Hallottál már az újratojásról?
2015. január 25. írta: Curiocity

Hallottál már az újratojásról?

Elsőre bődületes marhaságnak tűnik, ami csak a brit tudósok agyából pattanhat ki. Végiggondolva azonban, korszakalkotó felfedezés, mely új utat nyithat a gyógyászat, az élelmiszeripar és az élet megannyi területén!

egg_icon.jpg

Az iskolában mindannyian megtanuljuk, hogy vannak a természetben irreverzibilis, vissza nem fordítható folyamatok. A szénné égett papírra soha többé nem lehet írni, az elhervadt virágban nem lehet már gyönyörködni, a főtt tojásból pedig nem lehet nyers tojásfehérjét nyerni. Avagy ez utóbbit mégis!

A Kalifornia Egyetem kutatóinak sikerült olyan eljárást kifejlesztenie, amellyel visszanyerhetők a kicsapódott fehérjék, azaz a főtt tojásból ismét a nyúlós, áttetsző, felverhető tojásfehérjét lehet előállítani.

- Igen, kifejlesztettünk egy eljárást, amellyel "visszafőzhetjük" a tyúktojást, – nyilatkozta Gregory Weiss, az egyetem Kémia, Molekuláris Biológia és Biokémia professzora.

- Kidolgoztunk egy eljárást, amellyel szétválaszthatók az "összegubancolódott" fehérjék, és szétgombolyíthatók. A 20 percen át 90 Celsius fokon főzött valódi kemény tojás kulcsfontosságú fehérjéit sikerült visszaalakítanunk újrahasznosítható formába.

A fehérjék alapállapotban fonálszerű aminosavláncok, amelyek különböző hatások révén meghatározott szerkezetbe gombolyodnak (folding). Főzés során a fehérje molekuláris szerkezete szabálytalanná és további felhasználásra alkalmatlanná válik. Bár mi emberek a főtt tojásfehérjét ugyanúgy hasznosítani tudjuk (sőt tojás esetén még gyorsabban is bontjuk le, mint a nyers tojásfehérjét), ipari célokra a kicsapódott fehérje gyakorlatilag használhatatlan. Márpedig a fehérje feldolgozás az élelmiszeripartól a gyógyszeriparig szinte minden területen fontos szerepet játszik.

„Természetesen nem az érdekelt minket, hogyan varázsolhatjuk vissza a főtt tojást nyerssé, egyszerűen csak jól demonstrálja az általunk kidolgozott eljárás lényegét” – mondta Weiss. „Az igazi probléma, hogy a fehérjével való munka során rengeteg nyúlós anyag marad vissza a kémcsövön, amit alig lehet levakarni, pedig az ember szeretné hasznosítani.”

Bár korábban is léteztek módszerek a kicsapódott fehérjék visszanyerésére, ám ezek rendkívül költséges és négy-öt napig tartó eljárások voltak. Weiss professzor és csoportjának módszerével percek alatt visszanyerhetők a fehérjék.

Az eljárás során először karbamidot adnak a főtt tojásfehérjéhez, amely a kemény anyagot cseppfolyósítja. Molekuláris szinten azonban a fehérjék még mindig használhatatlan, „összecsomósodott” formában maradnak, amit egy speciális folyadék centrifugába tesznek. A dél-ausztráliai Flinder’s Egyetemen, Colin Raston professzor laboratóriumában kifejlesztett berendezés (Vortex Fluid Device) a nyíróerő hatására mikrofolyadék filmet hoz létre, amely a fehérjéket „kibogozott”, nyers formába rendezi.

Az eljárás forradalmasíthatja a fehérje újrahasznosítást. A rákgyógyászatban használt gyógyszerekhez jelenleg például rendkívül költséges eljárással, kínai hörcsög petefészkéből nyerik az antitestekhez szükséges fehérjéket, amelyeknek ráadásul csak egy része hasznosítható. A lehetőség, hogy élesztőből vagy E. coli baktériumból is gyorsan és könnyedén előállíthatóak a szükséges fehérjék, modernizálhatja a fehérje előállítást, ezáltal szélesebb körben elérhetővé tenné a drága gyógyszereket. De az élelmiszeripar számos területén, ahol módosított fehérjéket használnak, szintén előnyös lehet az eljárás.

Mélyebben belegondolva, felmerül persze a kérdés: mi lesz, ha a tudomány visszafordíthatóvá teszi az összes irreverzibilis folyamatot, a hervadt virág újjáéled, az elégett papírra pedig újból lehet majd írni.

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr927108433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoMissAzNemNem 2015.01.26. 11:29:29

Ne reménykedj! A gyógyszeripar ugyanolyan drágán fogja adni majd ezeket a gyógyszereket, de neki legalább kevesebbe fog kerülni:(

PeterSpam 2015.01.26. 11:34:32

Az emberiség évezredekig nagyon jól elvolt módosított fehérjék nélkül. De hamarosan jön majd a műhús, a műtej (bocs, az már van), és lám, jön a műtojás is. Éljen a tudomány!

Dinkainka 2015.01.26. 13:55:58

Majdnem jó a cikk, csak éppen nem karbomid, hanem karbamid.
Más néven urea, CO(NH2)2.

Curiocity 2015.01.26. 13:59:14

@Dinkainka: Jogos észrevétel, köszönjük! Javítva:)

ludwigvan 2015.01.26. 20:53:41

Mindig szerettem volna olyat, hogy miután tartármártássá kevertem a majonézt meg a tejfölt, ugyanazokkal a mozdulatokkal, csak ellentétes irányba keverve, visszanyerjem a majonézemet. Sose sikerült. Na, majd kipróbálom ezt a karbamidot!
süti beállítások módosítása