Hogyan stresszeld az őrületbe gyermekedet? Tutti tippek iskolakezdéshez!
2017. augusztus 27. írta: Curiocity

Hogyan stresszeld az őrületbe gyermekedet? Tutti tippek iskolakezdéshez!

Van-e jobb dolog a túlhajszolt reggeleknél, az azt se tudom, hol áll a fejemnél, a semmire se jut időmnél?  Pörögjön az adrenalin, mint a fidget spinner, kergesd őrületbe magad és családod útmutatónk segítségével!

stressed-mother-in-kitchen_qutnqp.jpg

A végtelenre nyúlt nyári szünet, a tikkasztó hőség, az unalmas láblógatás, és az elviselhetetlen gyerekzsivaj hamarosan a múlté. Végre megint becsöngetnek és újult erővel startolhatunk rá a hétköznapok izgalmaira. Ha ügyesek vagyunk, nem csak minket ragad el a mókuskerék, és nem csak nekünk jut ki az éltető feszültségből, hanem közvetlen környezetünket, családunkat is állandó stresszben tarthatjuk.

Mielőtt meggondolatlan módon elfelejtenéd, hogy teheted pokollá saját magad és családod életét, összeállítottunk egy rövid útmutatót (a teljesség igénye nélkül), amellyel egy csapásra garantáltan visszatérhetsz a stresszes hétköznapokba.

1. Sose aludd ki magad!

A legjobb feszültséggerjesztő, a türelmetlenség legfőbb forrása a kialvatlanság. Ezért mindig feküdj későn, lehetőleg álmodban is a következő napok megoldhatatlan feladatain töprengj, hogy már reggel karikás szemekkel ébredj és mindenki lássa rajtad, jó kedvre és vidámságra nálad senki se számítson.

A gyerekeket is hagyd nyugodtan sokáig tévézni, lehetőleg nézess velük híreket, hadd aggódjanak ők is amiatt, hogy holnap kitör a harmadik világháború vagy belénk száguld egy meteor. 

2. Ne hagyj időt a nyugodt reggeli készülődésre!

Ha mindenki időben felkel és mindenkinek van ideje elkészülni, halálosan unalmas reggelnek nézel elébe. Ezért a vekkert eleve úgy állítsd be, hogy legfeljebb fél órátok maradjon a fürdőszobai készülődésre, a reggelire, a ruhák kiválasztására, a vasalásra, az öltözködésre, a tízórai és uzsonna összepakolásra. Persze, ha biztosra akarsz menni, használd az órád szundi funkcióját és rövidítsd meg 10-15 perccel mindezt.

A siker nem marad el.

3. Tudasd mindenkivel, mennyire reménytelen a helyzet!

A többiek, kivált a gyerekek, nem feltétlenül érzik át egyből a késésben vagyunk kínját, ezért folyamatosan tudasd mindenkivel, mi mindent kell cirka 10 perc alatt elvégeznie, amire akkor se lennének képeseket, ha egy egész napjuk állna rendelkezésre. Az olyan mondatok, mint "a húgod egy óráig tollászkodik a fürdőszobában", "fél óra alatt se vagy képes felhúzni a cipődet" vagy a "ma megint  az óra közepére estek be" a legenerváltabb gyereket is pillanatok alatt rettegéssel tölti el.

4. Folyamatosan elégedetlenkedj és ostorozz mindenkit!

Véletlenül se lássák meg rajtad, hogy időnként hajlamos vagy te is az elérzékenyülésre. Tartsd titokban, hogy néha még egy véletlenül becsúszott négyesért is megsimogatnád gyermeked buksiját. Az pedig véletlenül se csússzon ki a szádon, hogy annak idején matekdolgozat előtt neked is mindig gyötrő gyomorgörcsöd volt, és te sem akartál iskolába menni.

Ehelyett, ha ötöst hozna haza, akkor is kérdezz rá lekezelően, a szülői büszkeség minden látszatát mellőzve, "miért nem csillagos?", vagy egyszerűen jegyezd meg, "gondolom, mindenki ötöst kapott". Bármit csinál, folyamatosan rombold le kialakulóban lévő önbecsülését, hogy ezzel a teljesítménnyel még utcaseprőnek se fogják felvenni, a bátyja / unokatestvére / legutáltabb osztálytársa (megfelelő kiválasztandó)  kisujjához sem ér fel. Romlásnak indult házasság esetén mindezt spékeld meg házastársad szapulásával, hadd aggódjon a gyerek amiatt, hogy hamarosan ti (is) elváltok.

Ha röpke pillanatra leblokkolsz és nem jut eszedbe, mivel ekézhetnéd családtagjaid, találj hibát valamelyik rokonban, szomszédban, de végső mentsvárként ott van mindig a pökhendi eladó, aki nem volt képes tizenhárom és fél deka párizsit adni, vagy az "elmebeteg" buszsofőr, aki rád csukta az ajtót, csak mert kicsivel a csengetés után ugrottál fel.

5. Legyél mindig ingerült, folyton kiabálj mindenkivel!

A többiek stresszelésének elengedhetetlen kelléke, hogy mindig érezzék rajtad az ingerültséget, jobb esetben a haragot és az egész világ utálatát. Soha ne tűnj higgadtnak, érvek helyett használd a hangerődet. Soha ne áruld el, valójában mivel van problémád, pláne arról ne beszélj, miben látnád a megoldást és mit várnál a többiektől. Hadd tipródjanak, hadd gyötrődjenek, ha belegebednek se fogják kitalálni, minden gondod abból fakad, hogy párod megint elfeledkezett a házassági évfordulóról.

6. Ne hagyj szusszanásnyi szabadidőt se értelmetlen dolgokra!

Bármit is hazudjanak a szakemberek (jaj nekem, boldog boldogtalan osztja a Vekerdi idézeteket meg a finn modellt), te tudod jól, a gyerekek képtelenek értelmesen eltölteni szabadidejüket. Ezért szervezz be annyi különórát, edzést, amennyit csak a pénztárcád bír. Gondoskodj róla, hogy a házifeladatát legkorábban este nyolckor tudja megírni, a másnapra tanultakat pedig este kilencnél előbb ne kezdd el kikérdezni (ne feledd el erősíteni benne lefekvés előtt, hogy ebből legjobb esetben is kegyelemkettes lesz holnap). Kinek hiányzik, hogy időben lefeküdjön, ne forgolódjon álmatlanul és másnap kipihenten, önbizalommal telve ébredjen! 

Ha gyermeked, afféle túlélő reakcióként abban a tévhitben ringatná magát, hogy a hétvégén végre kipihenheti magát és kedvére játszhat, gyorsan oszlasd el: "szombaton meccsed van", "az olvasónaplót is meg kell írnod" és "ott van még a témazáróra készülés".

7. Soha ne játsszatok együtt!

Te sem lehetsz tökéletes, folyamatosan nem strázsálhatsz a család minden tagja mellett. Neked is jár némi pihenés. Ilyenkor jól jön a tablet, a játékkonzol vagy végső esetben a televízió, amely garantáltan leköti gyermeked figyelmét. Ráadásul később, adandó alkalommal bármikor az orra alá dörgölheted, mást se csinált, mint azt a "hülye kütyüt" nyomkodta, ahelyett, hogy egy könyvet vett volna kezébe.

De óvakodj attól, hogy engedj a csábításnak és társasjátékozni, kártyázni kezdjetek, ne adj isten, közösen építsetek valamit, kreatívkodjatok!

8. Sose beszélgessetek!

Más se hiányzik, minthogy gyönge pillanatodban beszélgetni kezdj gyermekeddel. A legjobb védekezés, ha folyton ott lóg füleden a telefon és látják, nagyon fontos beszélgetésben vagy éppen. Vágj mindig gondterhelt és savanyú arcot és lássák rajtad, hogy esély sincs nálad békére lelni. 

Gondolj bele, ha elmondaná problémáit és te megértést tanúsítanál, a végén még azt hihetné, bármikor nyugodtan fordulhat hozzád. Nem beszélve arról, ha a leküzdhetetlennek hitt akadályt apró részfeladatokra degradálva mindjárt megoldást is találnátok. 

9. Ne adj teret a meghitt családi együttlétnek!

Még a legtúlhajszoltabb, legstresszesebb életet élő családok is beleesnek (néha) abba a hibába, hogy az egész nap felgyülemlett kínok kritikus tömege, a pattanásig feszült idegek ellenére meghitt családi vacsorával akadályozzák meg a robbanást. Miközben mindenki kibeszéli magából sérelmeit, röhögtök egy jót saját apró-cseprő gondjaitokon, elhiszitek, hogy a problémák nem is olyan kilátástalanok, sőt, utólag belegondolva, egyenesen nevetségesek.

Ilyenkor óhatatlanul bekövetkezik, hogy az egész család békésen hajtja álomra fejét, másnap pedig még te is képes leszel mosolyogva kelteni őket, ezzel végérvényesen elrontod mindenki hőn áhított stresszes napját.

Ha valamit kihagytunk volna,
nyugodtan dühösen írd meg kommentben,
te milyen tippeket adnál a stresszeléshez!

 

Megjegyzés: Cikkünk hazai és nemzetközi szakemberek javaslatai alapján készült, melyekkel elkerülhetőek a túlzottan stresszes hétköznapok, némi (ön)iróniával fűszerezve.

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr1512783154

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: InterIgor 2- Interjú Toljánné Várhegyi Erzsi nénivel, a korosztályos női válogatott támadójával 2017.08.28. 16:23:23

InterIgor: minden, ami a sportban érdekes. Villáminterjúk sztárjainkkal. Interjú Toljánné Várhegyi Erzsi nénivel, a korosztályos női válogatott támadójával Igor: Jónapot kívánok Erzsi néni! Kérem, meséljen a tegnapi portugálok elleni összecsapásról! ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.08.28. 18:44:25

Mi f@szom az a fidget spinner? Magyarul már nem megy???

1100011 2017.08.28. 19:34:49

Hát ez elég szar és humortalan lett.
süti beállítások módosítása