bármilyen formát, így hagyományos homokozó formákkal éppúgy használhatod, mint a kifejezetten hozzá készül várépítő készletekkel.

Kinetic Sand örökmozgó homok: a benti homokozás iPhone-ja

Ahogy a mobiltelefonok piacán, természetesen a benti homok esetén is számos gyártó igyekszik meglovagolni a sikert, így a hipermarketeket és játékboltokat néhány év alatt tucatnyi koreai, kínai utánzat lepte el, melyek egyike sem közelíti meg az eredeti, svéd gyártmányú Kinetic Sand-et. Tapintásuk durvább, nem állnak össze rendesen, nem viselkednek olyan ámulatba ejtően, és a Kinetic Sand-del ellentétben beleragadnak a szőnyegbe, ruhába és korántsem olyan könnyű őket eltakarítani, mint ígérik. Idén ősszel azonban még egy ezeknél is silányabb minőségű hamisítvány tévesztett meg sokakat "mágikus homok" és "varázshomok" néven, amit az eredeti Kinetic Sand videójával hirdet jelenleg is egy Csehországba bejegyzett cég, gyanúsan olcsó áron. Az persze kérdés, hogy a fogyasztóvédelem miért nem lép fel a vásárlók szándékos megtévesztése ellen, de tény, hogy a vödörben kézhez kapott, homoknak álcázott kétes eredetű őrlemény a normál homokozó formákkal se működik, se kinézetben, se viselkedésben nem hasonlít arra a Kinetic Sandre, amelyet a reklámban mutatnak.

Sands Alive: a glicerines homok

A Kinetic Sand különleges viselkedését a többek között a kontaktlencsében is megtalálható ártalmatlan szilikon  vegyület, a polidimetil-xyloxán biztosítja, mely imitálja a folyadék viselkedését. A tévéreklámban látható koreai utánzat, a Sands Alive ehhez képest glicerin segítségével próbálja ugyanazt a hatást elérni, amit a gyártói információk szerint homokkal elegyítenek, bár az anyag nem igazán emlékeztet a homokra, inkább gyapot- és vattaszerűnek hat. Külön érdekesség, hogy a hivatalos gyártói tájékoztató szerint az első használat előtt 12-24 órán át levegőztetni kell, nem tehetjük papírra, porózus kőzetre, amely képes olajat magába szívni.

A glicerint előszeretettel használják kozmetikai szerekben, szappanokban hidratáló hatása miatt. Azt azonban kevesebben tudják, hogy nem csak a levegőből képes megkötni a vizet, hanem a bőr mélyebb rétegeiből is elvonja a nedvességet, ezért nagy koncentrációban vagy huzamosabb ideig érintkezve vele kiszáríthatja a bőrt. Ezért ha hosszabb ideig egyfolytában matatjuk, gyúrjuk, az első néhány percben még lágy tapintású "homokgyurma" kellemetlenül sprőd lesz. Instabil állagának köszönhetően óvatlanul kézbe fogva könnyedén szétmállik, szabad kézzel kevésbé jól formázható, mint a gyurma, és nem vágható úgy, mint a Kinetic Sand. Az általunk próbált termék részben beleragadt a textíliába, sőt még az asztalon is nyomot hagyott maga után.

Az alábbi videón számos játszóhomokot hasonlítanak össze több szempontból. A legbeszédesebb rész 19:50-től látható, ahol is a Sands Alive-ot próbálják késsel elvágni. 20:45-től a Kinetic Sand-del látható ugyanaz a művelet. Az összehasonlítás magáért beszél.

Mad Mattr, az örökmozgó gyurma

A Kinetic Sand mindenki számára remek móka, de aki tartósabb, kreatívabb alkotásokat szeretne, annak sokkal inkább be fog jönni a Mad Mattr örökmozgó gyurma, amit ugyanannak a Relevant Play-nek (korábban WabaFun) köszönhetünk, akinek az eredeti Kinetic Sand-et. Ennek a homoknál sokkal finomabb szemcséjű gyurmának a tapintása olyan selymes és kellemes, hogy órákon át szívesen simogatod, formázgatod kezeid között. Bár széthúzva első ránézésre hasonlónak tűnik a Sands Alive-hoz, kézbe véve azonnal érződik a tapintásbeli különbség, összenyomva pedig olyan rugalmassá válik, hogy bármilyen magas alkotásokat készíthetsz belőle. Szabad kézzel formázva is rendkívül jól alakítható, a Kinetic Sandhez hasonlóan kiválóan vágható, a szőnyegbe vagy ruhába sem ragad bele és mivel valójában szilárd anyag, sosem szárad ki. Így, ha bármit készítesz belőle, azt nyugodtan kint hagyhatod az asztalon, polcodon, mert akár egy hét múlva is ugyanolyan marad.

Rugalmasságát és építhetőségét mi sem példázhatja jobban, minthogy egy erre a célra készített formázó eszközzel szabályos egymásba illeszthető építőkocka készíthető belőle, amellyel ugyanúgy építhetsz, akár a műanyag építőkockákkal.

Ha szeretnél magad is meggyőződni róla, mi a különbség a cikkünkben szereplő anyagok között, látogass el CURIOCITY-be (Budapest, XI. Kanizsai utca 14. H-P: 15-19), ahol mindegyiket kipróbálhatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr3813469143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása