Mi lehet rosszabb péntek 13-dikánál?
2013. szeptember 13. írta: Curiocity

Mi lehet rosszabb péntek 13-dikánál?

Leginkább az, ha az egyiket pontosan 13 héttel követi egy másik péntek 13-dika és mindez éppen 2013-ban történik. Számmisztika szerelmesei és babonások óvakodjatok!

pentek13.jpg

Nézzük a dolog jó oldalát! Ennél rosszabb évünk már nem lehet. 13-at írunk, két alkalommal van péntek 13-dika, amelyből az egyik mára, a másik pedig éppen december 13-ára, azaz Luca napjára esik és a kettő között pontosan 13 hét telik el.

A mai napot azonban még túl kell élni (nem beszélve december 13-áról). Ezért ha tehetjük, fel se keljünk az ágyból, nehogy véletlenül bal lábbal tegyük. Ha mégis muszáj, kössünk a könyökünkre párnákat, mielőtt még bárhová is beütnénk. Más se hiányzik egy ilyen szerencsétlen napon, mint a váratlan vendég. Az utcára semmiképpen se lépjünk ki. Ha ma átszalad előttünk egy fekete macska, annak átka többszörösen száll majd reánk. Munkába menni eszünkbe se jusson, jelentsünk inkább beteget, mintsem megadjuk az esélyét annak, hogy éppen ma rúgjon ki minket a főnök. Ha mégis elkerülhetetlen, fel ne szálljunk a 13-as buszra, inkább kerüljünk, vagy menjünk gyalog. Ne menjünk a 13-dik emeletre, ne lépjünk be a 13-as szobába, ne üljünk 13-dikként semelyik asztalhoz, és ami a legfontosabb, 13 óra 13 perckor legyünk betonszarkofágban, Faraday kalitkában és ólommellényben.

Ha nem szenvedünk friggatriszkaidekafóbiában (a péntek 13-tól való félelem tudományos neve), csak mosolygunk e babonákon. Kivált, hogy ezt a szánalmas babonát magyarázó, történelmi léptékű tragédiát sehol sem jegyeznek. Egyetlen statisztika sem támasztja alá, hogy ezen a napon több baleset vagy haláleset történne, mint más napokon.

Dan Brown-nak is csupán a templomos lovagrend megbuktatását sikerült előásnia a Da Vinci kód megírásakor, amely véletlenül pont erre a napra esett (1307. október 13., milyen kár, hogy ez már a XIV. század – a szerk.). De a néprajzkutatóknak is csak 1869-ből sikerült megtalálniuk az első írásos emléket arra nézve, hogy valaki a péntek 13-át különös szerencsétlenségnek tekintette. Henry Southerland Edwards, brit újságíró írt a következőképpen a péntek 13-án elhalálozott olasz zeneszerzőről, Gioachino Rossiniről:

„…mint sok olasz, szerencsétlen napnak tartotta a pénteket, ahogyan szerencsétlen számnak a 13-at. Figyelemre méltó, hogy éppen egy novemberi péntek 13-án hunyt el.”

Ha pedig előveszünk egy naptárat, rájövünk, hogy péntek 13-a pontosan ugyanolyan valószínűséggel fordul elő, mint hétfő 12-e vagy vasárnap 14-e. Sőt, szeptember 13-a és december 13-a között, amióta csak a Gergely naptár létezik, mindig 13 hét van, és minden évben ugyanarra a napra esnek, ezért aztán a szökőévektől függően 5-6 évente, de legalább 11 évente mindig mindkettő péntekre esik.

Így hát pokolba a babonákkal, számmisztikával, péntek 13-dikával! Ma is nyugodtan csináljátok azt, amit szeretnétek, ahogy bármely más napon! Persze, ha kéményseprőt láttok, ne felejtsétek el megfogni a gombotokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://curiocity.blog.hu/api/trackback/id/tr175510177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása