Miről dalolnak a Nürnbergi Játékkiállításon?
2015. február 01. írta: Curiocity

Miről dalolnak a Nürnbergi Játékkiállításon?

nb15_cikkhez.jpg

Nürnbergről, a német-római császárok kedvenc városáról sok minden eszünkbe juthat. Itt született a legismertebb német reneszánsz festő, Albrecht Dürer. Itt nyílt meg az első német vasútvonal 1835-ben (mely a várost Fürth-tel kötötte össze), és itt játszódik Richard Wagner híres operája, a Nürnbergi Mesterdalnokok. Sajnos a XX. század sötét eseményei is rányomták a bélyegüket a város hírére, melynek ellensúlyozására a németek nem is találhattak volna ki jobbat, minthogy évről évre itt találjanak egymásra a játékvilág szereplői, hogy bemutassák újdonságaikat, érdekességeiket, amellyel a gyerekeket, a jövő generáció életét tölthetik meg feledhetetlen élményekkel.

Mi az a Spielwarenmesse?

 

Az 1950-ben útjára indított kezdeményezést, a Német Játékvásár (Deutsche Spielwaren Fachmesse) eredetileg a kettéválasztott Németország játékiparának fellendítése érdekében alapították. Az akkor 351 kiállítóval és 4,321 látogatóval büszkélkedő kiállítás mára a világ egyik legnagyobb nemzetközi játékkiállításává nőtte ki magát. A csaknem egy hétig tartó rendezvény, teljes nevén Spielwarenmesse International Toy Fair Nürnberg idén 67 országból 2,857 kiállítót és 75,000 látogatót vonzott.

A játékszakma képviselői, gyártók és forgalmazók minden évben árgus szemekkel figyelik, melyek azok a trendek, amelyek az elkövetkezendő év során meghatározzák a játékvilágot. A játékkiállításon külön pavilont szentelnek a trendeket leginkább reprezentáló játékoknak, amelyet furcsa mód nem a legavatottabbak, a gyerekek, hanem mogorva öregurak választanak ki. Magára a játékkiállításra a gyerekek be sem tehetik a lábukat, hogy ne zavarják meg a felnőttek „játékát”.

Mik a legújabb trendek?

 

Bár csakúgy, mint a korábbi években, a kiállítás idén sem győzött meg minket arról, hogy az év játékainak kikiáltott játékok jelentik az aktuális trendek legkiválóbb képviselőit, a három irányvonal azonban jól kitapintható volt az egész kiállításon, ezért mindenképpen érdemes megosztanunk.


little_scientist.jpgAz első terület a „Kis tudósok” világa, mely a szerteágazó tudományos élet megannyi területét igyekszik játékos formában megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel.

A tudományos kísérletektől, az építőjátékokon keresztül, a különböző matematikai és logikai játékokig számos gyártó igyekszik újabb és újabb formában felkelteni a gyerekek kíváncsiságát környező világunk iránt és lehetőséget adni arra, hogy kipróbálhassák magukat, mint „kis tudósok” a kutatók, csillagászok, mérnökök és egyéb tudósok szerepében. Az idei kiállítás egyik sztárja a Kozmos Wind-Energie megépíthető, működő szélerőműve volt, de az Eastcolight Professional  Human Torso Set-jét, a darabokra szedhető emberi testet, és az Arckit építésztanoncoknak szánt házépítő játékát is jópofa ötletnek találtuk.

 

express_yourself.jpg

A második trendet az „Önkifejezés” új útjai jelentik. A játékvilág számára egyre komolyabb kihívást jelent, hogy az okostelefonok, tabletek és játékkonzulok csábító világa mellett az önkifejező eszközök olyan tárházát kínálja a kisebb-nagyobb gyerekeknek, amelyek legalább olyan élményt jelentenek, mint az érintőképernyő nyomkodása.

Az utóbbi években valóságos forradalmat élnek át a különféle formázó anyagok, amelyből CURIOCITY-ben már jelenleg is megtalálhatjátok a legjobbakat, a WabaFun termékeit (Kinetic Sand – Örökmozgó homok, Bubber Pillegyurma).

A napi használati tárgyak kicsiben történő elkészítésére is számos remek ötletet találunk (mint pl. a LoopdeLoom szövőszéke), nem beszélve a kisebbeknek szánt játékokról, az Oggiról, vagy a kifestővel kombinált szerepjátékról, mint amilyen a Calafant világítótornya.

Ebben a körben bukkantunk rá a Flype-ra is, amit mi már tavaly felfedeztünk magunknak, és ami CURIOCITY egyik szimbólumává nőtte ki magát. Ez a pillekönnyű ujjon pörgethető kártya nem csak egyedülálló ügyességi játék, de változatos designja és a vele kidolgozható koreográfiák révén az önkifejezés egészen új útját nyitja meg. Nem hagytuk ki a Flype standját sem, ahol a Flype feltalálójával Xavier Sénémaud-val is flype-oltunk egyet, bebizonyítva, hogy a Flype-pal még az öltönyös üzletemberek könnyedén szórakoztathatják egymást és közönségüket.

 

Az önkifejezés szekció láttán persze meg kellett jegyeznünk, hogy a trendek mindig magukkal vonzzák a remek ötletek és innovációk silányabb másolatait, vagy a teljesen elborult őrültségeket, a szülők rémálmait. Így az idei kiállításon se szeri, se száma nem volt a Kinetic Sand – Örökmozgó homok szánalmas klónjainak, ahogyan az UV színekben pompázó takony és slejmszerű anyagok gyártóival is külön pavilont lehetett volna megtölteni.

 


beyond_reality.jpgA harmadik trend, a „valóságon túl”, azt a néhány éve elkezdett vonalat takarja, amelyben a gyártók igyekeznek a virtuális valóság lehetőségeit a kézzel fogható játékok világával ötvözni. A különféle távirányítós szerkezetek, drónok, autók és egyéb szerkezetek mellett egyre izgalmasabb robotokat és „intelligens” szerkezeteket találunk, mint például a Tibo Variobot-ja. A játékok kézzel, hangvezérléssel mozgathatók, vagy akár külön életet élnek (etethető, simogatható kutyák, dínók), mint amilyen a Spin Master Zoomer Dino-ja. Nem beszélve a kötelező darabnak számító 3D nyomtatókról, mint a képen látható Bonsai Lab Toy 3D printere.

Mindazonáltal ezen a területen még mindig az a személyes benyomásunk, hogy az iparág továbbra is az útkeresésnél tart, rengeteg az erőltetett próbálkozás, és egyelőre kevés olyan játék van, ami a virtuális valóságot harmonikusan és szórakoztató módon képes ötvözni a fizikai világgal. De örömmel jelenthetjük, hogy hamarosan azért meglepünk benneteket mi is egy „valóságon túli” újdonsággal!

Apropó! Az itt látható játékok közül ti melyiket próbálnátok ki szívesen?

 


kinetic_colour_sm.jpgÉs az kihagyhatatlan Kinetic Sand - Örökmozgó homok!

 

A Waba Fun standján, akiknek termékeit CURIOCITY vezette be Magyarországon, már kipróbálhattuk a hamarosan nálunk is kapható színes Kinetic Sand-et, néhány egyéb különlegesség mellett, amellyel hamarosan találkozhattok CURIOCITY virtuális polcain is.

Kövessétek blogunkat, hogy elsők között értesülhessetek az újdonságokról, különlegességekről, és az elsők között próbálhassátok ki azokat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr247131819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása