Hogyan használta Pál apostol a közösségi marketinget?
2015. szeptember 01. írta: Curiocity

Hogyan használta Pál apostol a közösségi marketinget?

Csaknem kétezer éve írta „posztjait”, amikor még nem volt Facebook, Twitter, Tumblr, de még email sem. Mondatai mégis ott zengenek mindannyiunk fülében, hiszen a mai napig éppúgy elválaszthatatlan kellékei minden esküvőnek, akár a boldogító igen kimondása, a hitvesi csók és a menyasszonyi csokor eldobása.

 pal_level_blog.jpg

Valentin de Boulogne: Pál levelet ír

 

Aki volt már valaha templomi esküvőn, bizonyára ismerősen csengenek számára az alábbi sorok.

 „Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom.

Lehet prófétáló tehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat; hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.

Szétoszthatom bár mindenemet a nélkülözők között, odaadhatom a testemet is égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem.

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély.

Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel.

Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli.

Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.

A szeretet nem szűnik meg soha…”

Így hangzik Pál apostolnak a Korinthosziakhoz írt I. levelének 13. fejezete, a Szeretet Himnusza. Parányi részlet abból a közel 800 fennmaradt levélből, amelyet Jézus hű követője különféle közösségekhez, így a Korinthosziakhoz, a Rómaiakhoz vagy éppen a Galáciaiakhoz írt.

Miért levelezett Pál apostol?

Ugyanazért, amiért mi emailt, facebook vagy twitter üzenetet írunk. Pál apostol is kisebb-nagyobb közösségekhez igyekezett eljuttatni gondolatait, intelmeit, hogy azután a szóbeszéd (divatos marketing műszóval élve „word of mouth”) ereje révén minél szélesebb néptömegek körében terjedjenek.

Pál apostol, aki személyesen több missziót is megtett a Római Birodalom keleti felén, görög nyelven írta leveleit, melyek hol megelőzték érkezését, hol pedig misszióinak folyományaként születtek. A fennmaradt levelek mindig valamely eklézsiához szóltak (a szó mai értelemben egyházközösségeket jelent, de az ókori görögöknél még egyszerűen a népgyűlést, a demokráciában a hatalom alapját takarta). Később ezek a csoportok jelentették a keresztény egyházközösségek alapját. Az eklézsiák feltételezhetően válaszoltak is Pál leveleire, ám ezek sajnos nem maradtak fent. A korinthosziakhoz írt levelek érdekessége vallástörténeti szempontból éppen abban áll, hogy Pál leveleiben számos utalás hangzik el a válaszüzenetekre. 

Kik voltak azok a Korinthosziak?

Korinthosz ókori görög városállam volt, amelyet a rómaiak i.e. 146-ban porig romboltak. Mintegy száz év elteltével Julius Caesar építtette újjá és lett a hellén félsziget legnagyobb kikötővárosa. Mágnesként vonzotta a kereskedőket, befektetőket, és jelentős "ipari" fejlődésen ment keresztül. Mai szóval élve, igazi multikulturális metropolisznak számított, különféle nemzetek, vallások és kultúrák lakták, ugyanakkor kirívó gazdasági ellentétekről (lakosainak kétharmada rabszolga volt), erkölcstelenségéről ill. a virágzó prostitúcióról is hírhedt volt.

Nem véletlenül keltette fel Pál apostol figyelmét, hosszabb időt is töltött az ottani közösségekkel, és nem véletlenül írt annyi levelet éppen hozzájuk.

Ki volt Pál apostol?

A Pál apostol után fennmaradt levelek tanúsága szerint mindig közönségéhez igazította „profilját” és mondandóját, így hol apostolnak, hol bebörtönzött rabnak, hol zsidónak, hol rabszolgának titulálta magát. Teológusuk nyelvén éppúgy beszélt, mint a kikötőmunkásokén.

Ám mielőtt térítőmunkájába kezdett volna, finoman szólva sem tekinthetünk rá úgy, mint Jézus legelkötelezettebb követőjére. Éppen ellenkezőleg: az eredetileg Saul névre hallgató farizeus (eredeti értelmében: szigorú vallási elveket valló zsidó párt) korábban aktívan részt vett a keresztények üldözésében és jelen volt István vértanúságánál is. Csak azután vált a kereszténység hithű követévé, miután az írás tanúsága szerint a Damaszkuszi úton leesett a lóról, megvakult és megjelent előtte Jézus. Pálfordulása (a kifejezést is neki köszönhetjük - a szerk.) nyomán kezdte el az evangéliumot (örömhír) pogányok körében hirdetni. Jelentős szerepe volt így abban, hogy az akkoriban elsősorban csak zsidó vallásúak körében terjedő kereszténység későbbi világvallássá válhatott.

A sors fintora, hogy az eredetileg keresztényüldöző Pál apostol, feltételezhetően Nero császár keresztény üldözései alatt maga is vértanú halált szenvedett.

Mindez persze nem kell, hogy eszébe jusson mindazoknak, akik az oltár előtt éppen a boldogító igent készülnek kimondani. Elég, ha emlékezetükbe vésik és szívükbe zárják a Korinthosziakhoz írt levél sorait.

Ha pedig sokakhoz hasonlóan, teljesen érthetetlen módon, éppen a Police világhírű dalát, az „Every breath you take”-et választják esküvői nótaként, percig se gondoljanak bele a dalszöveg valódi jelentésébe, ami egy féltékeny, szerelmes zaklató paranoiás gondolatainak gyűjteménye (nem mellékesen Sting első feleségétől való válásakor írta).

„Figyelni fogom minden lélegzetvételed, minden mozdulatodat, minden megszegett ígéreted, minden egyes lépésedet.

Figyelni fogom minden egyes napodat, minden kimondott szavadat, minden játszmádat, minden éjjeled, amikor itt maradsz.

Hát nem látod, hogy hozzám tartozol, és milyen fájdalmat okoz minden lépésed?

Figyelni fogom minden mozdulatod, minden megszegett esküdet, minden színlelt mosolyodat, minden követelésedet …”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr817751804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.09.02. 18:29:04

Nagyon érdekes írás! Két kiegészítés/megjegyzés:
-Korinthosz vagy mayarosan Károli Gáspár-féle nyelvezettel Korintus egy metropolisz volt akkor: "Ez a teljesen kozmopolita, soknyelvű, soknemzetiségű, „multikulturális”, állandóan mozgó, cserélődő, de vissza-visszatérő tömeg olyasmi városképet és atmoszférát teremthetett – persze ókori viszonyok közepette –, mint mondjuk a mai New York, Los Angeles vagy San Francisco. Ennek megvannak a maga nyilvánvaló előnyei: a lakosság toleráns, nyitott, fogékony az újra. " A téma iránt érdeklődőknek ajánlom a következő írást: www.ujexodus.hu/tanulmany/a_metropolisz_ebredese
-Valójában igen egyfajta levelezés folytatott Pál az általa alapított gyülekezetekkel, így a korinthoszival is. Levelei azonban bekerültek a kánonba és a Szentírás részeit képezik, így hívő keresztények számára (többek mint levelek,) isteni ihletésű, kinyilatkoztatott írások. Persze mindemellett szekuláris közönség számára is hasznos olvasmány, az akkori világról, erkölcsről, közéletről is hiteles képet nyújt az érdeklődőknek.
egy teológus hallgató

Terézágyú 2015.09.03. 08:14:16

Julius CÉZÁR???? NÉRÓ???
Mint Verne Gyula meg Washington György???

Curiocity 2015.09.03. 08:49:45

@Terézágyú: Köszönjük az észrevételt. Javítottuk.

PeterSpam 2015.09.03. 09:49:04

@Terézágyú: Látom nyelvészke, neked is sikerült érdemben hozzászólni a témához.

Egyébként meg tökjó (sic!!!) cikk! Nem is értem, hogy merte kirakni az index.
süti beállítások módosítása